Μαρίζα Στ. Χατζησταματίου: Πανελλαδικές εξετάσεις ενόψει…

μαρίζα-στ-χατζησταματίου-πανελλαδικ-360731

Πλησιάζει η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων και οι περισσότεροι μαθητές προετοιμάζονται τόσο πρακτικά με το διάβασμα και τις επαναλήψεις, όσο και ψυχολογικά με το να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Επειδή όμως οι μαθητές είναι πάνω από όλα άνθρωποι είναι απόλυτα υγιές να αισθάνονται άγχος για την όλη διαδικασία. Συχνά εκδηλώνουν ανασφάλειες και ανησυχία μήπως απογοητευτούν ή μήπως απογοητεύσουν και όλους όσους πίστεψαν σε εκείνους.

Ωστόσο, αυτό το συναίσθημα δεν πρέπει να τους κυριεύει και πολύ περισσότερο να τους κατευθύνει. Οι εξετάσεις αυτές είναι σίγουρα σημαντικές καθώς χαράζουν μια νέα πορεία στη ζωή των νέων ανθρώπων, αλλά δεν είναι η μόνη ευκαιρία να αποδείξουν τι αξίζουν. Η ίδια η ζωή εξάλλου θα τους δώσει στο μέλλον πολλές ευκαιρίες να αποδείξουν πράγματα και για αυτό ακριβώς απαιτείται μια πιο «χαλαρή» αντιμετώπιση των εξετάσεων.

Η σωστή προετοιμασία σε πολλά επίπεδα ως την τελική ευθεία των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική. Παρακάτω αναφέρονται συμβουλές προς τους μαθητές για την κατάλληλη προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

• Οργανώστε το χρόνο σας και βάλτε ένα πρόγραμμα στο διάβασμά σας. Να διαβάζετε καθημερινά, ώστε να μην αφήνετε κενά.

• Κάθε μαθητής ακολουθεί το δικό του προσωπικό στυλ του στο διάβασμα, δεν υπάρχει ένας ενδεδειγμένος τρόπος για όλους. Γι’ αυτό διαβάστε με τον τρόπο που νομίζετε ότι αποδίδετε καλύτερα. Μπορεί εσείς να μπορείτε να διαβάζετε με μουσική ή να διαβάζετε δυνατά το μάθημά σας ενώ για άλλους αυτοί οι τρόποι μπορεί να μην αποδίδουν. Είναι σημαντικό να μην επηρεάζεστε από τους συμμαθητές σας και να μην ξεφεύγετε από το προσωπικό σας στυλ μελέτης.

• Στις επαναλήψεις που κάνετε θα καταλάβετε τι είναι αυτό που πρέπει να διαβάσετε περισσότερο. Αν μπορείτε να το εξηγήσετε σε άλλους, τότε το έχετε κατανοήσει…διαφορετικά, χρειάζεστε κι άλλες επαναλήψεις.

• Κάντε ένα διάλειμμα και συζητήστε εκφράζοντας τους φόβους και τις αμφιβολίες σας στους γονείς ή/και σε ανθρώπους που μπορούν να σας ακούσουν.

• Το ότι δίνετε πανελλήνιες εξετάσεις δε σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε από όλους και από όλα, να σας ξεχάσουν οι φίλοι, οι γνωστοί και όλος ο κοινωνικός σας περίγυρος. Χρειάζεται μια ισορροπία σε όλα, δηλαδή και το διάβασμα αλλά και τα διαλείμματα έτσι ώστε να εκτονώνετε την πίεση και να αποφορτίζεστε λίγο από το φορτωμένο πρόγραμμά σας.

• Συγκεκριμενοποιήστε το στόχο σας – π.χ. επιτυχία στο εξεταζόμενο μάθημα – και συγκεντρωθείτε σε αυτόν.

• Εντάξτε στο πρόγραμμά σας κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης (10΄ τη μέρα). Συνδυάστε εισπνοές – εκπνοές με θετικές (και ρεαλιστικές) σκέψεις, για παράδειγμα: «δε θα φοβηθώ», ή «θα πετύχω στα σίγουρα!», άλλα: «Ακόμα κι αν φοβηθώ, θα το αντιμετωπίσω», «θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να επιτύχω»…

• Αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις που αποσυντονίζουν κι οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο ενίσχυσης και αναπαραγωγής του άγχους.

• Σκεφτείτε θετικά πράγματα που σας στηρίζουν ψυχολογικά και εξασφαλίζουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη δοκιμασία που θα ακολουθήσει.

• Φανταστείτε με λεπτομέρειες τις πραγματικές συνθήκες των εξετάσεων, θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε μαζί τους.

• Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε καλά.

• Επειτα από πολύωρο διάβασμα, η μουσική και ο χορός βοηθά στην εκτόνωση της συναισθηματικής έντασης.

Οταν συνειδητοποιήσετε ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις δε σημαίνει και αποτυχία στη ζωή τότε θα είστε πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι.

Επιπροσθέτως, όταν κατανοήσετε ότι η επίδοση στις εξετάσεις δεν αντιπροσωπεύει την ικανότητα και την προσωπική σας αξία αλλά την προσπάθεια που καταβάλατε στη συγκεκριμένη περίσταση τότε θα είστε σε θέση να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και ενδεχομένως αυτό να αποτελέσει κίνητρο για παραπάνω προσπάθεια.

Μπορείτε να τα καταφέρετε! Καλή δύναμη… και καλή επιτυχία!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου