ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Τοξικές μέδουσες εντοπίστηκαν στην περιοχή – Τι να προσέχουν οι λουόμενοι

λάρισα-τοξικές-μέδουσες-εντοπίστηκα-490666

Μέδουσες επισκέφθηκαν πολλές περιοχές της χώρας και το φετινό καλοκαίρι με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός ανάμεσα στους λουόμενους που, φυσιολογικά, φοβόντουσαν να κολυμπήσουν. Στη Λάρισα τοξικές μέδουσες εντοπίστηκαν σε Μεσάγγαλα, Αγιόκαμπο και Ρακοπόταμο.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, χρήστης του YouTube κάνει λόγο για ένα νέο είδος που παρατήρησε στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο «έρχεται να προστεθεί στα είδη μεδουσών που έχω δει προηγούμενες χρονιές: Rhizostoma pulmo, ή μεγάλη γαλάζια μέδουσα Cotylorhiza tuberculata, ή καφέ μέδουσα ή τηγανιτό αυγό».

Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος χρήστης, που δημοσιεύει βίντεο από την παραλία του Ρακοποτάμου από τις 27 Ιουνίου, το συγκεκριμένο είδος μέδουσας «έχει έντονο τσίμπημα, χωρίς όμως να είναι ανησυχητικό».

Η άποψη των ειδικών

Στο GRTimes.gr, μίλησε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, ο οποίος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο με τις μικρές καφέ μέδουσες είτε με τις μοβ (Pelagia Noctiluca), που δυσκολεύουν τα μπάνια των λουόμενων, κάνοντας λόγο για «πολύπλοκα φαινόμενα».

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, ο πρώτος παράγοντας είναι οι κλιματικές συνθήκες και ο δεύτερος η στιγμή της αναπαραγωγής, δηλαδή η εμφάνιση των νεοεισερχόμενων τομών στο σύστημα. Αν αυτή η χρονική περίοδος αναπαραγωγής συμπέσει με την απουσία θηρευτών θα υπάρξει υπερπληθυσμός νεοεισερχόμενων, το λεγόμενο «Πληθυσμιακό Bloom».

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, ο κ. Χιντήρογλου αναφέρει ότι «θα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει στη δημιουργία σεναρίων αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων».
Η λύση στο «Algal Bloom» θα δοθεί εφόσον «φυσήξει» δυνατά ο άνεμος και τις μεταφέρει σταδιακά στο Βόρειο Αιγαίο, στα Μεσοπέλαγα.

«Βρίσκεται παντού και μεταφέρεται είτε με υψηλά ρεύματα είτε με αέρηδες. Από τη μία η «Πελάτζια Νοκτιλούκα» που είναι ιδιαίτερα τοξική και από την άλλη η «Χρυσανθέα», η οποία εξαιτίας των τοξινών που ρίχνει για να σκοτώσει το ζωοπλαγκτόν για να τραφεί, γεμίζει επιπρόσθετες τοξίνες. Αυτές οι μέδουσες είναι τοξικές, διότι φέρουν κύστες».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, δεν έχουν δυνατότητα επιβίωσης μετά από δύο χρόνια και δεν δημιουργείται άλλη μέδουσα. Αντίθετα, αν υπήρχαν πολύποδες, θα μπορούσαν να ζήσουν έως τέσσερα χρόνια, ενώ θα γεννούσαν συνεχώς μέδουσες.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες

Οι πολίτες εφόσον δουν οποιαδήποτε μέδουσα, μπορούν να την τραβήξουν φωτογραφία και να την «ανεβάσουν» στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία.

Έτσι, ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο.

Οι γονείς δεν πρέπει να πιάνουν τις μεγάλες μέδουσες ούτε να τις πετάνε στην ακτή, διότι αφήνουν κνιδοκύτταρα στο νερό, τα οποία επιπλέουν στην επιφάνειά του και έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που θα κάνουν το μπάνιο τους εκεί να κολλήσουν πάνω τους και να νιώσουν κνησμό.

Συνίσταται στους λουόμενους, να έχουν λίγη αμμωνία μέσα στην τσάντα τους ή κάποιο τζελ για ανακούφιση από τον κνησμό. Εκείνοι που είναι αλλεργικοί σε κάτι ή έχουν κάποια ευαισθησία, είναι καλύτερο να αποφύγουν την επαφή με τις μέδουσες αυτό το διάστημα.

Όσο για το φυτοπλαγκτόν που δημιουργεί ένα είδος «γλίτσας», ο καθηγητής τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανέναν, επειδή είναι νεκρή ύλη που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

*Φωτογραφίες αρχείου

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου