ΛΑΡΙΣΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος σωματεμπορίας στη Λάρισα

εξάρθρωση-κυκλώματος-σωματεμπορίας-210971

Κύκλωμα Βούλγαρων κρατούσε φυλακισμένους σε ερειπωμένο διαμέρισμα της Λάρισας συμπατριώτες τους, εξαναγκάζοντάς τους να ζητιανεύουν για περισσότερες από 16 ώρες την ημέρα σε «πιάτσες» επαιτών με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαγητό, ενώ τα χρήματα που μάζευαν κατέληγαν στις τσέπες των δουλεμπόρων.

Τα μέλη του κυκλώματος, που είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν δίσταζαν να ξυλοκοπούν όσα από τα θύματα προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον «εφιάλτη» της σύγχρονης δουλείας. Όπως ανακοινώθηκε, ήδη συνελήφθησαν ένας 30χρονος άνδρας και δύο γυναίκες, 49 και 31 ετών, ενώ αναζητούνται κι άλλα άτομα που κατηγορούνται ως μέλη του ίδιου κυκλώματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα μέλη της συμμορίας εντόπιζαν στη Βουλγαρία ομοεθνείς τους, οι οποίοι βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας τους μετέφεραν σε ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό τον εξαναγκασμό τους σε επαιτεία. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις, ο εντοπισμός των θυμάτων γινόταν μεταξύ ατόμων που διαβιούσαν σε μοναστήρια, λόγω της δυσχερούς οικονομικής τους κατάστασης. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν 58χρονος Βούλγαρος κατήγγειλε στην Ασφάλεια Λάρισας τον «εφιάλτη» που ζούσε στα χέρια των δουλεμπόρων. Όπως κατήγγειλε, όλα ξεκίνησαν όταν δύο γυναίκες μετέβησαν σε μοναστήρι της περιοχής Νόβιχαν της Βουλγαρίας, όπου διέμενε. Με την υπόσχεση ότι θα εργαστεί σε αγροτικές δουλειές τον έπεισαν να έρθει στη χώρα μας. Όταν έφτασε στη Λάρισα, το κύκλωμα τον εγκατέστησε σε διαμέρισμα της πόλης και αφού του πήραν όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα τον υποχρέωναν με συνεχείς απειλές και ξυλοδαρμούς να ζητιανεύει. Πριν από περίπου ένα μήνα, ο 58χρονος κατάφερε να ξεφύγει από την επίβλεψη των δραστών, αλλά έγινε λίγο αργότερα αντιληπτός. Ως αντίποινα, τον ξυλοκόπησαν βάναυσα -μπροστά στα μάτια των υπολοίπων θυμάτων, προφανώς για εκφοβισμό και παραδειγματισμό των υπολοίπων- προκαλώντας στον 58χρονο βαρύτατες σωματικές κακώσεις. Λίγες μέρες αργότερα, τον εγκατέλειψαν σοβαρά τραυματισμένο και αβοήθητο κάτω από μία γέφυρα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Το θύμα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Οι αστυνομικές αρχές, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας, κατάφεραν αρχικά να συλλάβουν τον 30χρονο άνδρα και την 31χρονη γυναίκα την ώρα που ανέμεναν σε συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να παραλάβουν με Ι.Χ. αυτοκίνητο δύο άτομα που εξανάγκαζαν σε επαιτεία. Λίγες ώρες αργότερα, συνελήφθη και η 49χρονη. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τη σύλληψη των συνεργών τους.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα προωθούσε θύματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα θύματα που εντοπίστηκε από την Ασφάλεια Λάρισας κατέθεσε ότι πριν από δύο μήνες μεταφέρθηκε μαζί με άλλους ομοεθνείς του από τη Βουλγαρία στο Μπάρι της Ιταλίας. Μετά από τρεις μέρες παραμονής τους εκεί όμως ήρθαν στην Ελλάδα επειδή τα χρήματα που συγκέντρωναν στην ιταλική πόλη ήταν λίγα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου