ΛΑΡΙΣΑ

«Πράσινη» κοινότητα τα Φάρσαλα

πράσινη-κοινότητα-τα-φάρσαλα-568652

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει για την αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας αποτελεί το πρόγραμμα για τη δημιουργία «πράσινων» κοινοτήτων, το οποίο μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία.

Μέσα στους επτά δήμους που θα καταθέσουν στις 6 Δεκεμβρίου τα τελικά σχέδια συγκαταλέγεται και αυτός των Φαρσάλων.

Ο δήμος Φαρσάλων σχεδίασε ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην αποφυγή της ρύπανσης που παράγεται από τα τυροκομεία και τις υπόλοιπες κτηνοτροφικές και αγροτικές δραστηριότητες του πληθυσμού της πόλης.

Επίκεντρο του σχεδίου είναι ένας κεντρικός κάδος κομποστοποίησης, ο οποίος θα λειτουργεί χωρίς ρεύμα, καθώς, διαθέτοντας ειδικά τοιχώματα θερμομόνωσης θα μπορεί να διατηρεί την εσωτερική του θερμοκρασία στους 75 βαθμούς κελσίου ακόμα κι όταν στο εξωτερικό περιβάλλον το θερμόμετρο πέφτει κάτω από το μηδέν.

Έτσι, τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα αξιοποιούνται, παράγοντας υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό, που θα χρησιμοποιούν οι αγρότες. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 3,96 εκατ. ευρώ καλύπτει πέντε οικισμούς του δήμου: Μεγάλο Μοναστήρι, Μικρό Ευύδριο, Λόφο, Ελληνικό, Πυργάκια.

Στους δρόμους που ενώνουν τα πέντε χωριά θα κατασκευαστούν τρεις σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που θα ηλεκτροδοτούν τα οχήματα του δήμου αλλά και ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία θα δοθούν στους κατοίκους για χρήση. Καθόλου άσχημα…

Εφ. Κόσμος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου