ΛΑΡΙΣΑ

Διώτη: Δεν έχουν το δικαίωμα να παίζουν με ανθρώπινες ζωές

διώτη-δεν-έχουν-το-δικαίωμα-να-παίζουν-697982

Τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η μη υπογραφή σύμβασης για τον μοριακό έλεγχο του αίματος και συνεπακόλουθα το κλείσιμο των 9 συνολικά Κέντρων Μοριακού Ελέγχου Αίματος, το ένα εκ των οποίων λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και εξυπηρετεί τους αιματολογικούς ελέγχους στο σύνολο της Κεντρικής Ελλάδας, επεσήμαναν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και η Λαρισαία Ηρώ Διώτη.

Όπως τονίζουν, «η προσήλωση της κυβέρνησης στις μνημονιακές περικοπές, η αδιαφορία της για την υγεία των πολιτών και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και η ανικανότητά της να οργανώσει στοιχειωδώς τις κρατικές υπηρεσίες έχουν οδηγήσει τις υπηρεσίες αιμοδοσίας σε απόγνωση». Στην ερώτησή τους, αναφερόμενοι διεξοδικά στην «αμαρτωλή σύμβαση» του 2008 που έληξε στις 24/8/2013, υποστηρίζουν ότι η ολιγωρία του Υπουργείου στο να δράσει έγκαιρα, οδήγησε σε λύσεις παράτυπες και παράνομες. «Η λύση που προκρίθηκε αποτελεί κατάτμηση σύμβασης, γεγονός άλλωστε που πιστοποίησε και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων σε γνωμοδότησή της».
Οι βουλευτές κατέθεσαν τα ακόλουθα ερωτήματα: «Γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη διενέργεια του διαγωνισμού και στην έγκριση της σχετικής δαπάνης εκ μέρους του Υπ. Οικονομικών; Πόση αναμένεται να είναι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού; Είναι στις προθέσεις του Υπουργού Υγείας να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2002 προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να αναδιοργανωθεί σε ορθολογική βάση το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα μας;».
Με αφορμή την ερώτηση, η βουλευτίνα Λάρισας έκανε το εξής σχόλιο:
«Με απόλυτη ευθύνη των 2 Υπουργείων και εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας έναν διαγωνισμό εγκαίρως, χρεώνεται κι άλλο ο τρύπιος πλέον κρατικός κορβανάς. Προγραμματισμένα χειρουργεία σε όλη την Κ. Ελλάδα πήραν ήδη αναβολή και τα επείγοντα περιστατικά άγνωστο για πόσο θα μπορούν να εξυπηρετούνται. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία των ασθενών συμπολιτών μας και να θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές!».

Ολόκληρη η ερώτηση που κατατέθηκε στις 27.08.2013 έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. Υπουργούς
Υγείας
Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Η μη υπογραφή σύμβασης για τον μοριακό έλεγχο του αίματος εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία

Η προσήλωση της κυβέρνησης στις μνημονιακές περικοπές, η αδιαφορία της για την υγεία των πολιτών και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και η ανικανότητά της να οργανώσει στοιχειωδώς τις κρατικές υπηρεσίες έχουν οδηγήσει τις υπηρεσίες αιμοδοσίας σε απόγνωση λόγω της μη υπογραφής σύμβασης για το μοριακό έλεγχο του αίματος, με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το 2008, ο τότε Υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε 5ετή λεόντειο σύμβαση με ξένη πολυεθνική για το μοριακό έλεγχο του αίματος (45€/φιάλη, όταν η Πολωνία την ίδια περίοδο υπέγραψε σύμβαση με την ίδια εταιρεία για 9€/φιάλη). Η ισχύς της αμαρτωλής σύμβασης έληγε στις 24/8/2013. Και ενώ αυτό ήταν γνωστό στο Υπουργείο Υγείας, υπήρξε μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, με ευθύνη και του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν ενέταξε έγκαιρα τη σχετική δαπάνη στο πρόγραμμα προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, προφανώς για να επιδείξει πλεόνασμα στην τρόικα των δανειστών. Στη συνέχεια, και λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας πρότεινε να γίνει προμήθεια για τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ξεχωριστά για κάθε ένα από τα 9 Περιφερειακά Κέντρα Αιμοδοσίας, λύση την οποία υποστήριξε με έγγραφό του και ο Υπουργός Υγείας. Η παραπάνω όμως λύση είναι παράνομη καθώς αποτελεί κατάτμηση σύμβασης, γεγονός άλλωστε που πιστοποίησε και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων σε γνωμοδότησή της.
Ακόμα και αν οι αντιρρήσεις της Αρχής παρακαμφθούν μέσω της επίκλησης ανωτέρας βίας και του κατεπείγοντος της κατάστασης, γίνεται φανερή η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα τόσο κεντρικό ζήτημα για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η επάρκεια και η ασφάλεια του αίματος. Δεδομένης της οικονομικής επιβάρυνσης που θα προκαλέσει στον κρατικό προϋπολογισμό αυτή η τακτική, η όλη υπόθεση έχει οσμή σκανδάλου.

Κατόπιν των παραπάνω
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

1. Γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη διενέργεια του διαγωνισμού; Γιατί ο Υπουργός Οικονομικών καθυστέρησε να εγκρίνει τη δαπάνη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;
2. Πόση αναμένεται να είναι η επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την ανικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας έναν διαγωνισμό εγκαίρως;
3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργού Υγείας να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2002 προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να αναδιοργανωθεί σε ορθολογική βάση το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Ξανθός
Γιάννης Ζερδελής
Βασίλης Κυριακάκης
Νίκος Μιχαλάκης
Κώστας Ζαχαριάς
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Ηρώ Διώτη
Παναγιώτα Δριτσέλη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου