ΛΑΡΙΣΑ

Στα «αζήτητα» το πετρέλαιο στη Λάρισα!

στα-αζήτητα-το-πετρέλαιο-στη-λάρισα-132800
Ούτε καν από περιέργεια δεν τηλεφωνούν για πετρέλαιο θέρμανσης οι Λαρισαίοι καταναλωτές, σύμφωνα με λιανοπωλητές του καυσίμου. Με τις τιμές να διαμορφώνονται χθες στα επίπεδα των 1,37-1,38 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή) και τις υψηλότερες να «χτυπούν» μέχρι και 1,44 -σε γειτονικό νομό – δεν είναι καθόλου παράξενη αυτή η «σιγή ασυρμάτου».
Στο μεταξύ, πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται με την προμήθεια σε καύσιμα κίνησης, καθώς δεν συμπληρώνονται τα… βυτία, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις, χθες το πρωί, να υπάρχουν αδειασμένες αντλίες στην πόλη της Λάρισας.
Σύμμαχος των εξαντλημένων, οικονομικά, νοικοκυριών είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον φθινοπωρινό καιρό να «έρχεται» σταδιακά -παρά το γεγονός ότι κοντεύει να τελειώσει και ο Οκτώβριος.
Η «κινητοποίηση» των λιανοπωλητών του πετρελαίου θέρμανσης την προηγούμενη εβδομάδα, που αποφάσισαν να μην διανείμουν το καύσιμο, πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητη, μιας και οι καταναλωτές δεν έδειξαν ουδεμία διάθεση να προχωρήσουν στην προμήθεια του καυσίμου, η οποία ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο.
«Ούτε καν από περιέργεια για να ρωτήσουν την τιμή δεν τηλεφωνούν», ανέφερε χαρακτηριστικά πρατηριούχος στην «Ε».
ΤΙΜΕΣ
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς έφεραν τη μέση τιμή στα επίπεδα των 1,37-1,38 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο στη Μαγνησία καταγράφηκαν τιμές ως κα 1,44 ευρώ ανά λίτρο, ενώ και σε Λάρισα και Καρδίτσα καταγράφηκαν τιμές στα 1,4 ευρώ ανά λίτρο.
Οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα είναι απαγορευτικές για χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν δει τους μισθούς και τις αμοιβές τους είτε να μειώνονται ή να εξαφανίζονται, λόγω ανεργίας.
ΚΙΝΗΣΗ
Οριακά χαμηλότερες ήταν οι τιμές της αμόλυβδης 95 οκτανίων, με τις μέσες τιμές να διαμορφώνονται στη Λάρισα στα 1,75 ευρώ το λίτρο, στα Τρίκαλα στα 1,722 ευρώ το λίτρο, στην Καρδίτσα στα 1,728 ευρώ το λίτρο και στη Μαγνησία στα 1,731 ευρώ το λίτρο.
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Οι τιμές στο υγραέριο κίνησης παρέμειναν στην περιοχή των περίπου 0,85 ευρώ το λίτρο, καθώς δεν υπήρξε, επί του παρόντος, καμία μεταβολή στον ΕΦΚ του καυσίμου -τουλάχιστον δεν περιλήφθηκε κάτι τέτοιο στις μεταβολές που ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο για τις μεταβολές στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης. Οι τιμές του καυσίμου διαμορφώθηκαν στη Λάρισα στα 0,863 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή), με τη χαμηλότερη στα 0,829 ευρώ και την υψηλότερη στα 0,898 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για χθες, Δευτέρα.
ΆΔΕΙΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ
Στο μεταξύ, κατακόρυφη είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, η πτώση των παραγγελιών χονδρεμπορικής, σε καθημερινή βάση, καθώς χθες το πρωί, υπήρξαν αρκετά πρατήρια που είχαν μείνει από καύσιμα, καθώς ενημερώθηκαν από τους προμηθευτές τους ότι δεν συμπληρώνεται το… βυτίο.
Από τα διυλιστήρια στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου και προμηθεύονται οι λιανοπωλητές της Θεσσαλίας, στην πλειοψηφία τους, ξεκινούν τα βυτία των εταιρειών, ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουν δεχθεί. Ωστόσο, προκειμένου να «γλιτώνουν» τα μεταφορικά έξοδα, τα βυτία δεν ξεκινούν εάν δεν συμπληρωθεί όλο το φορτίο που μπορούν να μεταφέρουν.
Η πτώση των παραγγελιών οφείλεται κυρίως στο ότι πλέον δεν υπάρχει ρευστό για την πληρωμή, ενώ έχει υποχωρήσει κατακόρυφα και η κατανάλωση των καυσίμων κίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον, στα πρατήρια, κόβονται και αποδείξεις των… τριών ευρώ.
(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Μαρία Μίχου)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου