Λάρισα: Στο Σκαμνί για «τρύπα» 8,5 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, έξι στελέχη της τοπικής υπηρεσίας

Τελευταία ενημέρωση: 2022-01-18, 10:57:12
Λάρισα: Στο Σκαμνί για «τρύπα» 8,5 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, έξι στελέχη της τοπικής υπηρεσίας

Την υπαγωγή στην διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης αιτήθηκε χθες απότ ο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, ο 66χρονος πρώην ταμίας του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας και άλλοτε συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Λάρισας που παραπέμπεται κατηγορούμενος για υπεξαίρεση «μαμούθ» των 8,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Η προγραμματισμένη για χθες δίκη της πολύκροτης υπόθεσης διακόπηκε για τις 3 Φεβρουαρίου, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» αύριο Τετάρτη ο Λαρισαίος κατηγορούμενος θα παραστεί ενώπιον του Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα της υπαγωγής στη διαδικασία που προβλέπεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, αντικείμενο της οποίας μπορεί να είναι μόνο η επιβλητέα κύρια ή παρεπόμενη ποινή.

Ουσιαστικά, κατηγορούμενος και εισαγγελέας θα συζητήσουν επί της ποινής με απαραίτητη προϋπόθεση την ομολογία ενοχής από τον πρώην ταμία. Εφόσον υπάρξει συμφωνία (σ.σ. προβλέπεται ποινή κάθειρξης σύμφωνα με νομικούς), τότε η δίκη θα συνεχιστεί για τους άλλους πέντε κατηγορούμενους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση στο εδώλιο θα καθίσει και ο 66χρονος πρώην ταμίας που παραπέμπεται για πέντε συνολικά κακουργήματα (υπεξαίρεση, απάτη, απιστία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων).

«ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

Το παράδοξο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός πως μεταξύ των κατηγορούμενων, παραπέμφθηκε και η νυν Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας η οποία ήταν αυτή που ανέφερε την υπόθεση στη Διοίκηση του Οργανισμού, τον Μάιο του 2015.

Οι επιθεωρητές του ΟΑΕΔ μετά από έλεγχο όχι μόνο επιβεβαίωσαν τα αναφερόμενα, αλλά επεκτείνοντας τον έλεγχο και σε παρελθόντα έτη διαπίστωσαν τη «μαύρη τρύπα» 8,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο του Οργανισμού.

Τόσο η Περιφερειακή Διευθύντρια Θεσσαλίας όσο και η Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, παραπέμφθηκαν για αμέλεια, αδίκημα που έχει καταργηθεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα και όπως διευκρίνιζαν χθες νομικοί στην «Ε», η δικαστική εμπλοκή των στελεχών του Οργανισμού αναμένεται να λήξει με την έναρξη της δίκης.

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ «ΜΑΜΟΥΘ»

Μετά από αναφορά της Περιφερειακής Διευθύντριας Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ, επιθεωρητές του Σώματος της Διεύθυνσης Επιθεωρητών του Οργανισμού «εγκαθίστανται» τον Ιούνιο του 2015 στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Λάρισα και μάλιστα – όπως αναφέρθηκε τότε – «άλλαξαν τις κλειδαριές» στο Λογιστήριο.

Ο αρχικός έλεγχος μιλούσε για εκταμίευση ποσού περί τις 85.000 ευρώ, με το Πειθαρχικό Συμβούλιο να θέτει σε αργία τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου, που έκτοτε δεν εργάζεται πλέον στον ΟΑΕΔ.

Οι Επιθεωρητές επεκτείνουν την έρευνα και το πόρισμά τους κατέληξε στην υπεξαίρεση του ποσού των 8.536.000 ευρώ με το «μεγάλο κόλπο» να βασίζεται σε «διπλά» εντάλματα πληρωμής που αφορούσαν τη μισθοδοσία εκπαιδευτικού προσωπικού, η οποία μάλιστα καταβάλλονταν κανονικά.

Η περίοδος δράσης, σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, αφορά το διάστημα από τις 13 Απριλίου 2007 έως και τις 19 Μαΐου 2015, με τον άλλοτε συνδικαλιστή να παραπέμπεται πλέον για πέντε κακουργήματα (υπεξαίρεση, απάτη, απιστία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων).

Η δίκη ξεκίνησε χθες, όπου η συνήγορο του 66χρονου υπέβαλε το αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης, διαδικασία που προϋποθέτει την ομολογία ενοχής.

Το Δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα προκειμένου η συνήγορος να αναλύσει στον Εισαγγελέα το σκεπτικό του αιτήματος. Αίτημα -που συμφώνα με πληροφορίες της «Ε»- υποβλήθηκε «με κύριο γνώμονα την κατάσταση της υγείας του, καθώς δεν μπορεί να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου», κατάσταση η οποία αναλύθηκε από την συνήγορο στον Εισαγγελέα.

Ο Εισαγγελέας έκανε δεκτό το αίτημα υπαγωγής στην διαδικασία και ζήτησε την αυτοπρόσωπη παρουσία του κατηγορούμενου, συνάντηση η οποία ορίστηκε για αύριο Τετάρτη

Μαζί με το πρώην συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ παραπέμπονται και δύο συγγενικά του πρόσωπα όπως και μια ελεύθερη επαγγελματίας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορία την οποία αρνούνται.

onlarissa.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
4
=