ΛΑΡΙΣΑ

«Παγιδευμένοι» φοιτητές λόγω κορονοϊού

παγιδευμένοι-φοιτητές-λόγω-κορονο-619346

Δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν, διότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή πτυχιακή τους

Σημαντικός αριθμός τελειόφοιτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών δεν μπορεί να αποφοιτήσει από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας επειδή δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την εργαστηριακή πτυχιακή. Φοιτητές είναι «παγιδευμένοι» εξαιτίας της ανατολής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιμένοντας πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού για να ανοίξουν τα εργαστήρια.

Το θέμα που αποκτά και κοινωνικές διαστάσεις, εξέτασε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η γενική συνέλευση του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με ομόφωνη απόφασή της η συνέλευση ζητά την άμεση επιστροφή στα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών αμέσως μετά το Πάσχα, για να μπορέσουν να εκπονήσουν τις πτυχιακές τους διατριβές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «η κατάσταση της πανδημίας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τo Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας άμεσα προσαρμόστηκε στα δεδομένα της πανδημίας και συνέχισε να εκπαιδεύει τους φοιτητές μέσω τηλεκπαίδευσης που όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση. Μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι οι διάφορες ανακοινώσεις για επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης των άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης, δεν περιλαμβάνουν κάποια σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα για τα ΑΕΙ της χώρας. Η εργαστηριακή εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικής πειραματικής-εργαστηριακής πτυχιακής εργασίας. Αυτή την στιγμή στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας έχει «παγιδευτεί» ένας σημαντικός αριθμός τελειόφοιτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι δεν μπορούν να αποφοιτήσουν διότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή πτυχιακή τους».

Μάλιστα η συνέλευση ζητεί επαναλειτουργία των εργαστηρίων αμέσως μετά το Πάσχα: «Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας ζητά την επιστροφή στα εργαστήρια του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας των τελειόφοιτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών αποκλειστικά και μόνο αυτών σε πρώτη φάση για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών-πειραματικών πτυχιακών διατριβών, αμέσως μετά την διακοπή του Πάσχα. Η επιστροφή των φοιτητών θα γίνει ακολουθώντας πιστά τα πρωτόκολλα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και αξιοποιώντας νέα εργαλεία όπως δωρεάν self-testing δύο φορές την εβδομάδα για τους φοιτητές και το προσωπικό των τμημάτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου