ΛΑΡΙΣΑ

Ο Γραβάνης για τα εμβόλια και τις παραλλαγές του κορονοϊού

ο-γραβάνης-για-τα-εμβόλια-και-τις-παραλ-182053

Επικαλούμενος το κορυφαίο περιοδικό Cell, ο Λαρισαίος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί τι συμβαίνει με τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax και την προστασία που παρέχουν στις παραλλαγές του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΛΕΜΕ!

Μελετήθηκε εάν οι αποκρίσεις των Τ κυτταροτοξικων λεμφοκυττάρων (φονείς των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων, ‘εργοστασίων’ παραγωγής του) που προκαλούνται από τα εμβόλια Pfizer, Moderna AstraZeneca, Novavax αναγνωρίζουν τις παραλλαγές του κορωνοιου. Οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων διατηρήθηκαν σε όλα τα ανωτέρω εμβόλια. Αντίθετα, σημαντικές συνολικές μειώσεις παρατηρήθηκαν για τα Β κύτταρα μνήμης και τα εξουδετερωτικά αντισώματα (η πρώτη ανοσολογική απάντηση στον ιό).

Σε άτομα ~ 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό, το 90% (CD4+) και το 87% (CD8+) των αποκρίσεων των Τ κυττάρων μνήμης διατηρήθηκαν έναντι των παραλλαγών και το 84% (CD4+) και το 85% (CD8+) έναντι και της παραλλαγής Omicron. Η σχεδόν πλήρης λειτουργική διατήρηση της πλειονότητας των αποκρίσεων των Τ κυτταροτοξικων λεμφοκυττάρων παίζει καθοριστικό ρόλο ως άμυνα μνήμης δεύτερου επιπέδου έναντι και των πρόσφατων παραλλαγών προστατεύοντας από την νοσηση (όχι την λοίμωξη). Στο κορυφαίο περιοδικό Cell χθες».

onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου