LIFE STYLE

Το σκεπτικό εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη

το-σκεπτικό-εισαγγελέα-και-ανακριτή-γ-499911

Για ιδιαίτερη σκληρότητα κατά την τέλεση των πράξεων του φέρεται να γίνεται λόγος στο σκεπτικό προφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη. Ο ηθοποιός κρίθηκε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή. Η μακρά περίοδος δράσης του από το 2008-2014, κατά την οποία φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη – θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του, μέτρησαν επιβαρυντικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το dikastiko.gr, στο σκεπτικό για την προφυλάκισή του διατυπώνεται η κρίση πως ο ηθοποιός θα μπορούσε να επαναλάβει τα αδικήματα από τη στιγμή που θα επανέλθει στα επαγγελματικά του δρώμενα. Ταυτόχρονα αρνητικό αντίκτυπο για τον ίδιο είχε και η σκληρότητα που επέδειξε κατά την τέλεση των πράξεων του. Φέρεται να μην κάμφθηκε από την αντίσταση των γυναικών και να συνέχισε απτόητος την επίθεση σε βάρος τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αξιολογήθηκε από τις δικαστικές αρχές ως άνθρωπος που επί σειρά ετών επέδειξε δράση από τη θέση του ισχυρού, σύμφωνα με όσα φέρεται να καταγράφονται στο ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε χθες και εκτελέστηκε σήμερα με την μεταφορά του καλλιτέχνη στις φυλακές της Τρίπολης.

Οι δικαστικοί λειτουργοί φαίνεται μεταξύ άλλων να επικαλούνται για την απόφαση τους την «μακρά περίοδο δράσης» του κατηγορούμενου, η οποία καταγράφεται από το 2008 έως και το 2014, διάστημα που αφορά τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του και οδήγησαν στην απαγγελία κατηγορίας από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο που ερεύνησε την υπόθεση.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, σύμφωνα με την κρίση της Δικαιοσύνης, κατά το επίμαχο διάστημα φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη- θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του, γεγονός που καταγράφηκε ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την κατάληξη της χθεσινής διαδικασίας. Μάλιστα φαίνεται να κρίθηκε ως επιβαρυντικό στοιχείο η καταγγελλόμενη «ιδιαίτερη σκληρότητα» που επέδειξε στα θύματα κατά την διάρκεια της τέλεσης των πράξεων που τον έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και οι τρεις γυναίκες κατέθεσαν σε βάρος του ότι αν και αντιστάθηκαν, εκείνος δεν κάμφθηκε συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον τους.

Οι δικαστικοί λειτουργοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εφόσον ο καλλιτέχνης επανέλθει στις επαγγελματικές του δραστηριότητες είναι πιθανό να επαναλάβει αντίστοιχα αδικήματα.

Στις φυλακές Τρίπολης από το μεσημέρι

Στις φυλακές της Τρίπολης βρίσκεται από το μεσημέρι ο Πέτρος Φιλιππίδης που κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στην 15η Τακτική Ανακρίτρια για μία κατηγορία βιασμού και δύο κατηγορίες για απόπειρα βιασμού κατά συναδέλφων του που προέβησαν σε καταγγελίες σε βάρος του. Κατά την απολογία του ο ηθοποιός αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται.

Από τις καταγγελίες στη φυλακή

Αρχικά τον Πέτρο Φιλιππίδη κατήγγειλαν οι συνάδελφοί του Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και για εργασιακό εκφοβισμό. Στη συνέχεια, όμως, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ έφτασαν και άλλες καταγγελίες. Μάλιστα, τρεις από αυτές αποδείχθηκαν εξαιρετικά σοβαρές και οδήγησαν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του Π. Φιλιππίδη για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Οι καταγγελίες που οδήγησαν στην ποινική δίωξη

Η πιο βαριά από τις τρεις πράξεις που αποδίδονται στον Πέτρο Φιλιππίδη είναι αυτή του βιασμού το 2008. Όπως κατήγγειλε η γυναίκα, νεαρή ηθοποιός τότε, πήγε στο θέατρο «ΗΒΗ» που δούλευε ο Πέτρος Φιλιππίδης, προκειμένου να μιλήσουν για δουλειά. Όμως, αντί για το ρόλο που περίμενε, εκείνος φέρεται να της επιτέθηκε και να την κακοποίησε σεξουαλικά.

Η επόμενη καταγγελία αφορoύσε απόπειρα βιασμού το 2010 στο καμαρίνι του ηθοποιού στο θέατρο «Μουσούρη». Και σε αυτή την περίπτωση η συνάντηση ήταν για μία ενδεχόμενη συνεργασία αλλά εξελίχτηκε εντελώς διαφορετικά καθώς, όπως λέει η καταγγέλλουσα, της επιτέθηκε και προσπάθησε να τη βιάσει. Ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε αναφέρει στο φερόμενο θύμα ότι έψαχνε αντικαταστάτρια ηθοποιού που συμμετείχε στην παράσταση. Μόλις όμως η γυναίκα μπήκε στο καμαρίνι, εκείνος, όπως η ίδια καταθέτει, κλείδωσε την πόρτα και της επιτέθηκε. Τα όσα βίωσε επιβεβαίωσε και μία φίλη της με την οποία συναντήθηκε αμέσως μετά. Η μάρτυρας περιέγραψε ενώπιον του εισαγγελέα πόσο σοκαρισμένη ήταν η κοπέλα αλλά και τα σημάδια που είχε στο πρόσωπο και στον λαιμό «απομεινάρια» του ξυλοδαρμού της από τον ηθοποιό.

Η δεύτερη απόπειρα βιασμού φέρεται να τελέστηκε τον Αύγουστο του 2014. Η συγκεκριμένη γυναίκα υποστηρίζει πως έπειτα από ένα επαγγελματικό ραντεβού της πρότεινε να την πάει σπίτι της με το αυτοκίνητό του. Αντί αυτού όμως την οδήγησε σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό κι επιχείρησε να τη βιάσει. «Πάτησε το κεντρικό κλείδωμα και άρχισε να απλώνει το χέρι του πάνω μου και να μου σηκώνει το φόρεμα. Του άρπαξα τα χέρια και του είπα να σταματήσει… Μετά από λίγα λεπτά, και αφού είχε δίπλα του ένα αγρίμι, άνοιξε την πόρτα και με πέταξε έξω απ’ το αυτοκίνητο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου