ΛΑΡΙΣΑ

«Καυκάκεια 2022»: Κατάθεση στεφάνων και βράβευση μαθητών

καυκάκεια-2022-κατάθεση-στεφάνων-και-β-148229

Φόρο τιμής στον Μοίραρχο Νικόλαο Μπάμπαλη, Διοικητή της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής Ελασσόνας, για τη γενναιότητα που επέδειξε μετά το ολοκαύτωμα του χωριού και την εκτέλεση 150 περίπου αμάχων στη θέση «Καυκάκι» την 16-02-1943 από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, απέδωσε και φέτος, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας,κατά την 79η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου του Δήμου Ελασσόνας.

Ο Νικόλαος Μπάμπαλης με την αποστολή δύο αναφορών προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο Χωροφυλακής, καθώς επίσης και το Ιταλικό Φρουραρχείο Ελασσόνας, ανέδειξε το έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε, αψηφώντας τις συνέπειες για τη ζωή του.

Για τη γενναία του αυτή πράξη συνελήφθη, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, γλίτωσε όμως την εκτέλεση και στάλθηκε όμηρος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, απ’ όπου επέστρεψε μετά την απελευθέρωσή του.

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, κατατέθηκαν στεφάνια από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Αγάπιο Χαρακόπουλο, ως εκπρόσωπο του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας, στο μνημείο εκτελεσθέντων στη θέση «Καυκάκι», καθώς και στην προτομή του Μοιράρχου Νικολάου Μπάμπαλη που βρίσκεται στο Δομένικο.

Παράλληλα, στο Παναγιώτειο Πνευματικό Κέντρο Δομένικου απονεμήθηκαν βραβεία σ’ επτά μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου του χωριού που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021, ενώ τους δόθηκαν και αναμνηστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου