ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Υδραυλικοί:Δεν είμαστε φοροφυγάδες…

λάρισα-υδραυλικοίδεν-είμαστε-φοροφυ-148288
Απόρροια της κρίσης τα φαινόμενα του κοινωνικού αυτοματισμού και της «διαμάχης» μεταξύ κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων. Διοχετεύονται λόγου χάρη στον Τύπο στοιχεία για τη φοροδιαφυγή, τα οποία ενισχύουν με τον τρόπο τους μια καθεστηκυία αντίληψη: ότι, για παράδειγμα, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί είναι «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή.
Κανείς βεβαίως δεν επισημαίνει την ευθύνη όλων ημών όταν δεν ζητούμε απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή –ακόμη περισσότερο- το γεγονός ότι πιέζουμε γι’ αυτό, προκειμένου να μην καταβάλλουμε τον «τσουχτερό» ΦΠΑ. Πρώτα λοιπόν ωφελείται ο πελάτης και μετά ο επαγγελματίας.
Προφανώς και υπάρχει φοροδιαφυγή και στους κλάδους αυτούς, όπως και σε κάθε άλλον. Η έκταση είναι το ζητούμενο, τουλάχιστον για να καταλήξει κάποιος σε γενικά και αφοριστικά συμπεράσματα. Και φυσικά ο έλεγχος.
Χωρίς καμία διάθεση να υπερασπιστούμε κανέναν, επισημαίνουμε απλά ορισμένα στερεότυπα: Δεν αποδεχόμαστε εύκολα τον πλούσιο υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο, ενώ αντιθέτως θεωρούμε εκ προοιμίου ευκατάστατο τον γιατρό ή τον δικηγόρο. Ενώ είναι προφανές ότι υπάρχουν και γιατροί ή δικηγόροι χωρίς δουλειές.
Βεβαίως, συγκρίνοντας τα εισοδήματα 100 γιατρών με 100 ηλεκτρολόγους, πιθανότατα θα βρεις περισσότερους πλούσιους γιατρούς απ’ ό,τι ηλεκτρολόγους. Όπως ακριβώς όμως δεν σημαίνει ότι κάθε γιατρός γίνεται πλούσιος με το «φακελάκι», έτσι και ο πλούσιος ηλεκτρολόγος δεν σημαίνει ότι έκανε την περιουσία του φοροδιαφεύγοντας.
Ωστόσο τα νούμερα είναι εκεί, αδυσώπητοι μάρτυρες πολλές φορές μιας κατάστασης που όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά χειροτερεύει.
Απευθυνθήκαμε λοιπόν στους εκπροσώπους των …καθ’ έξιν φοροφυγάδων: Το προεδρείο του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών Λάρισας. Τουλάχιστον έχουν το δικαίωμα της «απολογίας». Ο Κωνσταντίνος Σαγώνας είναι ο πρόεδρος και ευθύς εξ’ αρχής προσδιορίζει με σαφήνεια το πού και από ποιον υπάρχει φοροδιαφυγή.
«Όσοι προμηθεύονται υλικά από τα πιστοποιημένα καταστήματα, δεν φεύγουν χωρίς τιμολόγιο. Εκτός και αν ζητείται να κοπεί απόδειξη, οπότε δεν εισπράττεται και δεν αποδίδεται ο ΦΠΑ.
Πηγαίνοντας τώρα στην εγκατάσταση, είναι ο πελάτης εκείνος ο οποίος ζητά να μην πληρώσει ΦΠΑ. Όταν μια εγκατάσταση παροχής φυσικού αερίου κοστίζει 2.000 ευρώ, τότε με τον ΦΠΑ (23%) φτάνει τα 2.460. Ποιος πελάτης θέλει να καταβάλει επιπλέον 500 ευρώ; Και δεν στο ζητούν απλά, σχεδόν στο επιβάλλουν. Πριν ακόμη τη συμφωνία. Με την υποβολή της προσφοράς. Σε ρωτούν: Με ή χωρίς ΦΠΑ; Κι όταν τους λες ότι πρέπει να κοπεί ΦΠΑ, απλά …σε αποχαιρετούν.
Αν όμως τη δουλειά την κάνει λαθροεγκαταστάτης, τότε δεν έχει κανένα πρόβλημα να μην κόψει απόδειξη. Ο επαγγελματίας όμως δεν μπορεί. Φτάνουμε σε σημείο μάλιστα να εκδίδουμε αποδείξεις για να δικαιολογήσουμε τις αγορές των υλικών…».
– Πώς αποκτήσατε όμως το «κακό» όνομα;
– Στα μερεμέτια κρύβεται η φοροδιαφυγή. Όταν δηλαδή καλείς τον υδραυλικό για μια μικροδιαρροή, για μια δουλειά των 50 ευρώ, εκεί, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν κόβουν απόδειξη. Αν είναι δυνατόν όμως να έχουν πλουτίσει υδραυλικοί από τα μερεμέτια. Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι στους 100 υδραυλικούς, οι 95 είναι μεροκαματιάρηδες…
«ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ»
Παρόντες στη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Νικηφόρος Κωστούλας, η γραμματέας κ. Ζωή Παπαδημητρίου και ο ταμίας κ. Αθαν. Μπατσίλας, θεωρούν ως μείζονος σημασίας θέμα για τον κλάδο, αλλά και για την ασφάλεια των κατασκευών, τη παρείσφρηση, ειδικά στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ατόμων εντελώς άσχετων με το αντικείμενο.
Όπως καταγγέλλουν, εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις, ακόμη και δημόσιες και δημοτικές (!) που δεν είναι υδραυλικοί, έχουν εισβάλει ως «αλεξιπτωτιστές» και λυμαίνονται τον χώρο. Το ζήτημα δεν είναι μόνον οικονομικό, καθώς οι συγκεκριμένοι δεν εκδίδουν καμία απόδειξη, αλλά και ασφάλειας, αφού οι κατασκευές δεν γίνονται από πιστοποιημένους τεχνίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Σύμφωνα με τον κ. Σαγώνα, από τις 4.750 εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που έγιναν το 2011 στην περιοχή, μόλις στο 30% αυτών υπήρχε υπογραφή αδειούχου υδραυλικού. Ο Σύνδεσμος έχει απευθυνθεί τόσο στην ΕΠΑ Θεσσαλίας, όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας να εφαρμοστούν οι νόμοι οι οποίοι επιβάλλουν, στην υπεύθυνη δήλωση του επιβλέποντος μηχανικού να προσκομίζεται και υπεύθυνη δήλωση του εγκαταστάτη ή τεχνίτη επικεφαλής του συνεργείου.
Κι ενώ αυτό ισχύει για τις νέες εγκαταστάσεις, δεν συμβαίνει στα υφιστάμενα κτίρια! Ο νόμος προβλέπει την επιβολή προστίμων τόσο σε όσους ουσιαστικά το παίζουν υδραυλικοί, όσο και σε εκείνους που απασχολούν τέτοια άτομα.
«ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ» ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Τελευταία, μέλη του Συνδέσμου διεξάγουν «περιπολίες». Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες κατέλαβαν επ’ αυτοφώρω δύο άτομα να εργάζονται σε εγκατάσταση αερίου και ειδοποίησαν το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, αστυνομικοί του οποίου προέβησαν σε σύλληψη!
Ο πολύς κόσμος, έχει ακόμη την εικόνα του παλιού αυτοδίδακτου μάστορα, χωμένου κάτω από έναν νεροχύτη να προσπαθεί να βρει τη διαρροή… Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Από τις Επαγγελματικές Σχολές και Λύκεια, αποφοιτούν πτυχιούχοι υδραυλικοί, οι οποίοι, με διαρκή επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες που απαιτούνται στις νέες κατασκευές και μορφές ενέργειας, αποκτούν εμπειρία και άδεια. Σήμερα δραστηριοποιούνται πιστοποιημένοι και αδειούχοι υδραυλικοί και όχι απλά εμπειρικοί τεχνίτες, με γνώσεις στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, θέρμανσης (π.χ. πέλετ) και ύδρευσης.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Δημήτρης Χατζηευθυμίου)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου