ΛΑΡΙΣΑ

Πουλάκης: «Η υγεία δεν είναι σαν τα βιβλία που πουλάει ο κ. Γεωργιάδης»

πουλάκης-η-υγεία-δεν-είναι-σαν-τα-βιβλ-717894

Με αφορμή το επί της ουσίας κλείσιμο της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κατόπιν της θέσης σε αργία επ’ αόριστον 5 υπηρετούντων σε αυτή γιατρών, συνολικά δε 8 γιατρών, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» και περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Πουλάκης, δήλωσε τα εξής:

«Η απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν υγείας συνεχίζεται. Με πρόσχημα υπαρκτά ενδεχομένως φαινόμενα κακοδιαχείρισης, η κυβέρνηση επιλέγει το ξήλωμα ολόκληρων κλινικών. Αδιαφορεί δε για τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Ειδικά ως προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει τη συστηματική του υποβάθμιση, λόγω των περικοπών και της κυβερνητικής αδιαφορίας, παρ’ όλο που πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο τριτοβάθμιας περίθαλψης σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα. Το κλείσιμο της Νευροχειρουργικής Κλινικής, που εξυπηρετούσε βαρύτατα περιστατικά, πολυτραυματίες, θύματα τροχαίων κ.λπ., αποτελεί εγκληματική επιλογή, με δεδομένο ότι πλέον οι ασθενείς θα πρέπει να διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους, αλλά και το κόστος της περίθαλψής τους.

Όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε και στον Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ., κ. Λ. Μακρή, σε πρόσφατη συνάντησή μας, με θέμα τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας στην περιοχή της Θεσσαλίας, είμαστε απολύτως υπέρ της καταπολέμησης όλων των φαινομένων αδιαφάνειας, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στη λογική των “εξιλαστήριων θυμάτων”, στη συλλήβδην δυσφήμηση της εξαιρετικής ως επί το πλείστον δουλειάς που κάνουν με αυταπάρνηση οι γιατροί και το προσωπικό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας.

Θεωρούμε απαράδεκτη την προληπτική διαθεσιμότητα και ζητάμε την άμεση συνεδρίαση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, ώστε να κριθούν οριστικά όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά και τη σε βάθος διερεύνηση όλων των φαινομένων κακοδιαχείρισης, που δεν αφορά μόνο ή πρωτίστως γιατρούς, αλλά και πλήθος πολιτικών και διοικητικών στελεχών που διόρισαν επί δεκαετίες τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση κάλυψη όλων των υφιστάμενων και μελλοντικών κενών και την απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργία όλων των κλινικών του Πανεπιστημιακού και των υπόλοιπων Νοσοκομείων της περιοχής μας. Θυμίζουμε εξάλλου ότι τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε καταθέσει ψήφισμα για το μέτρο της διαθεσιμότητας στο χώρο της υγείας και την οριακή κατάσταση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας, το οποίο – με ευθύνη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου – δεν συζητήθηκε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, η υγεία και η ζωή των πολιτών της Θεσσαλίας και όλης της Κεντρικής Ελλάδας δεν είναι “παιχνιδάκι” στα χέρια του Υπουργού κ. Γεωργιάδη και της τρόικα. Δεν είναι σαν τα βιβλία που συνηθίζει να πουλάει σε μεταμεσονύκτιες εκπομπές υποβαθμισμένων σταθμών. Ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν ως “παράπλευρες απώλειες” στο μηχανισμό κατασκευής επιόρκων που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση. Αντίθετα, η εξυγίανση του συστήματος προμηθειών, η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση, πάνε χέρι-χέρι με την αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Και γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη. Για τη δημόσια υγεία των αναγκών μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου