ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα – μήνυμα με υπογραφή Βλαστού

βόμβα-μήνυμα-με-υπογραφή-βλαστού-720706

Η συμμορία του Παναγιώτη Βλαστού κρύβεται πίσω από την ισχυρότατη βομβιστική επίθεση σε πολυκατοικία στο κέντρο της Λάρισας, που κατέστρεψε 50 διαμερίσματα και καταστήματα και πάνω από 100 Ι.Χ., ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες, καθώς χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 6 κιλά δυναμίτιδας.

Σπασμένα τζάμια διαμερισμάτων, τοίχους που κατέρρευσαν και αυτοκίνητα κατεστραμμένα άφησε πίσω της η έκρηξη. Τη συμμορία Βλαστού βλέπει πίσω από την έκρηξη στη Λάρισα η ΕΛ.ΑΣ.

Στον 4ο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Μανδηλαρά 93, γωνία με Υψηλάντου, μένει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων Σ.Π., η οποία χειρίζεται την απόπειρα απόδρασης τον περασμένο Φεβρουάριο με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων του βαρυποινίτη κρατούμενου Παναγιώτη Βλαστού, αλλά και την απόδραση 11 κρατουμένων από το ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα στο τέλος Μαρτίου.

Η Αστυνομία συνέλαβε στον τόπο της επίθεσης έναν 39χρονο από την Καλαμάτα, «άνθρωπο της νύχτας», ενώ η Αντιτρομοκρατική πέρασε χειροπέδες σ’ έναν 44χρονο, «πρωτοπαλίκαρο» του Βλαστού, γνώριμό της από το παρελθόν, καθώς είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στον Κορυδαλλό με 2 κιλά ζελατοδυναμίτιδας και δύο τεμάχια βραδύκαυστου φιτιλιού, μήκους 1 μέτρου το καθένα.

Ο 39χρονος, που συνελήφθη, αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι βρέθηκε στη Λάρισα κάνοντας… παρέα στον 44χρονο, ο οποίος του είπε ότι είχε μια δουλειά εκεί. Δεν ήξερε, όμως, τι δουλειά είχε το «πρωτοπαλίκαρο» του Π. Βλαστού και, όπως κατέθεσε, ο ίδιος εκτελούσε χρέη… τσιλιαδόρου. Οταν, ωστόσο, διαπίστωσε πως έγινε έκρηξη στην πολυκατοικία, παρέμεινε στο σημείο, για να δει αν υπήρξαν τραυματισμοί και δεν μπορούσε να προχωρήσει σοκαρισμένος από το θέαμα που αντίκρισε.

Οι αστυνομικοί τον θεώρησαν ύποπτο και μόλις τους είδε να τον πλησιάζουν, έβγαλε από την τσέπη του το κινητό του τηλέφωνο, το έριξε στο έδαφος και άρχισε να το τσαλαπατά, προκειμένου να το διαλύσει, διασώθηκε ωστόσο ακέραια η κάρτα SIM, η ανάγνωση της οποίας θα οδηγήσει στους οργανωτές της βομβιστικής επίθεσης.

Χθες επέστρεψε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων Σ.Π., η οποία βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά της και ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς για τις ζημιές και την πορεία των ερευνών. Οπως όλα δείχνουν, στόχος των δραστών ήταν να τρομοκρατηθεί η εισαγγελική λειτουργός, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Νοέμβριο με την ισχυρή έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε οικοδομή στην οδό Κουντουριωτών 11 στο Χαλάνδρι, όπου διαμένει εισαγγελέας, που είχε εκδικάσει την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου, «εγκέφαλος» της οποίας ήταν ο Παναγιώτης Βλαστός.

Από προχθές, πάντως, λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα για την εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων.

Η απόπειρα απόδρασης

Με τη σύλληψη του 39χρονου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι το οποίο έδειξε προς τις φυλακές Τρικάλων και τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό. Ο τελευταίος επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποδράσει τον περασμένο Φεβρουάριο από τις φυλακές με ελικόπτερο, αλλά δεν κατάφερε να ανέβει την ανεμόσκαλα, με αποτέλεσμα να πέσει στο τσιμέντο του προαυλίου και να τραυματιστεί, ενώ οι Αλβανοί συνεργοί του, που άνοιξαν πυρ εναντίον των φρουρών της φυλακής μέσα από το ελικόπτερο, συνελήφθησαν και στην κατοχή τους βρέθηκε βαρύς οπλισμός από καλάσνικοφ και υποπολυβόλα, τύπου «ούζι».

Η ΕΚΡΗΞΗ Εμπόλεμη ζώνη με 6 κιλά δυναμίτιδας

«Οι Ελληνες δικαστικοί λειτουργοί δεν πτοούνται από τέτοιες ενέργειες και θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με υπευθυνότητα και παρρησία, υποκείμενοι αποκλειστικά στον νόμο και στη συνείδησή τους», δήλωσε με αφορμή το περιστατικό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, προσθέτοντας ότι «η εγκληματική επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως είναι επίθεση κατά της Δημοκρατίας και των θεσμών και ως τέτοια καταδικάζεται από το σύνολο της κοινωνίας».

Επίσης, τη συμπαράσταση του στην εισαγγελέα εξέφρασε το ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και τονίζει ότι, «ο χειρισμός υποθέσεων εκ μέρους του οποίου δεν ευαρέστησε τους δράστες, υπογραμμίζει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς ασκούν και θα εξακολουθήσουν ασκούν με σθένος, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα τα καθήκοντά τους».

Το χρονικό Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του υπόγειου πάργκινγκ της οικοδομής στην οδό Μανδηλαρά 93 και αποτελούνταν από 6 κιλά δυναμίτιδας και βραδύκαυστο φιτίλι, το οποίο πυροδοτήθηκε από τον δρόμο. Ηταν μάλιστα τόσο ισχυρή που προκάλεσε ζημιές σε ακτίνα πολλών μέτρων, ενώ έντρομοι πετάχθηκαν έξω οι ένοικοι των 7ώροφης οικοδομής.

Το υπόγειο γκαράζ αλλά και όλη η γύρω περιοχή θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο. Σπασμένα τζάμια διαμερισμάτων, τοίχοι που κατέρρευσαν, τζαμαρίες καταστημάτων που έπεσαν σαν να ήταν από χαρτί και αυτοκίνητα κατεστραμμένα ήταν η εικόνα που αντίκρισαν οι πρώτοι ένοικοι που βγήκαν στον δρόμο.

Αρχικά όλοι πίστεψαν ότι η έκρηξη είχε σχέση με το δίκτυο της ΔΕΗ ή του φυσικού αερίου και κλήθηκαν συνεργεία των δύο εταιρειών. Οταν ωστόσο έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού και αμέσως κλήθηκαν πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας και άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι συνέλεξαν το υλικό που είχαν καταγράψει κάμερες ασφαλείας.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου