ΛΑΡΙΣΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι σε καταλύματα στη Θεσσαλία

σαρωτικοί-έλεγχοι-σε-καταλύματα-στη-θ-521575

Διαπιστώθηκαν δύο περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στη Θεσσαλία

Μπαράζ ελέγχων σε καταλύματα από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πενήντα έλεγχοι διενεργήθηκαν μέχρι στιγμής, με δύο μόνον περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής των μέτρων να διαπιστώνεται στη Θεσσαλία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Επικεφαλής των ομάδων ελέγχου, ο προϊστάμενος του τομέα ελέγχων και ανάπτυξης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, Νίκος Σαρούκος, ο οποίος υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ένα κατάλυμα της Σκιάθου και ένα της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων.

«Σύσταση γίνονταν μέχρι τις 15 Ιουνίου και στην συνέχεια προχωρούμε σε καταγραφή των παραβάσεων. Εχουμε δώσει περιθώριο ανταπόκρισης στους ιδιοκτήτες, το αργότερο μέχρι 31 Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν συμμορφωθούν, προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 μέχρι 5.000 ευρώ, με την διαδικασία να φτάνει μέχρι την απόφαση σφράγισης καταλύματος» όπως υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, αφορούν την Μαγνησία, κατά το ήμισυ, και οι υπόλοιποι, την ευρύτερη Θεσσαλία. «Από αυτούς, οι 6 αφορούν την ηπειρωτική Μαγνησία και οι 22 την νησιωτική, αλλά θα συνεχίσουμε τους ελέγχους, επιστρέφοντας στην ηπειρωτική Μαγνησία, την τρέχουσα εβδομάδα», επεσήμανε.

Οι διοικητικές κυρώσεις που θα επιβληθούν, εξαρτώνται «από τον βαθμό ανταπόκρισης των επιχειρηματιών, γιατί είναι νωπές οι πραγματογνωμοσύνες», δήλωσε ο κ. Σαρούκος.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η συνολική εικόνα των ελέγχων είναι ικανοποιητική, διότι σε 48 περιπτώσεις, στην πλειονότητα, δηλαδή, διαπιστώθηκε πιστή τήρηση των προβλεπόμενων, βάση νομοθεσίας, υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πέρυσι ελέγχθηκαν συνολικά 160 μονάδες και φέτος, στόχος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, είναι οι πολλαπλάσιοι έλεγχοι, σε μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων.

Περισσεύει ο προβληματισμός

Αποδέκτης της αγωνίας και των προβλημάτων των επαγγελματιών του τουρισμού, γίνεται, στο μεταξύ, ο προϊστάμενος του τομέα ελέγχων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας.

«Δεν επιβεβαιώνονται τα καλά σενάρια που θέλαμε να ισχύσουν κατά τους θερινούς μήνες, διότι παρατηρείται «κόλλημα», κατά κάποιον τρόπο, στην ολική επαναφορά του τουριστικού προϊόντος. Σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο η εικόνα είναι καλύτερη. Ας μην ξεχνούμε ότι πέρυσι τον Ιούνιο δεν υπήρχε τίποτα ανοιχτό. Επομένως, το μέτρο σύγκρισης είναι ο Ιούνιος του 2019», τόνισε ο ίδιος.

Τα μηνύματα που εισπράττουν οι υπεύθυνοι της ΠΥΤ Θεσσαλίας, ειδικά από τις νησιωτικές περιοχές, είναι μηνύματα αγωνίας και απόγνωσης, καθώς «οι επιχειρηματίες διερωτώνται, πως θα ανταπεξέλθουν χωρίς μέτρα στήριξης, από δω και πέρα. Δεν υπάρχουν τα έσοδα που αναμένονταν, δεν υπάρχει η αντίστοιχη τουριστική κίνηση, κατά συνέπεια περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις, με την αβεβαιότητα της μετάλλαξης να κυριαρχεί», υπογράμμισε ο κ. Σαρούκος.

Στα νησιά των Βορείων Σποράδων αποτυπώνεται κατά βάση η τουριστική εικόνα και οι τάσεις που επικρατούν, επηρεάζοντας, όπως είναι προφανές, την ψυχολογία του κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου