ΛΑΡΙΣΑ

«Η αποτελεσματική προστασία των δασών δεν γίνεται με ευχολόγια»

η-αποτελεσματική-προστασία-των-δασώ-718917

Με αφορμή τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές περιοχές της χώρας, η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία, μαζί με τους πολίτες της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, τις εξελίξεις στο Πυροσβεστικό Σώμα γενικά, αλλά και ειδικότερα στους ιδιαίτερα επίκαιρους αυτή την περίοδο τομείς της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
Εδώ και καιρό είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο υποβάθμισης της πυροσβεστικής προστασίας της περιοχής μας. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι – προς το παρόν τουλάχιστον – η 8η ΕΜΑΚ διασώθηκε, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες είναι τουλάχιστον ανησυχητικές. Κοντά στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε επιχειρησιακά μέσα, τις δραματικές περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και μισθούς, αλλά και την απίστευτη κυβερνητική αδιαφορία – που δεν εφοδίαζε καν με πυροσβεστική σκευή τους εθελοντές πυροσβέστες – ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη και έντονη φημολογία περί εφαρμογής της κινητικότητας και των απολύσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, με πρώτα θύματα τους πενταετούς υποχρέωσης και εποχικούς πυροσβέστες.
Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ενώ υποτίθεται ότι στις 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Λάρισα με θέμα τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση – παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, κ. Καλαφάτη και με τη συμμετοχή τόσο της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο και του Περιφερειάρχη, καθώς και των Δημάρχων και όλων των εμπλεκομένων φορέων – στην οποία τονίστηκε ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι εξελίξεις δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μόλις πριν λίγες μέρες έκλεισε, κατόπιν διαταγής, ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Τσαγκαράδας, επειδή ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου δεν κατέβαλε τα απαιτούμενα για την ασφάλιση και συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων ποσά, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της πυροσβεστικής προστασίας μεγάλου τμήματος του ορεινού όγκου του Πηλίου, και μάλιστα μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου και τη στιγμή που η περιοχή δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών και επισκεπτών.
Παρά λοιπόν τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, διαπιστώνουμε ότι ο δασικός μας πλούτος – και μαζί μ’ αυτόν και οι περιουσίες και η ασφάλεια των πολιτών – πέφτει θύμα της γενικευμένης λιτότητας, σε συνδυασμό με την κυβερνητική αδιαφορία. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης των θεσσαλικών φορέων για τη δασοπροστασία, εκτός από το κλείσιμο του Σταθμού της Τσαγκαράδας; Ποια η στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων έναντι του ενδεχομένου ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος;
Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς αμείλικτη. Και πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη, όπως πρόσφατα οι κάτοικοι και οι τουρίστες στη Ρόδο, στη Σέριφο και αλλού, ζητάμε την επαναλειτουργία του Σταθμού της Τσαγκαράδας, σε συνδυασμό αφ’ ενός μεν με τη συνολική αναβάθμιση σε εξοπλισμό και προσωπικό των τοπικών μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος, αφ’ ετέρου δε τη στήριξη με κάθε πρόσφορο μέσο των εθελοντών πυροσβεστών. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε σκέψη κινητικότητας και απολύσεων στην Πυροσβεστική, αλλά και συνολικά στη λογική των περικοπών σε προσωπικό, οχήματα, εξοπλισμό κ.λπ. των μονάδων που συνδέονται με τη δασοπροστασία, αλλά και συνολικά με τον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Η αποτελεσματική προστασία των δασών δεν γίνεται με ευχολόγια. Και είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν αυτό, τόσο τα κυβερνητικά όσο και τα τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου