ΛΑΡΙΣΑ

Στήριξη των καλαμποκοπαραγωγών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

στήριξη-των-καλαμποκοπαραγωγών-ζητά-691862

Ερώτηση 7 βουλευτών, μεταξύ των οποίων και η Ηρώ Διώτη

Τις ενέργειες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διατηρηθούν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με τα περσινά οι τιμές του καλαμποκιού της εσοδείας 2013 και να μη συρρικνωθεί περαιτέρω το εισόδημα των παραγωγών, ζήτησαν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με επικεφαλής τη Λαρισαία Ηρώ Διώτη.

Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, «μολονότι φέτος στις περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφεται στρεμματική αύξηση σε ποσοστό μέχρι και 20% στην καλλιέργεια καλαμποκιού, οι εκτιμήσεις των παραγωγών για τις φετινές τιμές είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν καν το κόστος παραγωγής.

Στην περιοχή της Λάρισας αναφέρεται ότι οι πρώτες ποσότητες πουλήθηκαν στα 21 λεπτά το κιλό, όμως φαίνεται ότι η τιμή τείνει να κλειδώσει στα 18 λεπτά, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό το κιλό απέφερε 0,24 ευρώ στους αγρότες. Στη Καρδίτσα οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η τιμή θα είναι ακόμη πιο χαμηλή κι ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 15 λεπτά.

Το ενεργητικό κόστος για έναν καλαμποκοπαραγωγό είναι περί τα 280 ευρώ/στρέμμα, χωρίς σε αυτό βεβαίως να συνυπολογίζεται η προσωπική εργασία. Λαμβάνοντας, συνάμα, υπόψη τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ, καθώς και στον ΕΦΚ πετρελαίου αγροτικής χρήσης -που κάθε χρόνο τα ποσά βαίνουν μειούμενα-, γίνεται αντιληπτό ότι τη φετινή χρονιά οι παραγωγοί θα βγούνε πάλι ζημιωμένοι και οριακά θα καλύψουν το κόστος παραγωγής.

Κι ενώ όλα δείχνουν ότι οι παραγωγοί θα κληθούν φέτος να πουλήσουν πάμφθηνα τη σοδειά τους, οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι όταν θα περάσει το καλαμπόκι στα χέρια “ολίγων εκλεκτών”, τότε είναι εύκολο να ανεβάσουν την τιμή των ζωοτροφών στα ύψη.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ειδικά σε περίοδο κρίσης, θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα, ενώ η ελληνική γεωργία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σχεδιασμό και στήριξη», καταλήγουν οι βουλευτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου