ΛΑΡΙΣΑ

Διαμαρτυρόμενοι στη ΔΕΘ και Λαρισαίοι αγρότες!

διαμαρτυρόμενοι-στη-δεθ-και-λαρισαίο-197893

Συνεδρίασε το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ και ασχολήθηκε με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες οι οποίοι βλέπουν το εισόδημα τους συνεχώς να μειώνεται την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής αυξάνει δραματικά.

Την συνεδρίαση απασχόλησαν τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά του Νομού μας, το έντονο πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι και τις ζημιές που προξένησε στις βαμβακοκαλλιέργειες, οι ζημιές από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, μέτρα που χρειάζονται για την στήριξη του πρωτογενή τομέα, η επίθεση που δέχονται οι αγρότες στο εισόδημα τους με τα χαράτσια της συγκυβέρνησης και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα ενώ οι έμποροι κερδοσκοπούν σε βάρος και των αγροτών και της λαϊκής κατανάλωσης.

Άμεσο και οξυμένο είναι το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι και τις ζημιές στην παραγωγή βαμβακιού. Προβάλει ως αναγκαιότητα η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή από όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα αλλά και τις νόσους, τόσο της παραγωγής όσο και του κεφαλαίου και βέβαια να αποζημιώνονται οι αγρότες στο 100% της ζημιάς μέσα από ένα δημόσιο-κρατικό ΕΛΓΑ. Παλεύουμε να υπάρξει αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ και βέβαια να γίνουν οι εκτιμήσεις στις περιοχές που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και οι παραγωγοί να πάρουν την συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι. Επίσης να πάρει το υπουργείο όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά το πράσινο σκουλήκι από την νέα καλλιεργητική περίοδο.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη αγροτών την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στον Παλαμά-Καρδίτσας ώστε να συντονίσουμε την πάλη μας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος για το πράσινο σκουλήκι.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι αντίστοιχοι αγροτικοί σύλλογοι θα πάρουν πρωτοβουλίες μέσα από συσκέψεις το επόμενο διάστημα ώστε να υπάρξουν δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα το προηγούμενο διάστημα.

Για μια ακόμη φορά απαιτούμε να αποδοθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες που δεν έχει δοθεί παρά τις υποσχέσεις που έδωσε ο διευθυντής της Γ! ΔΟΥ Λάρισας όταν αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ τον είχε επισκεφτεί. Πέρασε ενάμιση μήνας και υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης του ΦΠΑ.

Την συνεδρίαση απασχόλησε η διαβούλευση για την διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Θεσσαλία που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και στόχο έχει την συναίνεση των φορέων της Θεσσαλίας ώστε να ευθυγραμμιστούμε με την οδηγία 2000/60 της Ε.Ε και την ΚΑΠ 2014-2020. Προωθούν μέσω της διαβούλευσης να μειώσουν τις αρδεύσιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Θεσσαλίας, να μην ολοκληρώσουν την εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου και μια σειρά άλλα απαραίτητα έργα, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες κλπ.

Το πρόβλημα είναι πολύ οξύ, αφορά όχι μόνο τους αγρότες αλλά και το νερό ύδρευσης και τα σχέδια για ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ. Ήδη έχει μετατραπεί το νερό από φυσικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα και θα υπάρξουν συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του. Το πρόβλημα έλλειψης νερού στην Θεσσαλία και ιδιαίτερα του υπόγειου υδροφορέα είναι τεράστιο και θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα αν δεν γίνει η εκτροπή του Αχελώου και άλλα απαραίτητα έργα στην περιοχή. Η ΕΟΑΣΝΛ αποφάσισε να συναντηθεί με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας άλλα και φορείς της περιοχής και να πάρουν πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα για την διεκδίκηση της εκτροπής του Αχελώου και την διαχείριση του νερού ως φυσικού αγαθού και όχι ως εμπόρευμα.

Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και της εξαγγελίας νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η κινητοποίηση των φορέων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη. Απευθύνουμε μαζικό κάλεσμα στους αγρότες του Νομού να συμμετέχουν μαζί με την ΕΟΑΣΝΛ στην κινητοποίηση και να αναδείξουμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

onlarissa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου