ΛΑΡΙΣΑ

Σκάνδαλο καταγγέλλει η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

σκάνδαλο-καταγγέλλει-η-αντιπεριφερε-246932

Σκάνδαλο χαρακτηρίζει η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου την απόφαση του μέχρι πρότινος υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ναπ. Μαραβέγια, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ήτοι στις 15 Ιουνίου 2012, για την κατανομή πιστώσεων ύψους 13.400.000 ευρώ του Άξονα 4 του ΠΑΑ (Leader) σε «επιλεγμένους» φορείς.

Η κα Καραλαριώτου υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του συνόλου των ενδιαφερόμενων Αναπτυξιακών Εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας «Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.», που υλοποιεί το πρόγραμμα Leader για τον Νομό Λάρισας.

Όλη η επιστολή της Ρ. Καραλαριώτου

«Η εταιρεία μας με ιδιαίτερη έκπληξη έλαβε γνώση της δημοσιευθείσας στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β/1945/15-6-2012) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατανομή πιστώσεων του Άξονα 4 (LEADER) του ΠΑΑ.

Βαθύτατη εντύπωση μας προξένησε το γεγονός ότι μια τέτοια τόσο σοβαρή απόφαση δεν αποτέλεσε αντικείμενο της απαιτούμενης ελάχιστης διαβούλευσης με τις εμπλεκόμενες ομάδες και αξιολόγησης τους, καθώς και ότι εκδόθηκε λίγες μέρες προ των εκλογών.

Συγκεκριμένα η μέχρι τώρα πρακτική που ακολουθούνταν όταν επρόκειτο για κατανομές πιστώσεων ελάμβανε υπόψη κάποια κριτήρια όπως π.χ. το μέγεθος και τον πληθυσμό της περιοχής παρέμβασης, καθώς και την πρόοδο υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος.

Η εταιρεία μας υλοποιεί το πρόγραμμα LEADER για το Νομό Λάρισας και η περιοχή παρέμβασής της έχει έκταση 3.247,33 τ.χλμ. και πληθυσμό 102.756 κατοίκους. Αποτελεί ουσιαστικά μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό περιοχές εφαρμογής προγραμμάτων LEADER όλης της χώρας και, παρ’ όλα αυτά, δεν δόθηκαν πόροι, σε αντίθεση με περιοχές πολύ μικρότερες σε έκταση και πληθυσμό οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην κατανομή της ως άνω απόφασης.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει για το μέτρο 41 ποσό Δ.Δ. 5.705.000€. Ήδη μέσα από τις δύο προκηρύξεις του, έχουν εγκριθεί ή συμβατοποιηθεί έργα συνολικής Δ.Δ. που ανέρχεται στο 50% του παραπάνω ποσού, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία πληρωμών των παραπάνω έργων. Εντός των ημερών θα δημοσιευθεί και η 3η προκήρυξη, η οποία θα περιλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό.

Διαπιστώνεται δηλαδή η ανάγκη κατανομής πρόσθετων πιστώσεων λόγω της παρατηρηθείσας ιδιαίτερης δυναμικής του προγράμματος στην περιοχή μας και της άκρως επιτυχημένης εφαρμογής του ως τώρα.

Θεωρούμε ως εκ τούτου τουλάχιστον άστοχη την εξαίρεση της ομάδας μας από την κατανομή πιστώσεων, για αυτό και αιτούμαστε την ανάκληση ή τροποποίηση της υπ’αριθμ. 8637/12-6-2012 αποφάσεως του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να υποβληθούν αιτήματα κατανομής πιστώσεων από τις ενδιαφερόμενες ΟΤΔ και να κατανεμηθούν οι πιστώσεις αυτές με αντικειμενικά κριτήρια και με βάση τις ανάγκες του κάθε προγράμματος. Για την ομάδα μας εκτιμάται ότι είναι εφικτή η απορρόφηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 1.800.000,00 ευρώ.

Για την ’’Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α. Ε.’’

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΠ LEADER

ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου