Μαρίζα Στ. Χατζησταματίου: Τα λάθη που οδηγούν σε παράλληλες σχέσεις…

μαρίζα-στ-χατζησταματίου-τα-λάθη-που-ο-114363

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει ένα άτομο στις παροδικές περιπέτειες μιας νύχτας ή ακόμη και σε μια κρυφή ερωτική σχέση από το σύντροφό του που μπορεί στο τέλος να έχει απρόβλεπτη οδυνηρή κατάληξη;

Είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι σχέσεις που συνάπτουν οι άνθρωποι παράλληλα με μια σχέση που ήδη έχουν οφείλονται σε προβλήματα που υπάρχουν στην ήδη υπάρχουσα σχέση. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια δεν προσπαθούν να βελτιώσουν τη σχέση αλλά βρίσκουν διέξοδο σε μια νέα.

Τις περισσότερες φορές υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο ζευγάρι όπως ψυχική απομάκρυνση, απουσία επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού και κατά συνέπεια έλλειψη κατανόησης, ύπαρξη εχθρότητας και μνησικακίας ή ακόμη και προβλήματα σεξουαλικής ζωής.

Οι καταστάσεις αυτές οδηγούν στη φυσική ή/και σωματική απομάκρυνση του ενός από τον άλλον και στη συναισθηματική αστάθεια δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αναζήτηση νέων σχέσεων. Υπάρχουν όμως –παρατηρούνται πολύ πιο σπάνια- και περιπτώσεις σύναψης παράλληλων σχέσεων απλά για λόγους ηδονισμού ή ευχαρίστησης με ελαφριά τη συνείδηση.

Ένας ακόμη λόγος της σύναψης παράλληλων σχέσεων εκτός της συζυγικής είναι η ανάγκη που έχουν ορισμένα άτομα να νιώθουν ότι είναι επιθυμητά από άλλους. Η ανάγκη για αυτο-επιβεβαίωση, δηλαδή η συναισθηματική ανάγκη να είναι κάποια/κάποιος ευρέως επιθυμητός και αρεστός, μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο σε μια παράλληλη σχέση.

Ζευγάρια που διατηρούν μακροχρόνια σχέση, φοβούνται ότι ο αρχικός πόθος που είχε ο ένας για τον άλλον πιθανόν να μην υπάρχει πλέον τόσο έντονα όσο στην αρχή της σχέσης τους και απορούν για το αν το έτερον ήμισυ έχει ακόμη την ίδια επιθυμία για ερωτική επαφή με τον/ην σύντροφό του/της.

Αυτές οι ανησυχίες ενδέχεται να οδηγήσουν τα άτομα αυτά, στην αγκαλιά κάποιου άλλου. Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο κάποιος να δείχνει μια ανεξήγητη περιέργεια για το άγνωστο, μια έντονη επιθυμία για προκλητικές και θυελλώδεις
και να γοητεύεται από το «απαγορευμένο» που μπορεί να τον οδηγήσει σε περιπέτειες

Επιπροσθέτως, υπάρχουν άνθρωποι, που δεν μπορούν να πουν «όχι», σε κάποιον που τους διεκδικεί, επειδή κολακεύονται και απολαμβάνουν την διεκδίκηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αδυναμία ορίων ανάμεσα στην προσωπική επιθυμία και την επιθυμία του άλλου.

Διάφορα κοινωνικά εμπόδια επίσης, όπως για παράδειγμα η διαφορά ηλικίας, το διαφορετικό κοινωνικό ή μορφωτικό επίπεδο ή άλλες ασυμφωνίες μεταξύ των συντρόφων με βάση λογικά ή κοινωνικά κριτήρια μπορούν να οδηγήσουν στη σύναψη παράλληλων σχέσεων.

Παράλληλα το διαδίκτυο μέσω των ιστοσελίδων όπου γίνονται διαδικτυακές γνωριμίες και συζητήσεις μπορεί να οδηγήσει έναν δεσμευμένο άνθρωπο στη δημιουργία μιας παράλληλης σχέσης. Σε αυτήν την περίπτωση η σύναψη μιας παράλληλης σχέσης έρχεται στην πραγματικότητα να αναδείξει τα προβλήματα της ήδη υπάρχουσας σχέσης. Οι διαδικτυακές γνωριμίες δηλαδή δεν είναι η αιτία της παράλληλης σχέσης, είναι απλά η αφορμή.

Λάθη που επηρεάζουν τη σχέση ενός ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσουν σε μια παράλληλη σχέση είναι οι κόντρες μεταξύ του ζευγαριού και το ότι δεν ξέρουν ποιος είναι υπεύθυνος για τι, ο λίγος χρόνος που αφιερώνει ο ένας στον άλλον, η όχι καλή σεξουαλική ζωή και το ότι το ζευγάρι αποφεύγει να μιλήσει για τα προβλήματά του.

Η παράλληλη σχέση συμβαίνει όταν οι παραπάνω τομείς έχουν κάποιο πρόβλημα και το άτομο θέλει να αποδράσει από τους ρόλους της σχέσης πίστης και αφοσίωσης. Το άτομο δείχνει μια αφέλεια που βάζει τον σύντροφό του/ης στο ρόλο του ατόμου με τις χιλιάδες ατέλειες ενώ τον νέο πρόσωπο στη ζωή του στο ρόλο του τέλειου ατόμου. Φυσικά λησμονεί ότι και όταν τον ερωτεύτηκε τον σύντροφό του/ης τις ατέλειες αυτές τις είχε, αλλά δεν τους έδωσε σημασία τότε αλλά και πάλι, κάνει ότι έκανε την αρχή εκείνης της σχέσης δηλαδή αγνοεί τα ελαττώματα του παράλληλου συντρόφου και βλέπει μονόπλευρα μόνο τα θετικά

Αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι η παράλληλη σχέση δεν είναι μια κατάσταση ανώδυνη. Είναι οδυνηρή τόσο για εκείνον ή εκείνη που εμπλέκεται σε αυτήν όσο και για αυτόν ή αυτήν που «εξαπατάται». Ο θυμός και η απώλεια εμπιστοσύνης που δημιουργούνται είναι αισθήματα τόσο δυνατά που μπορούν να διαλύσουν μια μακροχρόνια σχέση.

Δυστυχώς οι παράλληλοι σύντροφοι αγκυλώνουν τις σχέσεις, οδηγώντας τες σε ανακύκλωση και ασφαλώς δημιουργούν περισσότερη συναισθηματική αβεβαιότητα. Κατά τη διάρκεια της απόκρυψης μιας παράλληλης σχέσης ειπώνονται πολλά ψέματα και ευκαιριακές δικαιολογίες που δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση, η οποία πολύ συχνά επιδεινώνεται και περιπλέκεται απρόβλεπτα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι τύψεις, οι ενοχές και ο φόβος της αποκάλυψης της κρυφής σχέσης, απομακρύνουν σχετικά γρήγορα τις αρχικές φαντασιώσεις που υπήρχαν σχετικά με αυτή. Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα όταν το τρίτο πρόσωπο αρχίζει να έχει απαιτήσεις και μάλιστα κάποτε να ζητά τη νομιμοποίηση της κρυφής σχέσης.

Κάποιοι δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τις πιέσεις του νέου συντρόφου αλλά ούτε και τις τύψεις που νιώθουν για αυτό που κάνουν. Έτσι, αποφασίζουν αν αποκαλύψουν την παράλληλη σχέση σε μια προσπάθεια λύτρωσης της συνείδησής τους διακινδυνεύοντας φυσικά να χωρίσουν.

Αφοσιωθείτε ή συμπεριφερθείτε με ειλικρίνεια…

Η αφοσίωση σε ένα άτομο με όλη μας την ψυχή και τη δύναμη έχει πάντα τον κίνδυνο της αποτυχίας. Όταν αισθανθεί κανείς ότι αποτυγχάνει καλό είναι να συμπεριφερθεί με ειλικρίνεια πρώτα απέναντι στον εαυτό του/της και έπειτα στον σύντροφό του/της μιλώντας για τα συναισθήματά του και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτά άλλαξαν. Σε αυτήν την περίπτωση δυο τινά μπορεί να συμβούν: το ζευγάρι να προσπαθήσει να λύσει τα μεταξύ του προβλήματα ελπίζοντας σε μια ανανέωση της σχέσης ή να χωρίσει –κάποιες φορές με ακραίο τρόπο-.

Άλλωστε ένας χωρισμός εκτός από τον πόνο που προκαλεί μπορεί μακροπρόθεσμα να προσφέρει δύναμη και αυτοπεποίθηση στο άτομο και αντοχή στον πόνο.

Λάθη και καταστάσεις που οδηγούν σε παράλληλες σχέσεις

Ένα από τα λάθη που οδηγούν σε μια παράλληλη σχέση είναι ότι το ζευγάρι ξοδεύει μεγάλη συναισθηματική ενέργεια με ανθρώπους έξω από τη σχέση δηλαδή με συναδέλφους, συγγενείς, και φίλους, χωρίς να δίνει χρόνο στη μεταξύ του σχέση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου