Προετοιμάζοντας τα παιδιά για την πρώτη μέρα στο δημοτικό…

προετοιμάζοντας-τα-παιδιά-για-την-πρώ-779760

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Ξεκινούν τα σχολεία… Για τα μεγαλύτερα παιδιά αυτό σημαίνει επιστροφή στα θρανία και στην καθημερινή σχολική «ρουτίνα». Τι συμβαίνει όμως με τα πρωτάκια; Ποια είναι η ψυχολογία των παιδιών που θα πάνε πρώτη δημοτικού; Οι πρώτες μέρες είναι γεμάτες έντονα συναισθήματα και καινούργιες εμπειρίες που θα “αποσταθεροποιήσουν” κάπως τη ζωή του παιδιού. Aπο τη μια το παιδί δεν θέλει να αποχωριστεί τους γονείς του και αισθάνεται το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού», ενώ από την άλλη διακατέχεται από τον φόβο του αγνώστου.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στη νέα του αρχή, στο δημοτικό σχολείο;

  • Μιλήστε στο παιδί με ειλικρίνεια και προσπαθήστε να του δώσετε μια ρεαλιστική εικόνα της σχολικής καθημερινότητας. Εξηγήστε του πώς θα είναι τα θρανία μέσα στην τάξη, μιλήστε του για την υπακοή και το σεβασμό απέναντι στη/ο δασκάλα/ο του, για το διάλειμμα και τα παιχνίδια που θα κάνει εκεί.
  • Είναι σημαντικό να τονίσετε τα θετικά στοιχεία, ότι δηλαδή θα μάθει να διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες, θα μάθει νέα ομαδικά παιχνίδια, θα κάνει καινούργιους φίλους και θα αποκτήσει καινούρια ενδιαφέροντα.
  • Προετοιμάστε το παιδί λίγους μήνες πριν για τη νέα του αρχή στο σχολείο. Καλό είναι να λέτε στο παιδί ανά διαστήματα ότι σε λίγο καιρό θα πάει σχολείο, θα έχει δάσκαλο/α, συμμαθητές/τριες κι ότι το σχολείο είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα.
  • Εξηγήστε στο παιδί ότι θα μάθει να γράφει και να διαβάζει τις αγαπημένες του ιστορίες και παραμύθια κι ότι μετά μπορεί όλα αυτά που το ίδιο μαθαίνει να τα μάθει στα μικρότερα αδέλφια του.
  • Λίγες μέρες πριν την έναρξη πηγαίνετε μαζί στο σχολείο για να εξοικειωθεί με τους χώρους. Είναι σημαντικό να γνωρίσει την αίθουσα που θα κάνει μάθημα, την αυλή και αν είναι δυνατόν και το/η δάσκαλό/α του. Είναι σημαντικό και για εσάς να γνωρίζετε καλά το καινούργιο περιβάλλον γιατί έτσι θα έχετε μια βάση πληροφοριών και ευκαιρίες συζήτησης με το παιδί σας.
  • Πηγαίνετε μαζί να αγοράσετε τα σχολικά είδη και βοηθείστε το να ετοιμάσει την τσάντα του.
  • Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη του μέρα στο σχολείο, ώστε να το αντιπροσωπεύουν αλλά και να αισθάνεται άνετα και όμορφα μέσα σε αυτά.
  • Μην ξεχνάτε ότι το παιδί προσπαθεί να ενταχθεί και να βρει την θέση του σ’ αυτή την καινούργια, μικρή κοινωνία. Δείξτε κατανόηση στις οποίες αλλαγές της συμπεριφοράς του. Εξάλλου, το πιο πιθανόν είναι να είναι προσωρινές.

Την πρώτη μέρα στο σχολείο αποχαιρετήστε το με ένα φιλί και μη φύγετε χωρίς να το καταλάβει, ειδικά αν είναι στενοχωρημένο.

  • Η επιστροφή του από το σχολείο είναι το ίδιο σημαντική με την αναχώρηση. Υποδεχθείτε το με αγκαλιές και φιλιά. Επαινέστε το που ήταν τόσο “γενναίο”. Δώστε του μια μικρή λιχουδιά πριν το φαγητό. Ρωτήστε το για αυτή τη σημαντική μέρα. Προσπαθήστε να ρωτήσετε για πράγματα συγκεκριμένα και όχι γενικά. Κάποια παιδιά είναι από τη φύση τους εξωστρεφή και ενθουσιώδη και έχουν διάθεση να μιλήσουν, άλλα είναι λιγότερο ομιλητικά. Αξιοποιήστε τις πληροφορίες που ήδη έχετε από την επαφή σας με το σχολείο… για παράδειγμα ρωτήστε το παιδί αν έπαιξε στην τσουλήθρα του σχολείου, ρωτήστε το λεπτομέρειες για τα παιδιά που γνώρισε κτλ., έτσι ώστε να καταλάβει ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για την ημέρα του.

Αύριο λοιπόν είναι η μεγάλη μέρα για εσάς και για το παιδί σας που ξεκινάει το δημοτικό σχολείο. Ξυπνήστε με κέφι, δείξτε θετική διάθεση και μην ξεχάσετε να υπολογίστε τον απαραίτητο χρόνο για να τραβήξετε τις φωτογραφίες της πρώτης μέρας. Τόσο εμείς όσο και το παιδί θα ανατρέχει σε αυτές σε όλη του τη ζωή και θα αναπολεί…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου