ΛΑΡΙΣΑ

Νέοι διασταυρωτικοί έλεγχοι για το πρόγραμμα εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας

νέοι-διασταυρωτικοί-έλεγχοι-για-το-πρ-644449

Απάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας με θέμα την ολοκλήρωση του προγράμματος Εκτατικοποίησης της Κτηνοτροφίας, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού:

Το αγροπεριβαλλοντικό μέτρο « Εκτατικοποίηση της Κτηνοτροφίας» του ΕΠΑΑ 2000 – 2006, πενταετούς διάρκειας, αποσκοπεί στην προστασία των βοσκοτόπων από την υπερβόσκηση και στο πλαίσιο εφαρμογής του, οι δικαιούχοι στις ηπειρωτικές περιοχές καλούνται να μειώσουν την Πυκνότητα Βόσκησης με αύξηση της βοσκούμενης έκτασης.

Όσον αφορά στις κυρώσεις των δικαιούχων λόγω αποκλίσεων στις εκτάσεις, σημειώνεται ότι το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 13 της ΚΥΑ 629/137355/30-8-2005 που αφορά κυρώσεις του Μέτρου 3.4 και διαμορφώθηκαν νέες, λιγότερο αυστηρές κυρώσεις, με στόχο την αναλογικότητα των κυρώσεων, στο πλαίσιο της αριθμ. 1613/45211/6.4.2012 ΚΥΑ. Με την παραπάνω τροποποίηση, οι δικαιούχοι δεν απεντάσσονται από το πρόγραμμα όταν παρουσιάζουν απόκλιση της έκτασης των βοσκοτόπων μέχρι 5% για τρίτο συνεχόμενο έτος, αλλά συνεχίζουν με μείωση του ποσοστού της ενίσχυσης κατά 15%, 20%, και 25% για τρίτο, τέταρτο και πέμπτο έτος που αφορά στην αντίστοιχη αίτηση πληρωμής.

Γενικότερα, οι κανόνες διαχείρισης και ελέγχου στα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα με βάση την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο του Άξονα 2, πρέπει να ακολουθούν τις αρχές που καθορίζονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, σύμφωνα με τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας που διέπει τα μέτρα στήριξης της Αγροτικής Ανάπτυξης. οι εκτάσεις που δικαιούνται ενίσχυσης στο πλαίσιο και της δράσης «Εκτατικοποίηση της Κτηνοτροφίας» είναι οι εκτάσεις, που καθορίζονται ως προσδιορισθείσες, μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους της ενιαίας δήλωσης του δικαιούχου. Στις περιπτώσεις που :

– Παραγωγοί έχουν προβεί σε ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων του μηχανογραφικού ελέγχου, μετά την εξέταση των ενστάσεων καταχωρούνται τα αποτελέσματα στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ

– Παραγωγοί έχουν αιτηθεί αλλαγή των στοιχείων της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, αυτή εξετάζεται μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας των Διοικητικών Πράξεων και καταχωρείται.

Στη συνέχεια ακολουθεί νέος κεντρικός μηχανογραφικός διασταυρωτικός έλεγχος. Για τα έτη 2009 και 2010, αναμένεται να υλοποιηθεί νέος διασταυρωτικός έλεγχος περί τα τέλη Ιουλίου 2013.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου