LIFE STYLE

Πέθανε ο μουσικός και ακτιβιστής Τζόνι Κλεγκ

πέθανε-ο-μουσικός-και-ακτιβιστής-τζόν-438441

Ο ρομαντικός ακτιβιστής Τζόνι Κλεγκ, επονομαζόμενος «Λευκός Ζουλού», που συνήθιζε να αρθρώνει το μουσικό του λόγο, κάθε φορά που δεν βίωνε την ισότητα λευκών & μαύρων στο έπακρο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.

Ο Clegg γεννήθηκε το 1953 στο Bacup, κοντά στο Μάντσεστερ. Η μητέρα του ήταν τζαζ τραγουδίστρια από τη Ζιμπάμπουε. Αφότου οι γονείς του χώρισαν στην παιδική του ηλικία, έζησε στη Ζιμπάμπουε.

Ως έφηβος συναντήθηκε με τους μετανάστες εργαζομένους Zulu στο Γιοχάνεσμπουργκ και άρχισε να μαθαίνει κιθάρα και τη γλώσσα τους που τον επηρέασε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Κλεγκ ερχόταν σε επαφή με εσωτερικούς μετανάστες μέσα στους ξενώνες και τα στρατόπεδα τα οποία τους φιλοξενούσαν. “Ένιωσα σαν μετανάστης”, δήλωσε στους New York Times το 1990. “Οι μετανάστες ήταν σαν εμένα, έτσι είχαμε μια παρόμοια αίσθηση περιθωριοποίησης στην πόλη … Αυτό ήταν συναισθηματικά κάτι που θα μπορούσα να συσχετίσω”. Σπούδασε ενθρωπολογία και έγινε λέκτορας στο πανεπιστήμιο Wits, με επίκεντρο τη μουσική και το χορό των Zulu.

Ήρθε σε επαφή με αφρικανούς μουσικούς αλλά με τους νόμους του απαρτχάιντ δε μπορούσαν να παίζουν δημοσίως, έτσι έπαιζαν σε πανεπιστήμια, αίθουσες εκκλησιών και ξενώνες μεταναστών. Ο Κλεγκ κυνηγήθηκε από την αστυνομία και συνελήφθη αρκετές φορές. Το 1979 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ Universal Men με μουσική Juluka και απέκτησε διεθνές κοινό. Η μεγάλη του επιτυχία ήταν το Asimbonanga, αφιερωμένο στον Nelson Mandela, ο οποίος τότε ήταν φυλακισμένος στο νησί Robben για πάνω από δύο δεκαετίες.

Ο Μαντέλα του έκανε έκπληξη όταν στη Γερμανία το 1997, σε μια συναυλία του βγήκε απροσδόκητα στη σκηνή πίσω του, ακτινοβολώντας και χορεύοντας.

Ο Κλεγκ πίστευε ότι η μουσική είναι ένας τρόπος να έρθει η ειρήνη στον κόσμο. Ασθένησε από καρκίνο του παγκρέατος το 2015 και έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στα τέλη του 2017, ξεκίνησε μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία με τίτλο The Final Journey σε 12 πόλεις της Βόρειας Αμερικής και την Αφρική.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου