LIFE STYLE

Πρόστιμο στην εταιρεία παραγωγής για τα γυρίσματα του GNTM την Ελαφόνησο

πρόστιμο-στην-εταιρεία-παραγωγής-για-615746

Τα γυρίσματα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Ελαφονήσου που «οργώθηκε» με τη χρήση 4Χ4 για τις ανάγκες του ριάλιτι «Greece’s Next Top Model (GNTM) 3» του STAR οδήγησαν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν και την προσφυγή 17 περιβαλλοντικών οργανώσεων, σε πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα γυρίσματα του GNTM συνιστούσαν σοβαρό περιστατικό κίνησης τροχοφόρων οχημάτων (μοτοσυκλέτες και τζιπ 4Χ4 μεγάλου κυβισμού) με υψηλές ταχύτητες σε προστατευόμενες παραλίες της Ελαφονήσου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ευαίσθητων αμμοθινικών οικοσυστημάτων.

Να σημειωθεί ότι στον αιγιαλό απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων ανεξάρτητα εάν μια περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 13, παράγραφος 4, του νόμου 3937/2011 «για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας»:

-Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.

-Εξαιρείται η απολύτως αναγκαία κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οχημάτων του φορέα διαχείρισης των περιοχών αυτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου