ΛΑΡΙΣΑ

Ιερώνυμος Λαρίσης: Καμία σχέση με Εκκλησία όσοι μαζεύτηκαν έξω από τη Μητρόπολη

ιερώνυμος-λαρίσης-καμία-σχέση-με-εκκλ-392669

Για όλους και για όλα μίλησε ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, μετά και από τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Λάρισας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στην εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Κληθείς να σχολιάσει “για το τι πιστεύει ότι πυροδότησε τελικά την συγκέντρωση της ομάδας των αντιεμβολιαστών ώστε να διαμαρτυρηθεί έξω από τη μητρόπολη της Λάρισας”, ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε αρχικά πως είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που μιλάει δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας παράλληλα πως “σε κάποιους ενοχλεί το γεγονός ότι υπάρχει μία προσπάθεια να σταθούμε σοβαρά και μέσα στην κοινωνία. Κάποιοι έχουν μάθει να τα αντιμετωπίζουν όλα είτε με πολιτική σκοπιά και προοπτική είτε με διάθεση να κάνουν αυτοί κουμάντο. Έτσι λοιπόν κάποιοι αισθάνθηκαν ότι μερικά πρόβατα βγήκαν από το μαντρί και πρέπει να τα μαζέψουν πάλι για αυτό και έκαναν ό,τι έκαναν”.

Ωστόσο, ο μητροπολίτης Λαρίσης διευκρίνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ουσιαστική διαμαρτυρία επειδή σε μια μητρόπολη τόσων χιλιάδων ανθρώπων, “μαζεύτηκαν σαράντα οχτώ άτομα από τα οποία τα σαράντα δεν έχουν καμία σχέση με Εκκλησία αλλά έχουν χώρους με τους οποίους η Εκκλησία τους έχει κηρύξει εξωεκκλησιαστικούς. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία απόφαση της Συνόδου η οποία λέει ότι συνιστώ τα εμβόλια και δεν συνιστώ την υποχρεωτικότητα. Πρέπει να ξέρουμε ότι υποχρεωτικότητα δεν είναι μόνο το να έρθει το κράτος και να υποχρεώσει να γίνουν εμβόλια αλλά υποχρεωτικότητα είναι εξίσου και το να ασκήσουν κάποιοι δόλια προπαγάνδα ώστε να μη γίνουν τα εμβόλια. Άρα και η απαγόρευση των εμβολίων επικαλούμενοι κάποιοι λόγους είτε ηθικής, είτε επιστημονικοφανής, είτε ακόμη και τη Θεολογία της Εκκλησίας μας με συνέπεια να καλλιεργηθεί o φόβος και κάποιοι να απομακρυνθούν από το ενδεχόμενο του εμβολιασμού τους και αυτό ακόμη συνιστά παράβαση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας”.

Σε ερώτηση για το “αν νομίζει ότι το μαντρί αυτό που προαναφέρθηκε παραπάνω τροφοδοτείται από παραθρησκευτικές οργανώσεις”, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε πως βεβαίως και αυτό γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία. “Είναι οργανώσεις που ποτέ δεν επικαλέστηκαν το όνομα του Χριστού απλά κάποιοι το θυμήθηκαν τώρα για να μας πουν ότι είναι «ορθόδοξοι Λαρισαίοι χριστιανοί», οι οποίοι ήθελαν να εκφράσουν με ένα κείμενο ελάχιστα θεολογικό την διαμαρτυρία τους γιατί τολμήσαμε να νικήσουμε και να πολεμήσουμε το φόβο”.

Ζητώντας να σχολιάσει “για ποιο λόγο πιστεύει ότι πολλοί από τους πιστούς φοβούνται να εμβολιασθούν ακόμη και σήμερα”, ο μητροπολίτης Λαρίσης σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει κάποιος τους εμβολιασμούς με όρους επικοινωνιολογίας. “Διάφοροι διάσημοι να στήνονται στην κάμερα και να τους τρυπάνε με το εμβόλιο. Αυτό μάλλον στην αρχή δημιούργησε περισσότερο αντιθέσεις παρά επιθυμία να πάει κάποιος να εμβολιαστεί. Ακόμη, αυτό που έγινε με τους νέους που τους έλεγαν εμβολιάσου και θα έχεις κάποιο μπόνους. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε φέρνοντας το μήνυμα της ζωής χρησιμοποιώντας πολιτικές που ενδεχομένως στις εκλογές να αποδίδουν αλλά σε θέματα ζωής μάλλον τραυματίζουν την όλη προσπάθεια και κάνουν τους άλλους να σκεφτούν με δεύτερες σκέψεις ότι μπορεί κάτι άλλο να κρύβεται”.

Ο κ. Ιερώνυμος πηγαίνοντας μάλιστα ακόμη ένα βήμα πιο πέρα επεσήμανε πως πολλές από τις πρακτικές για τη διαφήμιση του εμβολιασμού έριξαν λάδι στη φωτιά της συνωμοσιολογίας. “Ακόμη και εμένα κάποιοι μου έστειλαν στη μητρόπολη e-mail και μου έγραφαν ότι περιμένω να πάρω χρήματα από το κράτος αλλά όμως εγώ δεν δίνω σημασία σε όλα αυτά. Στέκομαι στο γεγονός ότι η Εκκλησία έχει να μεταφέρει το μήνυμα του Χριστού και να δώσει ένα μήνυμα ζωής στον κόσμο και αυτή η ασφάλιση της ζωής είναι μέλημά μας έστω και σε επίπεδο κηρύγματος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τονώσουμε τη θέληση για ζωή για να πάρουμε ξανά τη ζωή στα χέρια μας”.

Ερωτώμενος για το “αν ευελπιστεί ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί τελικά στο κάλεσμα της μητρόπολης και θα εμβολιαστεί έξω από τους ναούς”, o μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως πιστεύω ότι θα έχουμε ικανά αποτελέσματα. “Έστω και ένας να εμβολιαστεί είναι μεγάλη νίκη γιατί να μεταπείσεις έναν άνθρωπο είναι σπουδαίο πράγμα. Έστω και για έναν αξίζει να γίνουν πολλές θυσίες και να καταβληθεί ο κόπος ώστε να γίνει ό,τι είναι να γίνει. Τα μηνύματα πάντως που έρχονται είναι ότι θα πάμε καλά. Όταν προχωρήσει λίγο το πρόγραμμα του εμβολιασμού με την κινητή μονάδα θα ήθελα να πω μερικά περιστατικά για να καταλάβετε ακόμη περισσότερο τι σημαίνει ενδεχομένως φόβος αλλά και τι σημαίνει διαίρεση στην ελληνική κοινωνία που απειλείται από αυτές τις διχαστικές τακτικές ορισμένων σε σχέση με το εμβόλιο”, κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου