ΥΓΕΙΑ

Η χαρά της προσφοράς

η-χαρά-της-προσφοράς-627891

«Όταν παίρνεις, γεμίζουν τα χέρια σου. Όταν δίνεις, γεμίζει η καρδιά σου!»

Η προσφορά λειτουργεί αμφίδρομα. Η προσφορά υποδηλώνει ανωτερότητα καθώς φανερώνει ένα άτομο με ωριμότητα, σκεπτόμενο, συνειδητοποιημένο και με πλούτο συναισθήματος. Η ανιδιοτελής προσφορά απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά του εγωισμού και πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων, εμπνέοντας και άλλους συνανθρώπους, δημιουργώντας τελικά έναν κύκλο προσφοράς και καλοσύνης.

Επομένως, προϋπόθεση της γενναιοδωρίας είναι η έλλειψη εγωισμού, η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη στο συνάνθρωπο ότι η προσφορά θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση. Ο νόμος της ανταμοιβής άλλωστε λέει πως όποιος δίνει πάντα αμείβεται, αρκεί η προσφορά να είναι ανιδιοτελής και να δίνεται με αγάπη.

Σε εποχές πολύ δύσκολες, όπως για παράδειγμα στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ζει η χώρα μας, σε εποχές πτώχευσης, εμπόλεμης κατάστασης μιας χώρας, όπου λειτουργεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και οι οικονομικοί πόροι αποτελούν πολυτέλεια, ο άνθρωπος θα μπορούσε να προσφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια με τις δεξιότητές του, τις εμπειρίες του και τις ιδιαίτερες ικανότητές του στο συνάνθρωπό του. Όταν προσφέρουμε, επικεντρωνόμαστε στην παροχή βοηθείας και ανακούφισης που δίνουμε σε έναν άλλον άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Όσο περισσότερα προσφέρει κανείς (υλικά και συναισθηματικά) τόσο μεγαλύτερος είναι ο ενθουσιασμός, η ενέργεια και η ευχαρίστηση που τον πλημμυρίζουν. Όταν οι άνθρωποι προσφέρουν, προχωρούν με ασφάλεια στο μονοπάτι προς την επίτευξη των προσωπικών τους δυνατοτήτων, ενώ παράλληλα δίνουν ένα καλό παράδειγμα στον κόσμο με τις πράξεις τους.

Αρκετές φορές, μας μπλοκάρει η σκέψη γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η προσφορά μας και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε απογοήτευση. Για παράδειγμα, όταν το άτομο ή ο οργανισμός δεν εκτιμά την προσφορά μας με τον τρόπο που θέλουμε, υπάρχει η πιθανότητα να ενοχληθούμε και να μην ξαναπροβούμε σε πράξη προσφοράς. Αυτή η αντίδραση είναι λανθασμένη και οφείλουμε απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό να μην παραιτηθούμε από τις πράξεις αγάπης και προσφοράς. Άλλωστε, αποδεικνύεται ερευνητικά ότι ακόμα και με την σκέψη, το να θέλει κάποιος να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, ενεργοποιείται σημείο του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με το συναίσθημα της ικανοποίησης.

Να θυμάστε… σημασία έχει η προσφορά να γίνεται από καρδιάς. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία η αξία ή το κόστος της προσφοράς μας. Η σκέψη μας είναι αυτή που μετράει και η πράξη μας. Μπορεί να προσφέρουμε κάτι απλό, κάτι πολύ μικρό, μπορεί να είναι κάτι δικό μας που θα το αποχωριστούμε γιατί ξέρουμε ότι κάποιος συνάνθρωπός μας το χρειάζεται περισσότερο από εμάς … Κι αυτό σημαίνει ότι αγαπάμε κι ότι νιώθουμε!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου