ΛΑΡΙΣΑ

Λιποθυμίες λόγω καύσωνα σε Βόλο και ολόκληρη τη Θεσσαλία

λιποθυμίες-λόγω-καύσωνα-σε-βόλο-και-ολ-541155

Αλλεπάλληλες κλήσεις στο ΕΚΑΒ για βοήθεια

Ετρεχε και δεν έφθανε το ΕΚΑΒ για λιποθυμικά επεισόδια χθες στον Βόλο και τη Θεσσαλία. Λόγω του καύσωνα έγιναν αλλεπάλληλες κλήσεις για βοήθεια, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε ηλικιωμένα άτομα. Στον Βόλο ο δείκτης δυσφορίας κατέγραψε 43,9 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να ήταν η αιτία και για την πρόκληση μεγάλης πυρκαγιάς στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑΒ δέχτηκε τουλάχιστον δέκα κλήσεις για λιποθυμίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Πληρώματα του ΕΚΑΒ έτρεχαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Οι κλήσεις συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ. Τα πληρώματα μετέφεραν άτομα κατά κύριο λόγο ηλικιωμένα στα κατά τόπους Νοσοκομεία όπου κρινόταν απαραίτητο.

Χθες οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο καύσωνας συνεχίστηκε για ένα ακόμη 24ωρο και συνεχίζει να επικρατεί και σήμερα στον Βόλο και τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με το meteo.gr η θερμοκρασία στη χώρα μας χθες Παρασκευή ήταν περίπου κατά 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές.

Σε πολλές περιοχές η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών συνοδεύτηκε από την παρουσία αυξημένης υγρασίας στην ατμόσφαιρα και ο δείκτης δυσφορίας ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ακραία υψηλός αποτυπώνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Μερικές ενδεικτικές τιμές των υψηλότερων τιμών του δείκτη δυσφορίας αφορούν στις εξής περιοχές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο Βόλος:

  • Πρέβεζα 52,8 °C
  • Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας 50,8 °C
  • Μακροχώρι Ημαθίας 48,9 °C
  • Δίον Πιερίας και Σίνδος Θεσ/νίκης 47,2 °C
  • Τρίκαλα και Ζάκυνθος 46,1 °C
  • Κάτω Αχαΐα 45,0 °C
  • Λαμία 44,0 °C
  • Βόλος 43,9 °C

Η φωτιά στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή κοντά στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας.

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη προς στιγμήν αιτία ίσως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κατέκαψε ξερά χόρτα και πουρνάρια σε έκταση 60 στρεμμάτων.

Συγκεκριμένα εκδηλώθηκε στις 18:26 και η κινητοποίηση των πυροσβεστικών αρχών ήταν αστραπιαία, καθώς σε κοντινή περιοχή από το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται η Χαλυβουργία αλλά και πρατήριο υγρών καυσίμων.

Στο σημείο επιχείρησε άμεσα ισχυρή δύναμη κατάσβεσης αποτελούμενη από 16 πυροσβέστες, που έδιναν τη μάχη με τις πύρινες φλόγες με 8 πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, επιχειρούσαν δύο πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 14 πυροσβέστες.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 21:00. Ευτυχώς δεν απείλησε τελικά το εργοστάσιο ή το βενζινάδικο καθώς είχε αντίθετη φορά.

Η επιτήρηση της πυρκαγιάς συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ για λόγους πρόληψης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Β’ ΒΙ. ΠΕ διενεργεί προανάκριση για τα ακριβή αίτια της εκδήλωσης της φωτιάς. Υπό εξέταση μεταξύ άλλων είναι η φωτιά να ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ μετά από σπινθηρισμό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου