ΛΑΡΙΣΑ

Περιβαλλοντικές μελέτες για τα έργα του Περιφερειακού Προγράμματος

περιβαλλοντικές-μελέτες-για-τα-έργα-τ-522792

Η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα απαιτείται από εδώ και στο εξής για κάθε έργο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης Θεσσαλίας περιόδου 2021-2025 και του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, αποφάσισε ότι τα δύο προγράμματα εμπίπτουν στα κριτήρια απαίτησης Σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Ενέκρινε τις σχετικές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπό τον όρο να δίνονται κίνητρα για την αξιοποίηση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση μεταχειρισμένου εξοπλισμού, την απομάκρυνση επιχειρήσεων από τον αστικό ιστό και μεταξύ άλλων τη χρήση καυσίμων με τη λιγότερο δυνατή επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα.

Η ΣΜΠΕ, στοχεύει στον εντοπισμό, περιγραφή και αξιολόγηση των ενδεχομένων σημαντικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή των προτάσεων αναθεώρησης και εξειδίκευσης.

Στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το προτεινόμενο σχέδιο ή πρόγραμμα, περιγράφονται και αξιολογούνται οι ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον η εφαρμογή του σχεδίου ή προγράμματος, καθώς και λογικές εναλλακτικές δυνατότητες, σε περιεκτική μορφή, λαμβανομένων υπόψη των στόχων και του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής του σχεδίου ή προγράμματος.

Οι επιπτώσεις κάθε έργου ελέγχονται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με τον Ν.4014/2011 όπως αυτός ισχύει. Θα πρέπει μέσω των σχετικών ΜΠΕ και της έκδοσης των ΑΕΠΟ να αναφέρονται μεταξύ άλλων:

  • Η τήρηση των ειδικών οριακών τιμών εκπομπής ρυπαντικών φορτιών και συγκεντρώσεων για την ατμόσφαιρα, τα ύδατα και το έδαφος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  • Οι ειδικές οριακές ειδικές τιμές στάθμης θορύβου.
  • Η τήρηση των διατάξεων που προβλέπονται για τη διαχείριση των αποβλήτων και το ΠεΣΔΑ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και για την περίοδο 2021-2025 συνεχίζει να εργάζεται για το όραμά της που είναι να παραμένει μια Περιφέρεια «ισχυρή και καινοτόμος οικονομία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσω της έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Η αναπτυξιακή στρατηγική της υπηρετεί τον κεντρικό στόχο για την ελληνική οικονομία που είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας. Η στροφή της οικονομίας προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί με τρόπο συμβατό με τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου