ΛΑΡΙΣΑ

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ

το-νέο-εργασιακό-νομοσχέδιο-στο-επίκε-570300

Με επίκεντρο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους από την ημέρα εφαρμογής του πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ, διαδικτυακά, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό, ανέφερε πως «το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση περιέχει θετικά εκσυγχρονιστικά στοιχεία αλλά από την άλλη υπάρχουν αρκετές διατάξεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από ασάφειες, έχουν νομικά και ερμηνευτικά προβλήματα και προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος που είναι ασύμβατο με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής, το οποίο θα λειτουργήσει τόσο εις βάρος των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων».

Στην αναφορά του ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «πρέπει να παρακολουθούμε τις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, εφαρμόζοντας παράλληλα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτό κάνουμε συνολικά με την πολιτική μας και φυσικά με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, που επιδιώκει να συνδυάσει τον στόχο για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ανάπτυξη της οικονομίας με τον στόχο της προστασίας των εργαζομένων και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Φέρνουμε μια σειρά από σύγχρονα, ευρωπαϊκά μέτρα που δίνουν παραπάνω επιλογές, παραπάνω δυνατότητες και παραπάνω δικαιώματα στους εργαζομένους. Το νομοσχέδιο είναι εναρμονισμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους κανονισμούς με σκοπό να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες συνθήκες για έναν ομαλό κοινωνικό βίο και να υπάρχει ισορροπία σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων».

Από την μεριά του ΣΘΕΒ θεωρείται σημαντικό να απαλειφθούν από το σχέδιο νόμου για την προστασία της εργασίας, όσα από τα σημεία λειτουργούν αποτρεπτικά στην αναπτυξιακή πορεία και στην οικονομία της χώρας μας, ενώ παράλληλα θα επιδράσουν αρνητικά και στην παραγωγική λειτουργία μας. Η υποχρέωση της απαρέγκλιτης τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα όσον αφορά στους όρους υγείας και ασφάλειας στην εργασία, η καταπολέμηση των φαινομένων βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και η διασφάλιση της ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή, είναι δεδομένη και αυτονόητη.

Τον συντονισμό της συζήτησης και των ειδικών θεμάτων επί του νομοσχεδίου που ακολούθησε είχε η Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Ελενα Καματέρη. Να σημειωθεί πώς ο ΣΘΕΒ απέστειλε υπόμνημα προς τον Υπουργό αναφορικά με τις θέσεις για το υπό-διαβούλευση νομοσχέδιο ζητώντας διευκρινήσεις επί συγκεκριμένων διατάξεών του αλλά και προτάσεις βελτίωσής του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου