ΛΑΡΙΣΑ

Ο Δήμος Λαρισαίων Στους 13 Υπερχρεωμένους Δήμους!

ο-δήμος-λαρισαίων-στους-13-υπερχρεωμένο-720718

Υπό ασφυκτική πίεση θα βρεθούν δεκάδες δήμοι της χώρας στα τέλη του φθινοπώρου με αρκετούς από αυτούς να απειλούνται ακόμη και με πτώχευση εξαιτίας της περιορισμένης κρατικής χρηματοδότησης και των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν αποκλείουν να έρθουν και παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε μια περίοδο που οι σχέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση έχουν φθάσει στα άκρα με αφορμή την κινητικότητα και τις απολύσεις στους ΟΤΑ και τη δημοτική αστυνομία.

Η περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση, η εποπτεία που θα ασκεί το Οικονομικό Παρατηρητήριο ,τα περιορισμένα έσοδα από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και ο υψηλός δανεισμός είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδηγούν τους δήμους σε κατάρρευση.

Ενας επιπρόσθετος παράγοντας είναι και το γεγονός ότι έρχεται χρονιά εκλογών κάτι που σημαίνει πως οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης δεν είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν δημοτικά τέλη ή να συναινέσουν στις υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων.

Στην «κόκκινη ζώνη» των δήμων με οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να τεθούν σε οικονομικό έλεγχο, είναι οι Δήμοι Φυλής, Αχαρνών και Ζωγράφου λόγω υψηλού δανεισμού, οι μεγάλοι νησιωτικοί Δήμοι της Ρόδου, της Λέσβου και της Ζακύνθου, ο Δήμος Τήλου, από την Αττική ο Δήμος Αμαρουσίου, καθώς και οι περιφερειακοί Δήμοι της Εδεσσας και των Τρικάλων.

Στις αρχές του έτους, με βάση τα στοιχεία που είχαν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, 13 δήμοι εμφανίζονταν με χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων οι

Δήμοι Φυλής (52.152.660 ευρώ),

Αχαρνών (29.026.396 ευρώ),

Καλαμαριάς (21.894.619 ευρώ),

Ρόδου (21.467.420 ευρώ),

Αμαρουσίου (19.142.295 ευρώ),

Νίκαιας – Ρέντη (15.760.250 ευρώ),

Κέρκυρας (15.064.300 ευρώ),

Κορδελιού – Ευόσμου (14.289.425 ευρώ),

Λαρισαίων (11.686.263 ευρώ),

Ιωαννινών (11.640.851 ευρώ),

Σαλαμίνας (11.124.965 ευρώ), Σαρωνικού (10.842.954 ευρώ) και

Πέλλας (10.038.939 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση το ύψος του δανεισμού συνυπολογίζεται με τα έσοδα του δήμου και τη ρευστότητα που διαθέτει για να καταβάλλει τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, ενώ από το 2010 έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις για την αύξηση των δόσεων και τη μείωση των επιτοκίων που παραχωρεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των οικονομικών των ΟΤΑ θα αποτελέσουν ο δανεισμός και τα έξοδα που πραγματοποιούν με βάση την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και των κονδυλίων για την πραγματοποίηση έργων.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης

Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ έχει κάνει πλήρη καταγραφή των οικονομικών στοιχείων δήμων και περιφερειών και προτείνει αυστηρό σχέδιο εξυγίανσης για τους δήμους που σημειώνουν απόκλιση 10% από τον προϋπολογισμό που έχουν καταθέσει.

Αναλυτικά προβλέπει:

Περιορισμό δαπανών μόνο για μισθοδοσία των υπαλλήλων, κάτο που σημαίνει ότι ο δήμος δεν θα μπορεί να υλοποιήσει κανένα έργο. Αναστολή προσλήψεων προσωπικού, ακόμα και εποχικού, και υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων προκειμένου να μειωθούν οι μισθολογικές δαπάνες. Αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου, ενώ προβλέπεται και αύξηση του συντελεστή επιβολής τέλους ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται στους δημότες μέχρι και 3 τοις χιλίοις. Ρυθμίσεις για είσπραξη απαιτήσεων που έχει ο δήμος από τρίτους.

Το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης αποτελεί κόκκινο πανί για τις διοικήσεις των δήμων, καθώς δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια αρνούνται να επιβάλουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, διότι γνωρίζουν ότι οι δημότες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καταβολή νέων φόρων, ενώ δεν επιθυμούν να λάβουν αποφάσεις για μετακίνηση προσωπικού λίγους μήνες πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών.

Στην πρίζα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι ΟΤΑ δεν μπορούν να απορροφήσουν τα ποσά για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν απέναντι σε προμηθευτές, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για αδυναμία των οικονομικών υπηρεσιών να ανταπεξέλθουν στη γραφειοκρατία.

Σε άλλες περιπτώσεις οι διοικήσεις δεν έχουν ρίξει το απαιτούμενο βάρος στην ανάληψη των συγκεκριμένων υποχρεώσεων.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η μη καταβολή των ληξιπροθέσμων διατηρεί την «τρύπα» στους απολογισμούς των ΟΤΑ, που εκτιμάται ότι θα αποβεί μοιραία στην τελική αξιολόγηση των οικονομικών τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου