ΛΑΡΙΣΑ

Σχολεία «χωρίς ούτε μία καθαρίστρια» στη Λάρισα!

σχολεία-χωρίς-ούτε-μία-καθαρίστρια-680759

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Λάρισας για τη νέα σχολική χρονιά που μόλις άρχισε.

Χθες το σωματείο πραγματοποίησε συνέλευση ενώ αύριο θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας αξιώνοντας από την δημοτική αρχή που έχει πλέον την ευθύνη για την λειτουργία και την συντήρηση των σχολικών κτηρίων, να δώσει άμεσα εντολή να αναλάβουν καθήκοντα οι συμβασιούχοι.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Μόνο με το 40% περίπου των εργαζομένων στην καθαριότητα λειτουργούν και επισήμα σήμερα τα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονίας, καθώς μεχρι αυτή τη στιγμή δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων και δεν έχουν κληθεί να αναλάβουν καθήκοντα. Δηλάδη 6 στους 10 εργαζόμενους ενώ θα έπρεπε από τις αρχές του σεπτεμβρίου να βρίσκονται στα σχολέια και να πραγματοποιούν την γενική καθαριότητα και την προετοιμασία των σχολικών μονάδων για να υποδεχτούν τους μαθητές όπως γίνετε όλα τα χρόνια, δεν πήγαν για δουλεία. Τα σχολεία που δεν υπηρετεί προσωπικό αορίστου χρόνου, δεν εχούν πλέον ουτε μία καθαρίστρια!!! με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργεία των σχολέιαω, την υγεινή και ασφάλεια μαθητών και προσωπικού.

Η τροπολογία που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου για το «νέο Λύκειο» με την οποία δίνετε παράταση ως το 2015 στην εφαρμογή διάταξης του Καλλικράτη (που προέβλεπε την συνάψει συμβάσεων για τον καθαρισμό των σχολείων από τους δήμους) , αναφέρει γενικά και αόριστα ότι η κατάρτιση των συμβάσεων μέχρι το 2015 θα γίνετε από το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να διασφαλίζει την συνέχιση της εργασίας των χιλιάδων συμβασιούχων που εργάζονται τα τελευταία 9 χρόνια στα σχολειά.

Επιπρόσθετα μέχρι να εφαρμοστεί στην πράξη η εν λόγω τροπολογία και να κληθούν από το υπουργείο παιδείας να αναλάβουν καθήκοντα οι εργαζόμενοι θα απαιτηθεί πρόσθετο χρονικό διάστημα με ότι αυτό συνεπάγετε τόσο για την λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ασφάλεια και την υγιεινή μαθητών και εκπαιδευτικών, να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή την καθαριότητα των σχολειών έχει επιφορτιστεί το προσωπικό αορίστου χρόνου που αποτελεί το 40% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, έτσι υπάρχουν πολλά σχολειά που δεν έχουν ούτε μια καθαρίστρια!!!

Αυτό είναι το σχολείο της αγοράς που διαμορφώνουν κυβέρνηση- πλουτοκρατία –Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καθαριότητα, χωρίς εκπαιδευτικούς και τα απαραίτητα μέσα για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο σχεδιασμός της συγκυβέρνησης για την Διαθεσιμότητα -απόλυση άλλων 12.000 εργαζομένων από το δημόσιο τον επόμενο Δεκέμβριο αποδεικνύει ότι κανένας εργαζόμενος ανεξάρτητα από την εργασιακή του σχέση (αορίστου ή συμβασιούχος) δεν είναι στο απυρόβλητο. Στόχος τους είναι να παραχωρήσουν τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια.

Όπως επιχειρούν να κάνουν πολλοί δήμοι που θέλουν να παραδώσουν της υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες.

Το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων στο διάστημα που πέρασε παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η τρομοκρατία που εξαπολύουν καθημερινά οι δήμαρχοι του «Καλλικράτη»: πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις σε δημοτικά συμβούλια, στην ΚΕΔΕ(Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) , στο υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεων. Με Υπόμνημα που μια σειρά από δήμοι υιοθέτησαν και ενέκριναν. Να σημειωθεί ότι συγκεκριμένο υπόμνημα μάλιστα κατατέθηκε και την μορφή επερώτησης στην βουλή.

Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά και θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός για τους εργαζόμενους του κλάδου, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να βρίσκονται σε διαρκεί συντονισμό και δράση, η πλειοψηφία της διοίκησης της ομοσπονδίας(ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) παρακολουθεί με απάθεια. Αρκέστηκε σε μία σύσκεψη σωματείων τον περασμένο Ιούλιο χωρίς όμως να αναλάβει, καμία δράση και ενέργεια για τον συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων του κλάδου.

Η καπιταλιστική κρίση και η αδυσώπητη επίθεση που δεχόμαστε βρίσκει τους εργαζόμενους του κλάδου μακριά από τα σωματεία, από καλλίτερη θέση και με άλλους όρους θα πάλευαν σήμερα οι εργαζόμενοι του κλάδου αν όλα αυτά τα χρόνια είχαν ακούσει τις προειδοποιήσεις μας (τόσο για τον Καλλικράτη όσο και για τον ρόλο της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας) και είχαν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις του συντονιστικού.

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ& ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία να πραγματοποιήσουν άμεσα διοικητικά συμβούλια και γενικές συνελεύσεις, να οργανώσουμε ποιο αποτελεσματικά την πάλη μας πανελλαδικά απέναντι στις απολύσεις και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ:

Καμία απόλυση -καμία διαθεσιμότητα, ανάκληση όλων των απολύσεων.Να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας, μαζικές προσλήψεις καθαριστών-καθαριστριών για καθαρά σχολεία, που πηγαίνουν κυρίως παιδιά της εργατικής τάξης. -Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.Καμία σύμπραξη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέαΚανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου