ΛΑΡΙΣΑ

Πράσινο σκουλήκι σε βαμβακοκαλλιέργειες στους δήμους Κιλελέρ, Λάρισας και Φαρσάλων

πράσινο-σκουλήκι-σε-βαμβακοκαλλιέργ-718214

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας καλλιεργητικής περιόδου 2013», η Υπηρεσία έχει αναπτύξει το δίκτυο παγίδων της σε συνολικά 84 τοποθεσίες, σε 45 Κοινοτικά Διαμερίσματα καλύπτοντας σχεδόν όλες τις περιοχές βαμβακοκαλλιέργειας της Π.Ε. Λάρισας, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Δ.Δ.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ 1

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ 2

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ 3

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ 4

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΓΟΥΛΕΣ ΤΟΛΟΥΜΠΑ
ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ ΒΑΜΒΑΚΙΕΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑ ΛΟΥΤΣΑ ΜΑΥΡΟΧΩΜΑΤΑ
ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΚΡΙΘΑΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΕΣ
ΑΜΥΓΔΑΛΗ ΝΕΟΚΤΗΜΑΤΑ
ΑΡΜΕΝΙΟ ΜΕΡΙΑΣ
ΒΑΜΒΑΚΟΥ ΜΕΡΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΨΙΑ
ΓΛΑΥΚΗ ΚΑΡΑΚΟΤΖΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΧΑΝΤΑΚΙΑ ΜΑΓΟΥΛΑ
ΓΛΑΥΚΗ ΛΟΦΙΣΚΟΣ ΧΑΪΚΑΛΙΑ ΝΤΟΥΜΑΛΑΝ ΤΡΑΓΑΝΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΜΕΡΙΑΔΕΣ ΤΣΑΪΡΙΑ ΓΕΦΥΡΑ 80 ΝΤΑΡΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΨΑΛΕΣ
ΕΥΙΔΡΙΟ ΑΜΜΟΥΔΕΣ
Ζ. ΠΗΓΗ ΜΑΝΔΡΙΓΕΡΙ
ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΣΑΔΙΑ ΣΥΚΙΕΣ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ
ΚΑΣΤΡΙ 30 ΑΡΙΑ
ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
ΚΟΜΒΟΣΣΥΚΟΥΡΙΟΥ ΚΑΡΑΤΣΑΪΡ
ΚΑΤΩΧΩΡΙ ΦΟΥΡΝΙΑ
ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΧΑΤΖΗΜΕΡΙΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ ΠΥΡΓΑΚΙΑ
ΚΟΙΛΑΔΑ 60ΑΡΙΑ ΚΟΜΨΑΛΙΑ ΛΕΠΑΡΝΟ
ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΑΜΜΟΥΔΕΣ
ΚΡΑΝΝΩΝΑΣ ΥΠ. ΚΡΑΝΝΩΝΟΣ
ΚΡΗΝΗ ΒΑΤΙΩΝΑΣ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ ΒΑΛΑΡΙΑ
ΜΑΝΔΡΑ ΜΑΥΡΟΓΕΙΑ ΜΠΟΣΙΑ
ΜΕΛΙΑ ΚΟΥΜΙΑ
ΜΕΛΙΣΣΑ 15 ΑΡΙΑ
ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΜΑΥΡΟΓΙΑ
ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΡΑΪΚΙΑ ΤΣΑΪΡΙΑ ΔΕΛΤΑ
ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ ΜΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΤΑΣΙΑ
ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ 50 ΑΡΙΑ
ΝΕΣΣΩΝΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΪΡΙΑ
ΝΙΑΜΑΤΑ ΜΑΚΡΥΝΑ
ΝΙΚΑΙΑ ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΕΣ ΒΡΥΣΗ
ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ ΚΑΡΑΤΣΑΪΡ ΓΕΝΤΙΚΙ ΧΑΣΑΜΠΑΛΗ 27ΑΡΙΑ
ΠΛΑΣΙΑ ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΑΤΑΛΙΑ 50 ΝΤΑΡΙΑ
ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΙΑ ΤΣΑΟΥΣΑ
ΡΗΓΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙ
ΣΚΟΤΟΥΣΑ ΜΕΡΙΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ 15 ΑΡΙΑ 17 ΑΡΙΑ 20 ΑΡΙΑ
ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΚΟΜΨΑΛΙΑ
ΥΠΕΡΕΙΑ ΓΚΕΡΕΝΙΑ ΤΡΙΤΑ 16ΑΡΙΑ 25ΑΡΙΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ ΠΛΑΤΑΝΕΣ ΜΠΕΛΙ ΤΣΑΪΡ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΜΑΛΤΕΣ
ΦΑΛΑΝΗ
ΧΑΛΚΗ ΤΟΥΣΜΑΝΙΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ

1. Διαπιστώσεις

Στην παρούσα χρονική περίοδο τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης ανθοφορίας και καρπόδεσης του 40-70% των ανθέων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η 2η γενεά του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού για το βαμβάκι και κατά τόπους εμφανίζονται πληθυσμοί σκουληκιών.

Με βάση τις παρατηρήσεις, που πραγματοποιούνται από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν Γεωπόνοι στο παραπάνω εγκατεστημένο δίκτυο από την Υπηρεσία, διαπιστώθηκαν πληθυσμοί ζωντανών προνυμφών πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο οικονομικής ζημίας στα Κ.Δ. Αρμενίου (Μεριάς), Κιλελέρ (Πυργάκια), Γιάννουλης (Αρμουτζάκι), Ομορφοχωρίου (27αρια και Αλάμπι), Τερψιθέας (Βακούφικα και Ρέματα), Κατωχωρίου (Φούρνια), Βασιλί, Βασιλικών (Πετρέδιακα), Κρήνης (Βατιώνας) και Υπέρειας (Γκερένια και 16άρια).

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι παρατηρούνται αυξημένες συλλήψεις ακμαίων σε ορισμένες περιοχές χωρίς αντίστοιχα σημαντικές ζημιές μέχρι σήμερα, στα Κ.Δ. Κιλελέρ (Πυργάκια), Χάλκης (Τουσμάνια) και Ρήγειου (Ρουμάνι).

2. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Στην παρούσα φάση αν διαπιστωθούν 4-5 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά, τότε μόνο οι παραγωγοί θα πρέπει να επέμβουν με τις εγκεκριμένες δραστικές για χρήση στο βαμβάκι.

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Η Δ /νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας συνιστά στους παραγωγούς να πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (10-15 ημερών) και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, να γίνεται χημική καταπολέμηση.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντική παρουσία ταυτόχρονα πράσινου και ρόδινου σκουληκιού να προτιμηθεί δραστική ουσία που να αντιμετωπίζει και τους δύο εχθρούς. Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα τότε είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης κάθε φορά και η μη χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές το χρόνο για την αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας.

Επίσης, οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία (τηλ. 2413 511119, 2413 511209), έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή και επιπλέον να μελετηθεί η πιθανή ανθεκτικότητα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μέσω του προγράμματος που εγκρίθηκε πρόσφατα για την Π.Ε. Λάρισας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου