ΛΑΡΙΣΑ

Πρωτοβουλία Αγοραστού για τις ζημιές στα μήλα της Αγιάς

πρωτοβουλία-αγοραστού-για-τις-ζημιές-199815

Επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ απέστειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζητώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών, που υπέστησαν οι παραγωγοί στην περιοχή της Αγιάς από την πρόσφατη ανεμοθύελλα και την δίκαιη αποζημίωσή τους.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:

Για δεύτερη φορά φέτος η περιοχή της Αγιάς δέχεται ακόμη πλήγμα από έντονα καιρικά φαινόμενα. Μετά το χαλάζι του Μεγάλου Σαββάτου η ισχυρή ανεμοθύελλα της Δευτέρας 27 Αυγούστου προξένησε αρκετές ζημιές σε μηλεώνες και καστανοπερίβολα στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί έχουν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές εργασίες δαπανώντας σημαντικά ποσά. Μετά τις πρόσφατες καταστροφές βλέπουν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι καθώς για πολλούς από αυτούς δεν πρόκειται να υπάρξουν έσοδα απ’ τη φετινή σοδειά. Στο γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί η αναμονή της έγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της τεχνικής εμβάπτισης των μήλων σε διφαινυλαμίνη (το 2011 δεν δόθηκε), ένα ζήτημα που έχει φέρει σε οριακό σημείο τους μηλοπαραγωγούς της περιοχής.
Είναι αναγκαία λοιπόν η άμεση και πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να υπάρξουν δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Επί της ευκαιρίας επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος δεν καλύπτει τις ανάγκες αποζημίωσης ζητώντας παρόλα αυτά απ’ τους παραγωγούς να καταβάλλουν κανονικά το κόστος ασφάλισης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου