ΛΑΡΙΣΑ

Διώτη: Ενεργειακός σχεδιασμός για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των “επενδυτών”

διώτη-ενεργειακός-σχεδιασμός-για-τις-628045

Στην ανάγκη ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα «που θα καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες και θα έχει ως ορίζοντα τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη συμβολή μας στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, και όχι τυχάρπαστων σχεδίων ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και των λεγόμενων επενδυτών που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες της κοινωνίας, μακριά και κόντρα στο δημόσιο συμφέρον» έκανε λόγο η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, συντονίστρια ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ του κόμματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του ν/σ του Υπ. Περιβάλλοντος «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Υποστηρίζοντας ότι για τις ΑΠΕ απαιτείται χωροταξικός και δημοκρατικός σχεδιασμός σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, επικεντρώθηκε σε 3 σημεία: στις διατάξεις που αφορούν σε δάση και δασικές εκτάσεις, τις τροποποιήσεις του Μεταλλευτικού Κώδικα και την η ανάπτυξη, χωρίς καμία προϋπόθεση, ηλεκτρικών συστημάτων σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Στηλιτεύοντας την πρόβλεψη του ν/σ για την υλοποίηση επεμβάσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις χωρίς περιορισμό, με απλή αίτηση της περιφέρειας, ανέφερε ότι «οι δημόσιες εκτάσεις παραχωρούνται τζάμπα», επισημαίνοντας ότι «η διάταξη αυτή είναι στο πνεύμα του ΥΠΕΚΑ που έχει καταντήσει “πολιορκητικός κριός” για το περιβάλλον».

Η βουλευτίνα επανέλαβε όσα είχε πει στην Επιτροπή, για ύπαρξη φωτογραφικών διατάξεων στο θέμα του Μεταλλευτικού, που στόχο έχουν «να βολέψουν εδώ και εκεί διάφορους ενδιαφερόμενους» (Χαλκιδική, Κιλκίς, Έβρος), ζητώντας την απόσυρσή τους.

Τέλος, στο θέμα της ανάπτυξης ηλεκτρικών συστημάτων σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει καν καταγεγραμμένο το ποιά είναι αυτή η γη», σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει μία πολιτική που βάζει σε κίνδυνο τη διατροφική κυριαρχία της χώρας και μάλιστα σε εποχή κρίσης».

«Αυτή η διαδικασία που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση να συντάσσει και να ψηφίζει ν/σ πρόχειρα, πολλές φορές αντισυνταγματικά, όχι για το δημόσιο συμφέρον αλλά για την εκποίηση, έχει ξεπεράσει τα όρια εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η Κυβέρνηση αυτή είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλους όσους και όσες δημιουργούν και παράγουν σε αυτή τη χώρα» κατέληξε η βουλευτίνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου