Ο πρώτος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου εγκαταστάθηκε στην Ελασσόνα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-10, 09:32:21
Ο πρώτος σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα για την τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών
Ο πρώτος σταθμός υγροποιημένου  φυσικού αερίου εγκαταστάθηκε στην Ελασσόνα

Εγκαταστάθηκε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο πρώτος χερσαίος σταθμός αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα σχεδίασης και τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας.

Το έργο αποτελεί μία ακόμη καινοτόμα δράση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Πρόκειται για τον σταθμό που τροφοδοτεί το απομακρυσμένο δίκτυο στην περιοχή της Ελασσόνας στην περιφέρεια Θεσσαλίας με αξιοποίηση της εικονικής διασύνδεσης μέσω χερσαίας μεταφοράς ΥΦΑ.

Η εγκατάσταση του 1ου δορυφορικού σταθμού αεριοποίησης ΥΦΑ (LNG) διαθέτει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

  • σταθμό μείωσης και μέτρησης (M/R) διπλής γραμμής δυναμικότητας 800 Νm3/h με σύστημα προσθήκης οσμητικού μέσου,
  • κρυογενική δεξαμενή αποθήκευσης χωρητικότητας 20 m3 (20.000 lt) ή 11.000 Νm3,
  • δύο αεριοποιητές ΥΦΑ συνολικής δυναμικότητας 800 Νm3/h, ηλεκτρικός προθερμαντήρας 6 kW και σύστημα ελέγχου (PLC) με αισθητήρες ασφαλείας.

Η ανάπτυξη των εικονικών δικτύων από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ήδη από το 2018, επέτρεψε τη διείσδυση φυσικού αερίου και στις απομακρυσμένες περιοχές αίροντας τον ενεργειακό αποκλεισμό τους και διευρύνοντας τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Σήμερα, τροφοδοτούνται ήδη 13 καλλικρατικοί δήμοι από τους 18 σταθμούς αποσυμπίεσης φυσικού αερίου (CNG) της Εταιρείας, με γνώμονα πάντοτε την αύξηση της διείσδυσης Φυσικού Αερίου και τη διασφάλιση των περιοχών της Αδείας.

Ο εικονικός αγωγός CNG και πλέον η εικονική διασύνδεση LNG επιτρέπουν στην εταιρεία να ανταποκρίνεται στις εύλογες απαιτήσεις ολοένα και περισσότερων καταναλωτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή απόδοση και προάγοντας την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων στο σύνολό τους.

Η τεχνολογία LNG συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας απομακρυσμένων δικτύων ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού μέσω της τοπικής αποθήκευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης του απομακρυσμένου δικτύου της Ελασσόνας. Με αυτό τον τρόπο η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ικανοποιεί τις ανάγκες της αυξημένης ζήτησης της περιοχής, καθώς οι συμβάσεις των καταναλωτών υπερβαίνουν τις 1.200, ενώ αντίστοιχα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης προέρχεται από παραγωγικές/βιομηχανικές μονάδες και δημοτικά-δημόσια κτίρια που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία συμμετείχε ενεργά στην τεχνική επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και  Ενέργειας για τον σχεδιασμό του τεχνικού κανονισμού εγκαταστάσεων ΥΦΑ. Ταυτόχρονα, δύναται να συμβάλλει στην έκδοση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου από τη ΡΑΕ, προκειμένου να εκκινήσει η τροφοδοσία της περιοχής με LNG.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδα Μπακούρα, η διείσδυση του φυσικού αερίου που αγγίζει το 70% του πληθυσμού των περιοχών της αδείας, μέσα από την πορεία 22 χρόνων της Εταιρείας, καταδεικνύει τη διαχρονική εμπιστοσύνη και σταθερή επιλογή των καταναλωτών προς μια οικολογική ασφαλή και εύχρηστη μορφή ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι ο παραγωγικός κλάδος καθώς επίσης και τα δημόσια και δημοτικά κτίρια στο σύνολο αυτών των ετών πέτυχαν από τη χρήση του φυσικού αερίου εξοικονόμηση στο προϋπολογισμό τους κατά 30% – 40% σε σχέση με τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά καύσιμα.

Αφετέρου, η διευρυμένη χρήση του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε αυξανόμενα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου από τη διείσδυση του φυσικού αερίου έχει περιορισθεί σημαντικά η αιθαλομίχλη και η μείωση κατά 50% του διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με  τα προηγούμενα χρόνια.

Η ολιστική προσέγγιση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής υιοθετώντας όρους βιωσιμότητας, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο.

Aναγνωρίζοντας τα διαχρονικά οφέλη του φυσικού αερίου, οι οικιακοί καταναλωτές στις περιοχές αδείας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (95%) να αυτονομηθούν, επενδύοντας σε ατομικά συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί οικονομικά αποδοτική λύση η υποκατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο που θα οδηγούσε σε εκ νέου επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών για τη μετατροπή των εγκαταστάσεων θέρμανσης. 

Συνεπώς, με γνώμονα τη δημιουργία πλαισίου για προσιτή μορφή ενέργειας προς τον τελικό καταναλωτή και τη στήριξη του βιομηχανικού κλάδου είναι σημαντικό να εξομαλυνθούν οι έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο να εξετασθούν οι κανόνες που διέπουν τις χονδρεμπορικές αγορές και τα ενεργειακά χρηματιστήρια με σκοπό τη διαμόρφωση υγειών συνθηκών σε μια αγορά που θα λειτουργεί ομαλά. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι οι παραγωγικοί καταναλωτές  και περισσότεροι από 1 εκ. πολίτες στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, που επέλεξαν το φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο, έχουν αποκομίσει τα διαχρονικά πλεονεκτήματα από τη χρήση του. Επομένως, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές αυτοί δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω από τις επιπτώσεις που επικρατούν από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
7
=