LIFE STYLE

Έρευνα για τροχαίο με δύο νεκρούς σε Tesla που πήγαινε… χωρίς οδηγό!

έρευνα-για-τροχαίο-με-δύο-νεκρούς-σε-tesla-π-624723

Ένα δυστύχημα στο Texas των Ηνωμένων Πολιτειών με δύο νεκρούς μέσα σε Tesla Model S το βράδυ του Σαββάτου, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης, την αποτελεσματικότητά τους και τη λάθος χρήση τους από το κοινό.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα Tesla Model S του 2019 βγήκε από το δρόμο με μεγάλη ταχύτητα, συγκρούστηκε με δέντρο και πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο επιβατών. Λόγω των αναφλέξεων της μπαταρίας ιόντων λιθίου, οι πυροσβέστες χρειάστηκαν 105.000 lt νερού και πάνω από 4 ώρες για να σβήσουν τη φωτιά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχών, από τους δύο άντρες που επέβαιναν στο όχημα, ένας καθόταν στη θέση του συνοδηγού και ένας στις πίσω θέσεις. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για test drive επιδειξης από τον ιδιοκτήτη που θέλησε να εντυπωσιάσει τον φίλο του με τις ικανότητες του Tesla. Το γεγονός ότι κανείς δεν οδηγουσε το όχημα εγείρει υποψίες πως οι άντρες είχαν ενεργοποιήσει τη λειτουργία Autopilot της Tesla. Να θυμίσουμε πως το εν λόγω σύστημα αναλαμβάνει τον έλεγχο του οχήματος με αυστηρή προειδοποίηση στον οδηγό να κρατά την προσοχή του στο δρόμο και τα χέρια του στο τιμόνι – παρόλο που όπως έχει αποδειχθεί από βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αρκετοί δεν ακολουθούν τους κανόνες.

Ο Elon Musk, CEO της Tesla, δήλωσε στο Twitter πως το σύστημα Autopilot δεν ήταν ενεργοποιημένο όταν συνέβη το δυστύχημα. Αναφέρει μάλιστα πως ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου δεν είχε αγοράσει το λογισμικό Full Self-Driving που προσφέρει εξελιγμένες δυνατότητες ημιαυτόνομης οδήγησης αλλά και πάλι απαιτεί την προσοχή του οδηγού. Ο Musk πρόσθεσε πως σε αντίθεση με το προηγμένο λογισμικό, το βασικό Autopilot χρειάζεται διαγράμμιση για να αναγνωρίσει τις στροφές, κάτι που δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο δρόμο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα τα εν λόγω στοιχεία στις αρχές.

Αυτό είναι το 28ο τροχαίο με μοντέλο της Tesla που ερευνά η αμερικανική National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), με 24 υποθέσεις να παραμένουν ενεργές. Η μετοχή της Tesla σημείωσε πτώση 3,4% τη Δευτέρα όμως ανέβηκε 1,5% μετά από το tweet του Elon Musk.

[Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters και Autocar, ]drive.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου