ΛΑΡΙΣΑ

Ιανός: Πιστώνονται οι πρώτες προκαταβολές σε πληγέντες στη Θεσσαλία

ιανός-πιστώνονται-οι-πρώτες-προκαταβ-830742

Υψους 24 εκατ. ευρώ στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλία


Πιστώνονται σήμερα Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, από τον ΕΛΓΑ οι πρώτες προκαταβολές των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν 100% από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανός.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ύψος της προκαταβολής ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές φυτικής παραγωγής σε 6.187 συνολικά παραγωγούς της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων και σε 1,2 εκατομμύριο ευρώ για ζημιές ζωικού κεφαλαίου στην Καρδίτσα, τη Λάρισα, τη Μαγνησία και τα Τρίκαλα.

Η επόμενη πληρωμή προκαταβολών προγραμματίζεται για τις 15 Νοεμβρίου 2020 και η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ ως προς τις αποζημιώσεις προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Τα παραπάνω προέκυψαν σε σύσκεψη εργασίας, που πραγματοποιήθηκε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το συντονισμό της διαδικασίας των αγροτικών αποζημιώσεων, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, του Αντιπρόεδρου του ΕΛΓΑ, κ. Νίκου Δούκα, καθώς και στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Οικονομικών.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά μια μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση στις αποζημιώσεις και τη διαχείριση των κρίσεων που ακουμπά στις ανάγκες των ανθρώπων της παραγωγής που είχαν και έχασαν» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ήδη αύριο (σ.σ. σήμερα) πρόκειται να πιστωθούν τα χρήματα της πρώτης προκαταβολής ενώ πρόκειται να αποζημιωθούν τα αγροτικά εργαλεία, εφόδια, καρποί, τρακτέρ πομόνες κλπ καθώς και το έγγειο κεφάλαιο, δηλαδή οι ζημιές που έπαθαν στα χωράφια. Για αυτό, συστήνονται και ενεργοποιούνται άμεσα Επιτροπές που θα πάρουν τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και οι ανταποκριτές, στις κατηγορίες που είχαμε συμφωνήσει με πρόεδρο Ανδρέα Λυκουρέντζο κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου