ΛΑΡΙΣΑ

Στη Λάρισα ο Λέκκας: «Βρισκόμαστε σε εκτόνωση του φαινομένου»

στη-λάρισα-ο-λέκκας-βρισκόμαστε-σε-εκ-682924

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύφεσης και εκτόνωσης του σεισμικού φαινομένου που παρουσιάστηκε χθες με επίκεντρο το Δαμάσι και ενεργοποίησε το παλιό ρήγμα του Τυρνάβου» δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιος Λέκκας στη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο νωρίτερα (το μεσημέρι της Πέμπτης) μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Ο κ. Λέκκας βρίσκεται από χθες στη Λάρισα, και πραγματοποίησε επισκέψεις και επιτόπιους ελέγχους στις πληγείσες περιοχές και δήλωσε πως η Περιφέρεια ενήργησε άμεσα και συντεταγμένα για την αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καταστροφές και φθορές που έχουν υποστεί κτίρια της επίμαχης περιοχής, τονίζοντας ότι πρόκειται για κατοικίες και κτίρια παλιά και ότι δεν υπήρξαν προβλήματα σε σύγχρονα κτίρια που έχουν κτιστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες αντισεισμικές προδιαγραφές. Αναφερόμενος στο Δημοτικό Σχολείο που τμήμα του κατέρρευσε στο Δαμάσι εξήρε την ψυχραιμία και την εκπαίδευση του δασκάλου ο οποίος αρχικά προστάτευσε και εν συνεχεία απομάκρυνε τα παιδιά στο σύνολο τους από το κτίριο ενώ γινόταν καταρρεύσεις και αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή της διαδικτυακής εκπαίδευσης σε περιπτώσεις σεισμού που έγινε στις 2 με 4 Δεκεμβρίου του 2019, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του χθεσινού φαινομένου, για κλείσει λέγοντας πως «όλα βαίνουν καλώς· θα διανύσουμε βέβαια μια περίοδο που θα έχουμε μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες όσο περνάνε οι μέρες θα είναι λιγότερες και μικρότερες ώστε να οδηγηθούμε σε μια ομαλή εκτόνωση του φαινομένου» εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των πολιτών στα fake news.

Εν συνεχεία, το λόγο έλαβε ο κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος έκανε έναν πρώτο απολογισμό των όσων συνέβησαν χθες και αναφέρθηκε στις συντεταγμένες κινήσεις στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη συνδρομή του Στρατού και λοιπών φορέων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που πάρθηκαν για τη διανυκτέρευση των κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές, πολλοί εκ των οποίων μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία, αλλά και σε σκηνές που στήθηκαν επιτόπου.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα, τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκτιμήσεις των φθορών και των καταστροφών οι οποίες περιορίζονται σε κατοικίες και επιχειρήσεις ώστε αρχικά να κριθεί η καταλληλόλητα ή μη των κτιρίων και εν συνεχεία να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποζημίωσής τους. Για όσους δε οι κατοικίες κριθούν ακατάλληλες θα υπάρξει μέριμνα για φιλοξενία των πολιτών σε ξενοδοχεία ή για μέτρα επιδότησης ενοικίου για όσο καιρό χρειαστεί.

Αναφερόμενος στο Δημοτικό Σχολείο στο Δαμασίου δήλωσε πως αυτό κρίθηκε κατεδαφιστέο και μέχρι την κατασκευή του νέου σχολείου οι μαθητές θα μεταφερθούν σε κοντινές χολικές δομές με πιθανότερο σενάριο αυτό του σχολείου που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου του Σχοινά.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της θολότητας του νερού που υπάρχει σήμερα στη Λάρισα, εξηγώντας πως προήλθε από ρευστοποίηση του υπεδάφους ως αποτέλεσμα της σεισμικής ακολουθίας και ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΛ προχωρά σε επίλυση του προβλήματος.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός έκανε ειδική μνεία στα φαινόμενα fake news που παρατηρήθηκαν, τα οποία χαρακτήρισε απάνθρωπα και άκρως επικίνδυνα.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Λέκκα στο βίντεο:

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο τις δηλώσεις του κ. Αγοραστού:

[onlarissa.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου