ΛΑΡΙΣΑ

ΚΑΠ: Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

καπ-αλλαγή-του-παραγωγικού-μοντέλου-542618

Στη Λάρισα η πρώτη συνδιάσκεψη διαλόγου παραγωγών, ενώσεων και φορέων – Για «φιέστα» μιλούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, οι οποίοι δεν παρέστησαν

Μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που δεν πρέπει να πάει χαμένη, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, τη νέα ΚΑΠ στη χθεσινή ημερίδα, που διοργανώθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επρόκειτο για την πρώτη από τις 13 συνολικά συνδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν για τη νέα μεταρρύθμιση, η οποία άνοιξε τον δημόσιο διάλογο παραγωγών, ενώσεων και φορέων.

Είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν Επιμελητήρια, Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, Ομοσπονδίες, αλλά και βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, επικεφαλής παρατάξεων, δήμαρχοι.

Ο κ. Λιβανός εξήγησε, ότι στη χώρα μας αναλογούν άνω των 19,5 δισ. ευρώ για την επόμενη περίοδο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να ανταποκριθεί ο πρωτογενής τομέας στις προκλήσεις της νέας εποχής πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

«Στόχος μας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, η αύξηση της απόδοσης ανά στρέμμα για το γεωργό μας, η αναβάθμιση της θέσης του έλληνα αγρότη στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα,», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ συμπυκνώνοντας την πολιτική και οικονομική στόχευση της νέας Εθνικής Στρατηγικής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Απαντώντας ουσιαστικά σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το ΥπΑΑΤ ξεκινά διαβούλευση για την ΚΑΠ ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο κ. Λιβανός είπε ότι οι συζητήσεις θα είχαν ξεκινήσει πολύ πριν αν δεν υπήρχε η πανδημία «γιατί η φιλοσοφία της κυβέρνησής μας είναι ο ανοικτός και ισότιμος διάλογος».

Το γεγονός ότι η ΚΑΠ δεν βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο της χώρας αποτελεί ήττα για όλους μας, είπε ο κ. Λιβανός «και κυρίως αποτελεί ήττα για τους αγρότες μας. Συζητάμε για τα μικρά και χάνουμε τα μεγάλα. Η συζήτηση για την ΚΑΠ θα γίνεται παράλληλα με τον διάλογο που γίνεται στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσε: «Βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Το δάσος είναι η ΚΑΠ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο διάλογο που οδηγεί στην Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των 20 δισ. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Μέσα από τον διάλογο για τη νέα ΚΑΠ, ακολουθούμε το δόγμα Build Back Better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο μελλοντικούς κινδύνους που διατρέχουν την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την καλύτερη διαχείριση του νερού, την είσοδο περισσότερων νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τους ανθρώπους της παραγωγής με 205.988 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 1,598 δισ. ευρώ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία

Κοινή επιστολή απέστειλαν στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή εκδήλωση της Περιφέρειας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την νέα αγροτική πολιτική, για να δημοσιοποιήσουν ότι δεν συντρέχει λόγος να παραβρεθούν από τη στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η νέα ΚΑΠ.

Οι βουλευτές Βασίλειος Κόκκαλης, Άννα Βαγενά, Σάκης Παπαδόπουλος, Σπύρος Λάππας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου κάνουν λόγο για «φιέστα» και επισημαίνουν: «Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, εκτιμούμε την κίνησή σας να μας καλέσετε στην εκδήλωση την οποία πραγματοποιείτε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, σε ποιά «παρουσίαση» μας καλείτε την ώρα που η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης στην φάση του λεγόμενου «τριλόγου» μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι το πλέον κρίσιμο στην διαπραγμάτευση των λεπτομερειών εφαρμογής. Στην διαπραγμάτευση που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες συζητούνται και διαπραγματεύονται εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την χρηματοδότηση της ελληνικής γεωργίας.

Συνεπώς, καθώς δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η συζήτηση για την νέα ΚΑΠ, θεωρούμε ως φιέστα την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και δεν θα την νομιμοποιήσουμε δια της συμμετοχής μας.

Άλλωστε πολλές φορές μέσα και έξω από την βουλή έχουμε καλέσει την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να οργανώσει και να καλέσει σε ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για το μέλλον της ΚΑΠ και ουδέποτε το έπραξε.

Χωρίς τους πραγματικά ενδιαφερόμενους, έξω από κάθε λογική συζήτησης και ενημέρωσης, σε μια εκδήλωση αυτοπροβολής, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε.

Σας ευχόμαστε λοιπόν «καλή επιτυχία και καλή αντάμωση»».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου