Μαρίζα Στ. Χατζησταματίου: Ν Διώξτε το εργασιακό στρες

μαρίζα-στ-χατζησταματίου-ν-διώξτε-το-ε-628906

Το εργασιακό στρες είναι η ψυχική και σωματική κατάσταση που προκύπτει όταν αντιλαμβανόμαστε ότι οι απαιτήσεις της εργασίας μας στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητες μας.

Πολλές φορές προσπαθούμε και τα καταφέρνουμε να περιορίζουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε με αποτέλεσμα ο όγκος εργασίας και ο χρόνος που χρειάζεται να είναι μέσα στα όριά μας. Όμως πολύ συχνά οι ευθύνες, τα καθήκοντα και οι κάθε μορφής υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε, ξεπερνούν τις δυνάμεις μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άγχος και αγωνία, δηλαδή το στρες.

Το πρόβλημα με το εργασιακό στρες είναι να μπορούμε να το ελέγχουμε και να το αντιμετωπίζουμε σωστά. Το εργασιακό στρες που αντιμετωπίζεται σωστά, μπορεί να μας κάνει παραγωγικούς και ευτυχισμένους. Αντίθετα, αν το στρες που οφείλεται στην εργασία μας γίνει ανεξέλεγκτο, χρόνιο και υπερβολικό μπορεί να μας τραυματίζει συνεχώς, ψυχικά και σωματικά. Ενδέχεται επίσης το υπερβολικό εργασιακό στρες να έχει ως αποτέλεσμα να προσβληθούμε από το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης (burnout syndrome) που χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης. Το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης προκαλείται λόγω μακροχρόνιας εργασίας κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες. Εργαζόμενοι που αφοσιώνονται πλήρως στη δουλειά τους, που είναι ευσυνείδητοι και δυσκολεύονται να διαχωρίζουν την επαγγελματική τους ενασχόληση από την προσωπική τους ζωή, που αναλαμβάνουν πολλές ευθύνες και προσπαθούν να βοηθήσουν και να ικανοποιήσουν όλους στο περιβάλλον τους είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από το εν λόγω σύνδρομο.

Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα το στρες κατά τη διάρκεια της εργασίας οφείλεται στη λαθεμένη δομή και οργάνωση των περισσότερων εργασιακών χώρων, αλλά και στη λαθεμένη σχέση τόσο μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων όσο και μεταξύ συναδέλφων σε ένα χώρο εργασίας. Η έλλειψη σωστής επικοινωνίας λοιπόν σε έναν εργασιακό χώρο μας επηρεάζει και μας φορτίζει ψυχολογικά. Επιπλέον, η υπέρμετρη πίεση και οι μη ρεαλιστικές προθεσμίες για την εκτέλεση έργων, η έλλειψη ελέγχου πάνω στην εργασία μας, οι άσχημες εργασιακές συνθήκες, η ύπαρξη πάρα πολλών ή ελάχιστων καθηκόντων, η αίσθηση ότι το επάγγελμα που επιλέξαμε δε μας ταιριάζει, η αίσθηση ανασφάλειας για το μέλλον μας και το ενδεχόμενο να μείνουμε άνεργοι αποτελούν μερικές από τις βασικές αιτίες εκδήλωσης εργασιακού στρες.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά με τα οποία εμφανίζεται το εργασιακό στρες είναι ότι ο/η εργαζόμενος/η δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στην εργασία του/της, απουσιάζει συχνά, φτάνει στο χώρο εργασίας αργοπορημένος/η, φεύγει νωρίτερα και αποφεύγει να απαντήσει σε τηλεφωνικές κλήσεις. Επίσης, ο/η εργαζόμενος/η που πάσχει από εργασιακό στρες μπορεί να πίνει αλκοόλ συχνότερα ή περισσότερο από παλιά. Σε προχωρημένο στάδιο το εργασιακό στρες μπορεί να εκδηλωθεί και ψυχοσωματικά με πόνο στο στομάχι, υπέρταση, πονοκεφάλους και διάφορες άλλες σωματικές ενοχλήσεις (ανάλογα με το πού «χτυπάει» τον καθέναν). Δυστυχώς, ο αριθμός των εργαζομένων που πάσχουν από εργασιακό στρες ολοένα και αυξάνει δεδομένης της γενικότερης ανταγωνιστικής κατάστασης που επικρατεί σε κάθε είδους εργασιακό χώρο. Ωστόσο υπάρχουν διάφορα «συμβουλευτικά κόλπα» τα οποία αν τα ακολουθήσουμε μπορούμε να κάνουμε τις ώρες μας στην εργασία πιο ευχάριστες και να αποφύγουμε τη συσσώρευση άγχους:

Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Υιοθετήστε καλές διατροφικές συνήθειες, ενισχύστε τον οργανισμό σας με την καθημερινή άσκηση και κοιμηθείτε διότι ο ύπνος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με ανανεωμένο μυαλό.

Αναπτύξτε φιλίες. Το να μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση τους. Αποφύγετε σχέσεις με ανθρώπους που σας κάνουν να νοιώθετε άσχημα.

Οργανώστε το χρόνο σας. Προγραμματίστε την καθημερινότητά σας με ρεαλιστικούς στόχους. Ασχοληθείτε πρώτα με τα πιο επείγοντα. Δρομολογήστε τα δύσκολα για τις ώρες της μέρας που θα είστε πιο παραγωγικοί και αφήστε τα εύκολα για τις ώρες που θα νοιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια.

Ας θέσετε τα όριά σας. Οταν είναι απαραίτητο μάθετε να λέτε «όχι» με ένα φιλικό, αλλά τελεσίδικο τρόπο.
Μην βιάζεστε να διαπληκτιστείτε με όποιον διαφωνεί μαζί σας. Μείνετε ήρεμοι και φυλάτε την ενεργητικότητα σας για θέματα που είναι σημαντικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου