ΛΑΡΙΣΑ

Αναμένουν έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία στη Θεσσαλία

αναμένουν-έξαρση-κρουσμάτων-στα-σχολ-832095

Επίσημο έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας – Εντολή για ανάκληση αποφάσεων παραχώρησης σχολικών χώρων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους

«Καμπανάκι κινδύνου» για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού στις σχολικές κοινότητες αποτελεί επίσημο έγγραφο, που παρέλαβαν χθες οι κατά τόπους Δήμοι στη Μαγνησία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Βάσει του συγκεκριμένου εγγράφου Δήμοι και σχολικές μονάδες καλούνται να ανακαλέσουν αποφάσεις παραχώρησης προς χρήση σχολικών χώρων από αθλητικούς συλλόγους και πολιτιστικά σωματεία «ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19».

Ηδη το έγγραφο κοινοποιήθηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες και από χθες το απόγευμα και μετά οι σχολικές πόρτες έκλεισαν αποτρέποντας την είσοδο σε πολιτικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία για τις δραστηριότητές τους.

Στον Δήμο Βόλου συνολικά 16 πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, εκ των οποίων οι τρεις στην Πρωτοβάθμια και οι 13 στη Δευτεροβάθμια, θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού στέγη για τη φιλοξενία των δραστηριοτήτων τους τα απογεύματα.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή η αρχική σκέψη ήταν να μη γίνουν φέτος παραχωρήσεις σχολικών κτιρίων σε συλλόγους λόγω κορονοϊού και προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής των χώρων. Ωστόσο επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να είναι τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά να αθλούνται και να συμμετέχουν σε πολιτιστικές δράσεις, αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο τους τα απογεύματα.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να κατατεθούν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους συλλόγους, η διαδικασία έγκρισης όμως των αιτημάτων γίνεται πιο αυστηρή.

Εως και πέρυσι τα αιτήματα εγκρίνονταν με απλή απόφαση δημάρχου μετά από γνωμοδότηση της σχολικής επιτροπής. Από φέτος η διαδικασία είναι διαφορετική. Θα πρέπει να συναινέσουν κατ’ αρχάς τα σχολεία, στη συνέχεια τα αιτήματα να εγκριθούν από τη σχολική επιτροπή, να γνωμοδοτήσουν αντίστοιχα οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου, να εγκριθούν από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στη συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο.

Μάλιστα για να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των συλλόγων, που χρησιμοποιούν σχολικά κτίρια για τις δράσεις τους, θα πρέπει οι σύλλογοι να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση για την τήρηση των μέτρων καθαριότητας και υγιεινής, να ορίσουν υπεύθυνο για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος COVID-19 και να καταβάλλουν αντάλλαγμα για τις επιπλέον δαπάνες φωτισμού, ύδρευσης, θέρμανσης που θα προκύψουν από τη χρήση των σχολικών αιθουσών.

Τα αιτήματα υποβλήθηκαν, υπήρχαν θετικές γνωμοδοτήσεις από τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Βόλου και από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ωστόσο το θέμα δεν εισήχθη προς συζήτηση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Μόλις ακούσαμε για το πρώτο κρούσμα σε σχολική μονάδα, καθυστερήσαμε τη διαδικασία», αναφέρει η κ. Μποντού – Τοκαλή.

Ο Δήμος Βόλου δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε ανάκληση παραχώρησης χώρων, ακριβώς επειδή ακόμη δεν έχει προβεί σε παραχώρηση. Μάλιστα το έγγραφο στάλθηκε στο σύνολο των σχολικών μονάδων, προκειμένου να εφαρμοστούν οι σαφείς εντολές με στόχο τη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου