ΛΑΡΙΣΑ

Βόας της άμμου εμφανίστηκε στα Φάρσαλα

βόας-της-άμμου-εμφανίστηκε-στα-φάρσαλ-844634

Την εμφάνιση του έκανε ένας Βόας της άμμου στα Φάρσαλα στην περιοχή “Χαϊντάρια” λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και Νότια αυτής. Σύμφωνα με τους ειδικούς σπάνια συναντά κανείς ένα τέτοιο είδος φιδιού στον ν. Λάρισας, καθώς προτιμάει άλλες περιοχές και εδάφη, με επικρατέστερο σενάριο να μεταφέρθηκε μετά από τις πρόσφατες πλημμύρες της 18ης Σεπτεμβρίου που έπληξαν την περιοχή, από τον γειτονικό νομό Φθιώτιδας, που η εμφάνιση αυτού του είδους, σε αυτές τις περιοχές απαντώται αρκετά συχνά.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο από Φαρσαλινούς δρομείς κατά την απογευματινή τους προπόνηση, με τον Βόα της άμμου, να τους δίνει την μοναδική ευκαιρία να το απαθανατίσουν. Αμέσως, ξεκίνησε η διαδικασία της αναγνώρισης για το τί είδος θα μπορούσε να είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ειδικούς και γνώστες του είδους που ασχολούνται να λύνουν το μυστήριο, αρκετά γρήγορα.

Πρόκειται, για τον Έρυξ τον Βόα της Άμμου (Eryx jaculus). Η λέξη Βόας παραπέμπει σε κάτι μεγάλο, σε φίδια που σκοτώνουν σφίγγοντας τα θύματά τους, κάτι μη γνώριμο για την Ελλάδα καθώς τα περισσότερα ζουν σε τροπικά δάση της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Στην Ευρώπη έχουμε μόνο ένα είδος Βόα αυτό της άμμου, το ερημόφιδο ή Λουρίτης όπως είναι γνωστό. Πρόκειται για ένα κρυπτικό είδος, νυκτόβιο που αποφεύγει να εμφανίζεται σε κοινή θέα και κινείται κυρίως υπόγεια. Είναι σχετικά μικρό φίδι που φτάνει έως 80 εκατοστά, έχει λεπτό κεφάλι και ουρά, ενώ το ενδιάμεσο μέρος είναι παχύτερο, ζει κυρίως σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση, χώμα και πετρώδες υπόστρωμα, δραστηριοποιείται υπογείως την ημέρα εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής που βγαίνει στην επιφάνεια του εδάφους. Τρέφεται με τρωκτικά, μικρές σαύρες, νεοσσούς, καθώς και με ασπόνδυλα. Πρόκειται για μη δηλητηριώδη φίδι, άκακο για τον άνθρωπο, που πολλοί το περνούν για Οχιά και το σκοτώνουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την περιοχή των Φαρσάλων, αυξήθηκε κατακόρυφα η εμφάνιση φιδιών σε ανθρώπους και μάλιστα σε κοινή θέα μέσα σε χωριά, ακόμα και μέσα και σε αυλές σπιτιών, πράγμα που δεν υπήρχε σε τέτοια έκταση το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύοντας την έντονη αστάθεια της φύσης στην περιοχή.

Γεωγραφική κατανομή

Ο Έρυξ – Βόας της άμμου, απαντάται στη Βαλκανική χερσόνησο, την Ανατολική Ευρώπη, την περιοχή του Καυκάσου, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (ανατολικά έως και το Ιράν). Στην Ελλάδα εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Κέρκυρα, Τήνος, Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Ίος, Πολύαιγος, Σίκινος, Αμοργός, Κίμωλος, Κέρος, Αντίκερος, Σχοινούσα, Φολέγανδρος, Επάνω Κουφονήσι, Ηρακλειά και πιθανότατα σε άλλα νησιά). Θεωρείται σπάνιο είδος και προστατεύεται με τη σύμβαση της Βέρνης, την κοινοτική οδηγία 92/43/ΕΟΚ και με τη σύμβαση CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας).

Κατά την Αρχαιότητα

Το ερημόφιδο ήταν ένα από τα φίδια που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ως βλήματα σε ναυμαχίες για να προκαλέσουν πανικό και σύγχυση στα εχθρικά πλοία. Για αυτό τον λόγο θεωρείται πως εξαπλώθηκε εκτός της φυσικής του κατανομής σε περιοχές που είχαν κατακτήσει ή εγκατασταθεί Έλληνες στην αρχαιότητα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου