ΛΑΡΙΣΑ

Τον τίτλο της “Πράσινης Πρωτεύουσας 2016” διεκδικεί η Λάρισα

τον-τίτλο-της-πράσινης-πρωτεύουσας-201682-577179

Τη δική του συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016” κατέθεσε ο δήμος Λαρισαίων.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Κώστα Τζανακούλη, η Λάρισα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια ένα “μαραθώνιο αγώνα” για να βελτιώσει στο έπακρο τα περιβαλλοντικά της δεδομένα και, ως εκ τούτου, κατέθεσε έναν πλήρη φάκελο ο οποίος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του διαγωνισμού.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, η Λάρισα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια ένα μαραθώνιο αγώνα για να βελτιώσει στο έπακρο τα περιβαλλοντικά της δεδομένα: “Έχουμε αυξήσει το ποσοστό πράσινου ανά κάτοικο, έχουμε βελτιώσει τις υποδομές στο δίκτυο εναλλακτικών μετακινήσεων (ποδηλατόδρομοι), αλλά και την ενεργειακή απόδοση των δημοτικών και δημόσιων κτιρίων (πρόγραμμα εξοικονομώ, χρήση φυσικού αερίου κλπ). Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα και είμαστε βέβαιοι πως η Λάρισα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός. Ελπίζουμε σε μια διάκριση, η οποία θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την πόλη μας και το περιβαλλοντικό της στίγμα”.

Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό ο οποίος αξιολογεί συγκεκριμένες παραμέτρους συνολικής περιβαλλοντικής διαχείρισης των αστικών συγκροτημάτων, με πληθυσμό μεγαλύτερο από τις 100.000 κατοίκους, ενώ τα στοιχεία τα οποία θα αξιολογηθούν είναι: Κλιματική αλλαγή/ μετριασμός και προσαρμογή, τοπικά μέσα μεταφοράς, αστικοί χώροι πρασίνου με αειφόρο χρήση γης, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία υδάτινων αποβλήτων, οικολογική καινοτομία και αειφόρος απασχόληση, ενεργειακή απόδοση, ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση.

Όπως εκτιμάται, η υποψηφιότητα του Δήμου Λαρισαίων είναι ισχυρή και, σε περίπτωση διάκρισης, τα οφέλη για την πόλη θα είναι τεράστια -τόσο για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ολιστικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων της πράσινης επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα και η προβολή της πόλης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται δεδομένη, αφού οι πόλεις που διακρίθηκαν στο παρελθόν στο διαγωνισμό, κατάφεραν να επωφεληθούν από τη διάκριση με τον καλύτερο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2013 “πράσινη πρωτεύουσα” είναι το Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα γίνει γνωστό το Μάιο του 2014.

alphatv.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου