Εξηγήσεις σχετικά με τη διαρροή προσωπικών στοιχείων 6 εκατομμυρίων πολιτών ζητά ο Γελαλής

Τελευταία ενημέρωση: 2013-08-01, 18:07:32
Εξηγήσεις σχετικά με τη διαρροή προσωπικών στοιχείων 6 εκατομμυρίων πολιτών ζητά ο Γελαλής

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τη διαρροή προσωπικών στοιχείων 6 εκατομμυρίων πολιτών από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής.

Στην ερώτηση που απευθύνεται στα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρουν: «Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο (tvxs.gr), έχει συντελεσθεί διαρροή προσωπικών στοιχείων περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων, με πηγή την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Πρόκειται ουσιαστικά για το σύνολο του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν κάθε είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα:

-Τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις στοιχεία στα έντυπα Ε1 για τα έτη από το 2003 έως το 2009 καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2012.
-Τα στοιχεία υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008, 2009 και 2012.
-Τα στοιχεία υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς του 2011.
-Τα σημειώματα για τις περαιώσεις που εστάλησαν το 2010 από το Υπουργείο Οικονομικών.
-Στοιχεία των τελών κυκλοφορίας για όλα τα έτη από το 2006 έως το 2012, καθώς και στοιχεία συναλλαγών και δηλώσεων πολιτών για πολλές ακόμη χρονιές.

Είναι φανερό πως όσες υπηρεσίες, εταιρείες ή ιδιώτες έχουν στην διάθεση τους τα στοιχεία αυτά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ποικιλοτρόπως, από απλή εμπορική εκμετάλλευση μέχρι και εκβιασμούς σε βάρος πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ή αισθάνονται ευάλωτοι από την διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων».

Με αφορμή τα παραπάνω, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: «Γιατί ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει παραπέμψει την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα; Έχουν λάβει γνώση οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το τεράστιο θέμα που δημιουργείται;Υπάρχουν ευθύνες για όσους διέρρευσαν τα στοιχεία, εάν ναι τι ενέργειες έχουν γίνει για την διερεύνηση και απόδοσή τους από τους κ.κ. Υπουργούς και τι αποτελέσματα υπάρχουν ως σήμερα; Η διάσπαση της ΓΓΠΣ σε δύο τμήματα συμβάλλει στον βαθμό ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών;»

Περαιτέρω, ζητούν να καταθέσουν οι κ.κ. Υπουργοί: «Τα έγγραφα της ΓΓΠΣ, της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και των Υπουργείων τους που σχετίζονται με την υπόθεση».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
1
=