ΛΑΡΙΣΑ

Έκτακτη αποζημίωση για το πράσινο σκουλήκι αξιώνει η «Θεσσαλία της Οικολογίας»

έκτακτη-αποζημίωση-για-το-πράσινο-σκο-203817

Με το μέλος της, αγρότη και συνδικαλιστή, Νίκο Παπαδόπουλο, εκπροσωπήθηκε στη σημερινή σύσκεψη για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας».

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η παράταξη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :

«Το πλήγμα που δέχεται η βαμβακοκαλλιέργεια από την επέλαση του πράσινου σκουληκιού, δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, αφού το ίδιο φαινόμενο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι θεσσαλοί αγρότες και τα προηγούμενα χρόνια.

Σαφώς, συμφωνούμε ότι ενόψει της σφοδρότητας του φαινομένου είναι απαραίτητη η καταβολή μίας έκτακτης αποζημίωσης στους πληγέντες, με βάση το εύρος της ζημίας του καθενός, και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ενταχθεί και το εν λόγω πρόβλημα στις περιπτώσεις αποζημίωσης, και στηρίζουμε την απόφαση που λήφθηκε στη σύσκεψη ως προς το θέμα αυτό.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι η εκ των υστέρων προσπάθεια ανακούφισης των αγροτών που βλέπουν κάθε χρόνο τη σοδειά τους να καταστρέφεται δεν είναι πανάκεια. Κίνδυνοι οι οποίοι, με τα σύγχρονα επιστημονικά μέσα, μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, απαιτούν μία διαφορετική προσέγγιση.

Η πολιτική της λιτότητας, το μέτρο της εφεδρείας και των απολύσεων, το πάγωμα των προσλήψεων, η περικοπή των πόρων οδηγεί σταδιακά στη διάλυση πολλούς κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων και η φυτοπροστασία. Απαιτείται ενίσχυση με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών τόσο της περιφέρειας, όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στήριξη των ινστιτούτων φυτοπροστασίας, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιούν έγκαιρα όλες τις απαιτούμενες έρευνες και τον αντίστοιχο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των κινδύνων που πλήττουν την αγροτική παραγωγή.

Επιπλέον – με δεδομένο το εξαιρετικά υψηλό κόστος των αγροτικών εφοδίων και των φαρμάκων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα και άρα να μην ψεκάζουν – θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού, όπως και όλων των αντίστοιχων προβλημάτων, πρέπει να γίνεται με σχεδιασμό, ευθύνη και δαπάνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Υπουργείου, κατά τρόπο αντίστοιχο με τα προγράμματα δακοκτονίας.

Με την εκ των προτέρων και ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος και την εφαρμογή των κανόνων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, θα καταστεί δυνατή η χρήση σύγχρονων, ασφαλών φαρμάκων, αντί του αποσπασματικού και ανεξέλεγκτου ψεκασμού, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των όποιων μέτρων, η σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και η προστασία του χρήστη, της καλλιέργειας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Θεωρούμε λοιπόν ότι – πέραν των προσωρινών έκτακτων μέτρων που οπωσδήποτε είναι αναγκαία – η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να κινηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση, αν θέλουμε κάποια στιγμή να μην τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα, αλλά να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της αγροτικής παραγωγής.»

onlarissa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου