ΛΑΡΙΣΑ

Δίκτυα αποχέτευσης σε Αγιά- Μεταξοχώρι

δίκτυα-αποχέτευσης-σε-αγιά-μεταξοχώρ-568137

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες για τα δίκτυα αποχέτευσης της Αγιάς και του Μεταξοχωρίου, όπως έγινε γνωστό μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης Δ.Κ. Αγιάς» προϋπολογισμού 2.280.000 ευρώ (με ΦΠΑ), από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, που πρόκειται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και το οποίο υλοποιεί, ως τελικός δικαιούχος η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ύστερα από Προγραμματική Σύμβαση με τον κύριο του έργου που είναι η ΔΕΥΑ Αγιάς και πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη” 2007-2013.

Όπως επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με το δήμο Αγιάς και τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα και με προγραμματική σύμβαση, που υπογράψαμε με τη ΔΕΥΑ Αγιάς, εντάξαμε στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για το δημοτικό διαμέρισμα της Αγιάς. Πρόκειται για δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων, μήκους 4 χιλιομέτρων για την πόλη της Αγιάς και 4,2 χιλιόμετρα για το δημοτικό διαμέρισμα του Μεταξοχωρίου. Συνεπώς πρόκειται να κατασκευαστούν περίπου 8,2 χλμ αγωγών ακαθάρτων προϋπολογισμού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, που συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Το έργο αυτό δίνει θετική διάσταση στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί θέσεις εργασίας και διαχέει ευρωπαϊκούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Τέτοια έργα δημοσίων επενδύσεων είναι βέβαιο ότι θα έχουν σημαντικά οφέλη τόσο για την τωρινή όσο και κυρίως τις επόμενες γενιές».

Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε τα εξής: «Ένα σημαντικό έργο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος της Αγιάς μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Είναι προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ περίπου και αφορά την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Αγιά και στο Μεταξοχώρι. Είναι ένα έργο, το οποίο εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει, όπως η αποχέτευση των περιοχών Αγιοκάμπου, κάτω Σωτηρίτσας, Μελιβοίας, τα οποία τα έχουμε ήδη σε διαδικασία κατασκευής, όπως επίσης και ο βιολογικός καθαρισμός. Θεωρούμε ότι το έργο αυτό, μέχρι τα τέλη του 2014, εφόσον βοηθήσει και ο καιρός, θα είναι έτοιμο για να αποδοθεί στους κατοίκους προς χρήση”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας τόνισε: «Υπογράφεται σήμερα η σύμβαση με τον ανάδοχο, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της αποχέτευσης των υπολοίπων δικτύων της πόλης της Αγιάς και βεβαίως το δίκτυο του Μεταξοχωρίου. Είναι ένα σημαντικό έργο που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και που θα βάλει την περιοχή μας, μαζί και με τα άλλα έργα, άλλα που ήδη υλοποιούνται και άλλα που έρχονται, σε μια αναπτυξιακή τροχιά με σταθερές βάσεις. Ευχαριστώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την συνεργασία και το ενδιαφέρον της στην κατεύθυνση υλοποίησης ουσιαστικών έργων υποδομής στο Δήμο μας»

Τεχνικά στοιχεία του έργου

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η επέκταση του υπάρχοντος αποχετευτικού δικτύου της Αγιάς, με την κατασκευή νέων κλάδων. Το υπάρχον δίκτυο είναι εν’ λειτουργία και οδηγεί τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό Αγιάς. Λόγω των ικανοποιητικών κλίσεων του εδαφικού αναγλύφου, το νέο δίκτυο αγωγών αποτελείται από αγωγούς βαρύτητας διαμέτρου D200. Το συνολικό μήκος των αγωγών είναι 8210 μ. Οι αγωγοί θα εγκιβωτιστούν σε άμμο λατομείου ενώ προβλέπεται η αποκατάσταση του οδοστρώματος. Η κατασκευή αγωγών για την ολοκλήρωση του δικτύου της Αγιάς θα είναι μήκους 4.000μ και το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Μεταξοχωρίου μήκους 4.210μ, το οποίο Μεταξοχώρι αποτελεί ενιαία οικιστική ενότητα με την Αγιά. Για την εξυπηρέτηση των νέων αγωγών κατασκευάζονται συνολικά 229 φρεάτια ακαθάρτων. Η τυπική απόσταση των φρεατίων είναι 50 μ εκτός των περιπτώσεων όπου απαιτούνται θλάσεις στην χάραξη του δικτύου λόγω των πολεοδομικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι το έργο αυτό αποτελεί υποέργο της πράξης «Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας, Βελίκας και της Δ.Ε. Μελιβοίας και ολοκλήρωση δικτύου ακαθάρτων της Δ.Κ. Αγιάς» συνολικού προϋπολογισμού 18.981.285,81 ευρώ. Από αυτά και μέχρι σήμερα έχουν μπει στη φάση της κατασκευής τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Αγιοκαμπου, κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας της Δ.Ε. Μελιβοιας και Δ.Κ. Αγιάς προϋπολογισμού 14.030.000, στο στάδιο αξιολόγησης προσφορών είναι το υποέργο που αφορά των τεχνικό σύμβουλο των παραπάνω έργων προϋπολογισμού 201.285,81 €, ενώ η κατασκευή της ΕΕΛ προϋπολογισμού 4.750.000,00 € είναι σε στάδιο διαγωνισμού.

thessalianews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου