ΛΑΡΙΣΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα με τουλάχιστο 70 διαρρήξεις στο ενεργητικό της!

εξαρθρώθηκε-σπείρα-με-τουλάχιστο-70-δια-660625

Η λεία των 4 δραστών που συνελήφθηκαν και όσων ακόμα αναζητούνται υπολογίζεται στα περίπου 400.000 ευρώ

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις οικιών στην πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της.

Συνελήφθησαν προ πενθημέρου τέσσερις Έλληνες, μέλη της οργάνωσης, και συγκεκριμένα τρεις άνδρες, ηλικίας 35, 21 και 17 ετών και μία 43χρονη, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη δύο Ελλήνων μελών, ενός 31χρονου και μίας 33χρονης, καθώς και σε βάρος άλλων αγνώστων μέχρι στιγμής συνεργών τους.

Εξιχνιάσθηκαν 70 συνολικά περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων και αποπειρών που διεπράχθησαν από τις αρχές του 2013 μέχρι και την (20-09-2013), ενώ η λεία των κλοπιμαίων που ήταν κυρίως χρήματα και χρυσαφικά, ανέρχεται στα (400.000) ευρώ περίπου.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, το βράδυ της (20-09-2013) στα παλαιά διόδια Τεμπών, οι αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων εντόπισαν ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, που αναζητούνταν ως ύποπτο με επιβαίνοντες δράστες κλοπών και στο οποίο επέβαιναν οι συλληφθέντες και το ακινητοποίησαν προκειμένου να το ελέγξουν.

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά και στην κατοχή της 43χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• ένα (1) μενταγιόν – μάτι,

• μία (1) λευκή πέτρα αποσπώμενη από κόσμημα,

• μία (1) θήκη λίρας,

• τρία (3) κινητά τηλέφωνα,

• δύο (2) φόρμες και

• διαρρηκτικά εργαλεία (ένα ζευγάρι γαντιών κι ένα κατσαβίδι).

Από την αστυνομική έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας προέκυψε ότι οι συλληφθέντες λίγη ώρα πριν τον εντοπισμό τους διέπραξαν, δύο περιπτώσεις κλοπών στην πόλη της Λάρισας και συγκεκριμένα:

• Αρχικά, ανέβηκαν με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου, ιδιοκτησίας 43χρονου και παραβιάζοντας με αιχμηρό αντικείμενο την μπαλκονόπορτα, εισήλθαν στο εσωτερικό του και αφαίρεσαν χρυσαφικά, συνολικής αξίας (2.000) ευρώ.

• Στη συνέχεια, ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, διέρρηξαν διαμέρισμα πρώτου ορόφου, ιδιοκτησίας 41χρονου και αφαίρεσαν κοσμήματα, συνολικής αξίας (5.000) ευρώ.

Η θήκη λίρας που βρέθηκε στο αυτοκίνητο αναγνωρίστηκε από τον 43χρονο ιδιοκτήτη της πρώτης οικίας και του αποδόθηκε, ενώ το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δράστες κατασχέθηκε.

Από την πρόοδο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες μαζί με τον 31χρονο και την 33χρονη, καθώς και με άλλους άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς τους από τις αρχές του 2013 είχαν συγκροτήσει και συμμετείχαν σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση και ερχόντουσαν από τη βόρεια Ελλάδα στη Λάρισα, με σκοπό να διαπράττουν κλοπές και διαρρήξεις οικιών, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και πληθώρα χρυσαφικών.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης, συγκροτημένα σε δύο τουλάχιστον τετραμελείς ομάδες με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προσώπων και διαφορετικά αυτοκίνητα ομοίως, προσέρχονταν στην πόλη της Λάρισας, μέσω της ΠΑΘΕ.

(Σημειώνεται ότι την 17-04-2013 αυτοκίνητο το δραστών εντοπίσθηκε στο ύψος των Παλαιών διοδίων Τεμπών από αστυνομικούς της Οργάνωσης Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, αλλά ο οδηγός του δε σταμάτησε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη για πολλά χιλιόμετρα και να βρεθεί το αυτοκίνητο εγκαταλελειμμένο σε αγροτική περιοχή της Πιερίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας.

Το όχημα κατασχέθηκε, ενώ στο εσωτερικό του και κάτω από τη θέση του οδηγού, βρέθηκε ένα κλειδί για αλλαγή τροχού με λειασμένη την απόληξη της λαβής του, το οποίο χρησιμοποιούταν ως διαρρηκτικό εργαλείο).

Με την άφιξή τους στην πόλη επέλεγαν είτε μονοκατοικίες είτε διαμερίσματα κυρίως πρώτου ορόφου στα οποία αναρριχούνταν και εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ενοίκων τους, παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες με αιχμηρό αντικείμενο (κατσαβίδι) ή έσπαγαν τα παράθυρα και εισέρχονταν στο εσωτερικό τους προκειμένου να προβούν στις κλοπές.

Για τη μετάβασή τους στις οικίες απ’ όπου θα διέπρατταν τις κλοπές, χρησιμοποιούσαν περισσότερα από ένα οχήματα κάθε φορά, στα οποία τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, έτσι ώστε να καταστήσουν αδύνατη την ταυτοποίησή τους.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Αναλυτικότερα, φορούσαν γάντια, απέκρυπταν με την μπλούζα ή άλλο ρούχο τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους στο μέτρο του δυνατού, ενώ συνεργοί τους επιτηρούσαν την περιοχή περιμετρικά της οικίας όπου λάμβανε χώρα η εκάστοτε κλοπή, ενημερώνοντάς τους για οτιδήποτε υπόπιπτε στην αντίληψή τους, μέσω κινητού τηλεφώνου ή με άλλο τρόπο.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάσθηκαν (70) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών και αποπειρών στην πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της, από τις οποίες οι (68) αφορούν κλοπές από οικίες και οι δύο (2) κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας από ισάριθμα οχήματα.

Η λεία των κλοπιμαίων που ήταν κυρίως χρήματα και χρυσαφικά ανέρχεται στα (400.000) ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση από τις κλοπές της αποκόμισε:

• τα χρηματικά ποσά των (37.225) ευρώ, των (1.250) δολαρίων Η.Π.Α. και των (400) αγγλικών λιρών,

• πλήθος κοσμημάτων αξίας (359.550) ευρώ και

• πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν παρουσία δικαστικού λειτουργού στις οικίες των τεσσάρων συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κοσμημάτων και λοιπών τιμαλφών, η προέλευση των οποίων ερευνάται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την (21-09-2013) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν στον Γ΄ Ανακριτή Λάρισας, όπου διαμέσου της συνηγόρου τους χθες (24-09-2013), όταν παρουσιάσθηκαν για να απολογηθούν, παρέδωσαν μέρος των αφαιρεθέντων κοσμημάτων προερχόμενα από τη διάρρηξη στο διαμέρισμα του 43χρονου ημεδαπού την (20-09-2013).

Τα μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για τα κατά περίπτωση αδικήματα των διακεκριμένων κλοπών, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της κατοχή πυροβόλων όπλων.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών, αλλά και να εξακριβωθεί η ταυτότητα των αγνώστων συνεργών τους.

Παρακαλούνται όσοι πολίτες της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής έχουν υποστεί κλοπές-διαρρήξεις στα σπίτια τους, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τις αρχές του 2013 μέχρι και την 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, να τηλεφωνούν στους αριθμούς κλήσης 2410-683171 και 2410-683184-5, προκείμενου να προσέρχονται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας για τυχόν αναγνώριση κλοπιμαίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου