ΛΑΡΙΣΑ

Αναβίωσε εργατικό δυστύχημα σε ναυπηγείο στην Αμαλιάπολη

αναβίωσε-εργατικό-δυστύχημα-σε-ναυπη-663905

Αρχισε χθες στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας η δίκη σε δεύτερο βαθμό για το δυστύχημα στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014, με θύμα τον 49χρονο εργαζόμενο χειριστή γερανού Νικόλαο Σούρλα. Ο άτυχος χειριστής υπέστη θανάσιμα κρανιοεγκεφαλικά τραύματα στις 30 Ιουλίου κατά τη διάρκεια εργασιών.

Χθες στο δικαστήριο εξετάστηκαν συνολικά δέκα μάρτυρες κατηγορίας και λόγω του προχωρημένου της ώρας η δίκη διακόπηκε για τις 31 Μαρτίου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά έξι άτομα, που εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους. Οι ιδιοκτήτες εταιρείας που σε πρώτο βαθμό κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, εξ αμελείας παραβίαση εργατικής νομοθεσία και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μαρτύρων και τρεις εργαζόμενοι που βαρύνονται με την κατηγορία της ψευδορκίας.

Ο 49χρονος είχε υποστεί σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το μοιραίο πρωινό φέρεται ότι θα προέβαινε στη μεταφορά λαμαρινών σε πλωτό γερανό με αυτοκινούμενο γερανοφόρο όχημα, που δεν έφερε πιστοποιητικά ελέγχου για την επισκευή γερανού και την αντικατάσταση των μεταλλικών τμημάτων του σκελετού των μεταλλικών τμημάτων πλοίου.

Στην προσπάθειά του αυτή -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- έπρεπε να μεταφέρει μία σιδερένια σκάλα πρόσβασης στα υπό κατασκευή πλοία, η οποία εμπόδιζε την πρόσβαση του φορτηγού στην άκρη της φορτηγίδας που βρισκόταν μεταξύ του πλωτού γερανού και ενός πλοίου. Ο 49χρονος φέρεται να μην έδεσε σωστά τη σκάλα, ενώ χρησιμοποίησε αυτοκινούμενο γερανοφόρο όχημα το οποίο δεν ήταν κατάλληλο για εργασία, με αποτέλεσμα η σκάλα να πέσει με δύναμη και να τον χτυπήσει στο κεφάλι με τραγική κατάληξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου