ΛΑΡΙΣΑ

Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στο δήμο Αγιάς

ποιος-ευθύνεται-για-την-κατάσταση-στο-719062

Είναι γνωστό ότι ο δήμος Αγιάς βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση, ήταν από τους πρώτους Δήμους της χώρας που εντάχθηκε στο «μνημόνιο» για τους Δήμους. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η τότε ένταξη του στο «μνημόνιο» χαιρετίστηκε από τον Δήμαρχο Αγιάς ως νέο ξεκίνημα και ευκαιρία για ανάπτυξη του Δήμου.

Οι προτάσεις που καταθέτει ο Δήμαρχος στην επιστολή του στους υπουργούς είναι καθαρά διαχειριστικές, δεν απαντούν στο ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η ελλιπής έως ανύπαρκτη χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις και δεν λύνουν το πρόβλημα. Μπορεί ο προϋπολογισμός να καταρτιστεί όμως θα είναι ταξικός καθώς καλούνται οι λαϊκές οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και το χρέος θα αυξάνει καθώς ο Δήμος δανείζεται συνεχώς.

Η επιστολή αποκρύπτει τις πολιτικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις ευθύνες των Δημάρχων ανάμεσα σε αυτών και του νυν δημάρχου Αγιάς καθώς και των Δημάρχων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων που συνενώθηκαν. Οι 4 πρώην καποδιστριακοί δήμοι έφεραν ως «προίκα» στο σημερινό Δήμο Αγιάς ένα υπέρογκο χρέος.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Δήμαρχος Αγιάς μιλάει για κλείσιμο του Δήμου από τον Σεπτέμβριο σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του και γνωρίζοντας πολύ καλά πως το μέλλον του Δήμου προβλέπεται δυσοίωνο.

Να θυμίσουμε ότι:
Ο Δήμαρχος Αγιάς υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Καλλικράτη που τον χαρακτήριζε ως την μεγάλη ευκαιρία για την τοπική διοίκηση. Δεν ήξερε; Τον κορόιδεψαν; Φυσικά όχι! Απλά λειτούργησε ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης και του κόμματος του. Την ίδια τακτική για τους ίδιους λόγους ακολούθησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, όλες στήριξαν τον Καλλικράτη.

Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση εναντιώθηκε στον Καλλικράτη και τονίζαμε πως θα φέρει νέα βάρη για τις λαϊκές οικογένειες, ότι παραχωρούνται αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους που θα έπρεπε να τους βρουν οι Δήμοι με φορολόγηση των δημοτών όπως και γίνεται. Έχουμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, τέλη καθαριότητας και παραχώρηση τομέων καθαριότητας στους ιδιώτες, αύξηση της τιμής του νερού, συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, κατάργηση υπηρεσιών, υποβάθμιση των παροχών στους δημότες και έρχονται και άλλα.

Ο Δήμαρχος Αγιάς όπως και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι μέσω της τότε ΚΕΔΚΕ συμφώνησαν ότι τα λεγόμενα παράνομα παρακρατηθέντα που χρωστούσαν οι κυβερνήσεις στους Δήμους ανέρχονταν στο ποσό των 1.8 δις ευρώ όταν η αλήθεια είναι πως οι κυβερνήσεις χρωστούσαν 10.3 δις ευρώ στους Δήμους. Αυτό το έκαναν γιατί εκλεγόταν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για να μην χάσουν την υποστήριξη τους χρέωσαν τους Δήμους. Με αυτά τα χρήματα θα είχε μηδενιστεί το χρέος του Δήμου Αγιάς. Ακόμη και να πάρουν τα ψίχουλα που συμφώνησαν δεν λύνεται το πρόβλημα, δεν καλύπτονται τα χρέη, δεν καλύπτεται η μισθοδοσία των υπαλλήλων και τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου. Ο Δήμαρχος Αγιάς όπως και η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν λένε ακόμη και σήμερα κουβέντα για αυτό το ζήτημα και αρνούνται να βγει έστω ένα ψήφισμα του Δήμου καταψηφίζοντας κάθε φορά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο Δήμαρχος Αγιάς είναι που επανειλημμένα υποστηρίζει πως δεν θέλει την κρατική στήριξη, πως το κράτος δεν έχει χρήματα και πως θέλει ένα Δήμο που θα καλύπτει μόνος του τις ανάγκες. Τι δεν λέει; Ότι για να γίνει αυτό θα υπάρξει ακόμη πιο άγρια φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών, αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, ξεπούλημα της Δημοτικής περιουσίας, συμπράξεις με ιδιώτες για την κερδοσκοπία των επιχειρηματιών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, δουλειά για 2μηνα και 4μηνα ώστε να εξασφαλίζονται πελατειακές σχέσεις άρα και ψήφοι.
Φτάνει πια η κοροϊδία! Όλοι μαζί, κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές έφτασαν τους Δήμους στο σημερινό χάλι. Οι δημοτικές αρχές σήμερα αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Αντί να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση προτιμούν να χαρατσώνουν τις λαϊκές οικογένειες των Δήμων.
Αποτελεί ευθύνη όλων μας να αγωνιστούμε ώστε να μπει φραγμός στο χαράτσωμα, τις μειώσεις μισθών, εισοδήματος και συντάξεων, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Διεκδικούμε:
Επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου. Καμιά επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα, να σταματήσουν τα κάθε είδους χαράτσια, σταδιακή κατάργηση των δημοτικών τελών.

Άμεση καταβολή των παράνομα παρακρατηθέντων χρημάτων από την κυβέρνηση (10.3 δις ευρώ) που αντιστοιχούν σε περίπου 1000€ για κάθε δημότη.
Μονιμοποίηση όλων των δημοτικών υπαλλήλων που στελεχώνουν τις Δημοτικές υπηρεσίες – χωρίς όρους και προϋποθέσεις – ώστε να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.
Όχι στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Σε αυτό τον αγώνα θα πρωτοστατήσουμε! Ο λαός να πιστέψει στην δύναμη του, να συνειδητοποιήσει ότι εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες και έμποροι, γυναίκες και νεολαία από κοινού μπορούμε να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε μια άλλου είδους ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας σε σύγκρουση με την Ε.Ε, την κυβέρνηση, την τρόικα.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

onlarissa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου