ΛΑΡΙΣΑ

Επιφυλακή για να μην «κοκκινίσουν» οι ΜΕΘ στη Θεσσαλία

επιφυλακή-για-να-μην-κοκκινίσουν-οι-828249

Ετοιμάζεται το άνοιγμα νέων κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID – 19 – Επίταξη και ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς άλλων παθήσεων

Mπορεί η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19 στη Θεσσαλία να μην ξεπερνά το 40%, παρά την έξαρση της πανδημίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ωστόσο σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές επεξεργάζονται το plan Β, ώστε να μην τρέχουν τελευταία στιγμή να προλάβουν ενδεχόμενο «μπλοκάρισμα» εξαιτίας του κορονοϊού. Εκτός από την ενίσχυση των ΜΕΘ με επιπλέον κλίνες, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, έχει ληφθεί απόφαση για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, όπως προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλίας που χρησιμοποιούνται για περιστατικά Covid -19 είναι καλή, αποτυπώνοντας πως τα περιστατικά με κορονοϊό που χρήζουν νοσηλεία, βρίσκονται σε ένα ποσοστό προς το παρόν διαχειρίσιμο.

Επειδή όμως ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να «ξεφύγει» ήδη βρίσκεται στο τραπέζι το εναλλακτικό σχέδιο δράσης το οποίο προβλέπει ενίσχυση σε κλίνες των ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο ασθενών απ’ όλη τη Θεσσαλία, αλλά και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς εκτός από τα περιστατικά COVID-19 θα πρέπει να υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια και για τυχόν άλλα επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το μεν Πανεπιστημιακό ο σχεδιασμός προβλέπει επιπλέον 6 κλίνες στη ΜΕΘ- COVID19. Σήμερα διαθέτει 8 κλίνες από τις οποίες είναι κατειλημμένες οι τέσσερις. Λειτουργεί επίσης και η γενική ΜΕΘ με 20 κλίνες από τις οποίες είναι «ανοιχτές» οι 12 για τα υπόλοιπα περιστατικά.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 10 κλίνες και μία ΜΕΘ covid με 5 κλίνες. Υπάρχει επίσης μία Μονάδα αυξημένης φροντίδας η οποία ήταν ανενεργή και τώρα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του κορονοϊού, με 8 κλίνες. Εχει προβλεφθεί το άνοιγμα άλλων 4 κλινών στη ΜΕΘ.

Στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες και σχεδιάζεται το «άνοιγμα» τουλάχιστον άλλων δύο κλινών οι οποίες εφόσον χρειαστεί θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του COVID-19.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 10 κλίνες, και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας επίσης μία Γενική ΜΕΘ με 6 κλίνες ενεργές. Τα περιστατικά COVID-19 που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ μεταφέρονται στη Λάρισα.

Σημειώνεται πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας στην παρούσα φάση νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς με κορονοϊό στο σύνολο οκτώ κλινών ΜΕΘ, καταγράφοντας πληρότητα 50%. Στη ΜΕΘ του Αχιλλοπουλείου προς το παρόν δεν νοσηλεύεται ασθενής με COVID-19. Για όποια περιστατικά κριθεί ότι είναι σοβαρά και χρήζουν διασωλήνωσης και ειδικής θεραπείας γίνεται διακομιδή στη Λάρισα.

Τα βλέμματα των γιατρών είναι στραμμένα στη νέα κατάσταση που ενδεχομένως θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες εφόσον συνεχιστεί η έξαρση των κρουσμάτων και προφανώς υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη νοσηλείας στις ΜΕΘ.

Αγοραστός: Οι ημέρες είναι δύσκολες

«Χρειάζεται προσοχή από όλους, οι ημέρες είναι δύσκολες» τονίζει ο Κώστας Αγοραστός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μιλώντας για τη στρατηγική με την οποία κινείται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία έχει συντονιστικό και συνάμα αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε επίπεδο Θεσσαλίας, σε συνεργασία βέβαια πάντα με τις υγειονομικές αρχές.

Όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης βασικός στόχος είναι να αποτραπεί η επιπλέον διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον τα νοσοκομεία από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Αν η αύξηση των κρουσμάτων και η μετάδοση του ιού δεν περιοριστεί πολύ σύντομα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας θα αναμετρηθούν με τα όρια τους. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προκρίνονται οι γρήγορες ιχνηλατήσεις τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον των κρουσμάτων, όπως τονίζει ο περιφερειάρχης.

«Διανύουμε μέρες δοκιμασίας τόσο των αντοχών, όσο και των δυνατοτήτων όλων μας. Αν δεν ελεγχθούν οι σημερινοί ρυθμοί διασποράς της νόσου πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι έρχονται πιο επώδυνες καταστάσεις» προσθέτει ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος για όλους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου